Ratiune si credinta

Ratiune si credinta Mareste imaginea.

Daca examinam atent baza adevaratei credinte vom constata ca ea si ratiunea sunt perfect compatibile. O inchinare placuta lui Dumnezeu  inseamna de fapt  o misiune sacra, indeplinita cu puterea ratiunii (Romani12, 1). Asadar credinta despre care vorbeste Biblia nu este oarba si irationala, de asemenea nu inseamna nici naivitate. Este rezultatul unei meditari atente si a unei increderi in Dumnezeu si in Cuvantul sau, care se bazeaza pe ratiune. Desigur avem nevoie de informatii exacte, veridice, deci sa dobandim "cunoasterea exacta a adevarului".

Cunoasteti Adevarul. si Adevarul va va elibera ! De ce anume ? De conceptiile false indiferent de ce natura sunt ele. Nu trebuie sa dam crezare  oricarui cuvant (Proverbele 14, 15).

Ce trebuie sa faca aceia care se indoiesc ca Biblia e demna de incredere? Cu siguranta studiind Biblia cu multa atentie si rabdare. Biblia  defineste credinta autentica drept asteptarea sigura a lucrurilor sperate, demonstrarea evidenta a realitatilor care nu se vad totusi. Fara indoiala, departe de a fi naiva, o persoana care are realmente credinta isi bazeaza convingerile pe o analiza atenta a tuturor informatiilor disponibile. In urma reflexiei la aceste informatii, ea se convinge ca si lucrurile care nu se pot vedea pot fi totusi reale. Daca ceea ce aflam vine in contradictie cu convingerile noastre, uneori o examinare a dovezilor solide ce ne contrazic convingerile este extrem de utila.

In paginile Bibliei, Dumnezeu promite sa-i rasplateasca pe cei ce cauta in mod sincer adevarul dandu-le cunostinta, discernamant si capacitate de gandire. Asadar, numai credinta care se bazeaza pe invataturile Bibliei este compatibila cu ratiunea. Anumite convingeri religioase mostenite trebuiesc bine cunoscute si analizate pentru a avea o credinta temeinica. Daca examinam ceea ce credem pentru a constata noi insine ca gandirea noastra este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu, nu inseamna nici intr-un caz lipsa de respect (Romani 12, 2). Biblia ne sfatuieste sa verificam declaratiile inspirate ca sa vedem daca provin de la Dumnezeu (Ioan 4, 1). Procedand astfel, vom fi in masura sa prezentam o aparare inaintea oricui ne cere motivul sperantei noastre, chiar si cand convingerile ne sunt puse sub semnul intrebarii.

Vizireanu Fulvia (Felicis)

.

Despre autor

felicis Felicis felicis Felicis

Colaborator
30 articole postate
Publica din 29 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 2850

Voteaza:

Ratiune si credinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE