
Recenzie: "Pe Cararea Raiului" - Convorbiri duhovnicesti cu Inaltpreasfintitul Ioan. Autor: Luminita Cornea, Editura "Casa Cartii de Stiinta", Cluj Napoca, 2010, 97 de pagini.
Cartea aceasta, care cu adevarat zideste, a venit ca un dar duhovnicesc de Craciun, din partea protagonistilor ei, adica a Inalpreasfintitului Parinte Ioan Selejan – Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei si a doamnei Profesoara de limba, grai si cuget romanesc Luminita Cornea – care a purtat un viu, folositor si binecuvantat dialog duhovnicesc cu Arhiereul demn si destoinic ori pilduitor Ioan – care s-a nascut la 16 noiembrie anul 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor, fiind primul episcop al Episcopiei Covasnei si Harghitei, infiintata in anul 1994.
Studiile sale sunt urmatoarele: Liceul „Constantin Brancusi” din Oradea, promotia 1971; Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia anului 1976; Seminarul Teologic din Craiova, promotia 1986; Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, promotia anului 1990; Institutul Biblic din Ierusalim, perioada anilor 1991-1994; Cursurile de doctorat le-a urmat la Institutul Biblic din Ierusalim, domeniul Biblice, Egiptologie si Orientalistica. Iar din activitatea sa bogata si deosebita spicuim urmatoarele: In anul 1980 si-a inceput viata monahala la Manastirea Lainici, judetul Gorj; A fost hirotonit diacon la aceeasi manastire in 6 august anul 1990; A fost hirotonit preot la Manastirea Tismana in 15 august anul 1990; Intre anii 1990-1994 a fost staretul Manastirii Lainici; In anul 1994 a fost Arhimandrit si Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim; In 9 iulie anul 1994 a fost ales Episcop al Covasnei si Harghitei; A fost hirotonit episcop la Manastirea “Sf. Proor. Ilie Tesviteanul” din orasul Toplita, judetul Harghita in 20 iulie anul 1994; In 25 septembrie 1994 a fost instalat Episcop al Covasnei si Harghitei, la Miercurea Ciuc.
In ziua de 12 septembrie anul 2007 a fost unul din cei trei candidati la scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Romane. Pe 23 februarie anul 2008 sinodul mitropolitan ortodox de la Iasi l-a desemnat drept candidat pentru functia de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In urma sedintei Sfantului Sinod al Bisericcii Ortodoxe Romane din luna iunie anul 2009, Preasfintitului Episcop Ioan al Covasnei si Harghitei i-a fost acordat titlul de arhiepiscop onorific, ca un gest de rasplata, pretuire si profunda recunostinta pentru intreaga sa activitate, plina de truda, jertfa si sacrificiu, in cei saisprezece ani de Arhipastor duhovnicesc al tinutului romanesc din centrul tarii, al Covasnei si Harghitei. Aceasta s-a petrecut dupa mari si multe lupte. Dupa decembrie anul 1989, pe fondul framantarilor existente in viata credinciosilor din judetele Covasna si Harghita, a fost reluata propunerea de infiintare a unei Episcopii pentru credinciosii romani ortodocsi din judetele Harghita si Covasna. Asociatiile locale, Liga cultural-crestina „Andrei Saguna“ din Sfantu Gheorghe si Fundatia cultural-crestina „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, intreprind numeroase demersuri pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe de aici, printre care amintim: audienta la vrednicii de pomenire si de pie memorie sau amintire Patriarhul Teoctist Arapasu si la Mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului (1991, 1992).
In cadrul Zilelor „Nicolae Colan“ de la Sfantu Gheorghe, din 4-5 decembrie anul 1993, in prezenta Mitropolitului Antonie Plamadeala, se discuta problema infiintarii unei Episcopii cu sediul la Sfantu Gheorghe (Arcus) sau Covasna. In sedinta Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului din 9 ianuarie anul 1994 a fost propusa pe ordinea de zi, de catre mitropolitul Antonie, dupa discutia preliminara cu Patriarhul Teoctist si membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, infiintarea unei episcopii pentru zona Harghita-Covasna. La data de 11 ianuarie anul 1994, Adunarea Nationala Bisericeasca a hotarat infiintarea acestei noi eparhii. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, in sedinta din zilele de 22-23 martie anul 1994, la propunerea Adunarilor Eparhiale ale Arhiepiscopiei Sibiului si Episcopiei Albei Iulia, organizarea si delimitarea teritoriala a Episcopiei Covasnei si Harghitei, cu resedinta in Miercurea Ciuc.
In prezenta vrednicului si distinsului Mitropolit Antonie Plamadeala al Ardealului, in 31 mai anul 1994, la Catedrala Ortodoxa din Miercurea Ciuc s-a constituit Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, iar in 12 iulie anul 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a procedat la alegerea intaistatatorului nou-infiintatei Episcopii a Covasnei si Harghitei, cu sediul la Miercurea Ciuc, sufragana a Mitropoliei Ardealului, in persoana arhimandritului Ioan Selejan - Superiorul Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan. La praznicul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, in 20 iulie anul 1994, la Manastirea „Sfantul Ilie“ din orasul Toplita, judetul Harghita, s-a savarsit hirotonia Preacuviosului Parinte Arhimandrit Ioan Selejan ca Episcop al Covasnei si Harghitei, fiind intronizat la 25 septembrie acelasi an, la Miercurea Ciuc. Si unde in cei 15 ani de pastorire, Preasfintitul Parinte Episcop Ioan Selejan a inmultit, dezvoltat si crescut numarul parohiilor de la 99 la 132 de unitati, a hirotonit 78 de preoti, s-au construit 24 de biserici, sase manastiri si schituri, patru capele militare, 20 de case parohiale, au fost reparate 86 de biserici si 57 de case parohiale, au fost restaurate si repictate 39 de biserici. Iar Duminica, 23 august anul 2009, s-a mai scris o data de aur in hronicul Ortodoxiei de pe aceste batrane si vitregite meleaguri: cu prilejul implinirii a 15 ani de existenta a Episcopiei Covasnei si Harghitei, intaistatatorul acesteia, Parintele Episcop Ioan Selejan, a fost inaltat in treapta arhiereasca, onorifica de Arhiepiscop, de catre Preafericitul Parinte Daniel Ciobotea – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Atasata fiind Bisericii, doamna profesoara Luminita Cornea incearca in acest volum sa-si lamureasca anumite intrebari despre locul, rostul si menirea omului pe acest pamant. Cautarea unor raspunsuri la multele si variatele probleme care o preocupa si o framanta au determinat-o sa se indrepte si sa se adreseze unui ales parinte duhovnisc, in persoana Arhiepisopului Ioan. Cu alte cuvinte, cartea de fata este rezultatul acestor intrebari si cautari si totodata, o marturie vie ca intelectualul roman, omul de cultura, doreste sa se apropie din ce in ce mai mult de Dumnzeu si de Imparatia Sa Cea Sfanta si Vesnica. As mai adauga ca aceasta lucrare recupereaza si recapituleaza o marturisire de credinta a carturarului, avand in vedere mediul in care au trait, au crescut si s-au format generatii intregi de intelectuali romani inainte de anul 1990. Este si cazul autoarei volumului de fata, in care dialogul cu un adevarat parinte duhovnic “lasa in suflet multa pace si lumina. Este lumina care ne calauzeste pe cararea raiului, daca i-am patruns intelesul.
Cu cat vom pricepe mai bine semnificatia, lumina va pune stapanire pe sufletul nostrum, infrumusetandu-l. Glasul ierarhului duhovnic reprezinta lumina care ne acopera cu harul sau. Samanta aruncata va rasari si va supravietui, daca vom avea grija sa nu-I taiem radacina – credinta. Lumina strabate in intuneric. Vazand-o, ne entuziasmam, ne inflacaram, dar este necesar sa luam aminte asupra ei, sa-I patrundem intelesul, semnificatia. Cuvintele Inaltpreasfintitului Parinte Ioan – Arhiepiscop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei – sunt cuvinte pline de incarcatura duhovniceasca, pe intelesul tuturor, dar cu profunde semnificatii. Inaltpreasfintia Sa este intruchiparea ierarhului adevarat, apropiat de popor, aflat mereu intre enoriasi.
Are darul de a zidi pe fiecare om cu un cuvant bun, conducandu-l spre lumina cunoasterii adevarului, deoarece nu este om care sa mearga prin intuneric si sa nu doreasca sa-I apara in priviri lumina. Cum? Calea cea mai importanta este dialogul, convorbirea cu duhovnicul. O astfel de convorbire redam in cartea de fata, prin dialogul cu Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ioan al Covasnei si Harghitei, avand in vedere subiecte si teme de larg si real interes, cum ar fi:”Sa deschidem usa sufletului nostru”, “Oamenii cinstitori de Dumnezeu si de aproapele”, “Nevoia rugaciunii – adanc sapata in inima omului”, “Cuvinte despre cinstirea icoanelor”, “Cinstirea Sfintei Cruci”, “Despre Sfanta Liturghie”, “Cinstirea Maicii Domnului”, “Invataturi la diverse periscope evanghelice”, “Despre sfinti”, “Talcuirea intelesului unor pilde, legende, proverbe”… Am pornit in a scrie randurile de fata de la dialogurile sustinute de I.P.S. Ioan cu reporteri ai mass-mediei romanesti.
De fiecare data, ascultand cuvintele de invatatura ale Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ioan, rostite cu diferite prilejuri si ocazii, mi-au ramas in suflet explicatii deosebite in legatura cu diverse periscope din Sfintele Evanghelii ori sfaturi sau indemnuri referitoare la diverse situatii de natura duhovniceasca si bisericeasca” – dupa cum afirma autoarea, Doamna Profesoara Luminita Cornea, din municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna – care este profesoara de grai si limba romaneasca, dupa cum ii plece Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ioan sa-I numeasca pe profesorii de limba si literatura romana. Indelungata si de success cariera didactica si-a incununat-o cu publicarea tezei de doctorat, cu titlul: “Locutiuni verbale in romanul istoric sadovenian – o abordare gramaticala, stilistica si poetica”. Preocupata fiind de cercetarea filolologica, si cea istorica, de literatura romana veche si de texte religioase, Doamna Profesoara Luminita Cornea a editat si a reeditat volume si scrieri ale unor vrednici preoti si ierarhi. Ma gandesc, in mod special, la cartea preotului Ioan Graure “Cinstirea parintilor” si la reeditarea volumului “pentru neam si pentru lege” al Episcopului Iustinian Teculescu.
In incheiere vom afirma si sustine cu toata convingerea ca prin publicarea acestor convorbiri duhovnicesti cu un cunoscut, recunoscut si renumit ierarh si slujitor al Bisericii noastre, stramosesti si dreptmaritoare – Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ioan Selejan – caruia ii dorim sa aiba parte, in continuare, de mult spor si de multe impliniri duhovnicesti, autoarea ne-a facut un scump cadou sufletului si cugetului nostru, al cititorilor, pentru care ii multumim in mod deosebit, dorindu-i multa sanatate si mult success, in continuare!.
Drd. Stelian Gombos
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.