Schimbarea la Fata a Domnului - Pobrejenia

Schimbarea la Fata a Domnului - Pobrejenia Mareste imaginea.

în ziua de 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos.

Sfinții Părinți afirmă: „Hristos Se schimbă la Față, nu luând ceea ce nu-I aparținea, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce este - Duh și Lumină sfântă - deschizându-le ochii și vindecându-i de orbirea sufletului.” Pe muntele Taborului, trupul Sau a fost strabatut de lumina propriei dumnezeiri.

Sărbătoarea aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor - Iisus împreună cu trei dintre ucenicii cei mai apropiaţi: Petru, Iacob și Ioan, care au urcat pe muntele Tabor ca să se roage.

Când au ajuns pe munte, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.

Vorbind cu ei, iată un nor luminos i-a umbrit și un glas din cer s-a auzit:

„Acesta este Fiul Meu cel iubit Pe Acesta ascultati-L". Si, auzind, ucenicii au căzut cu fata la pământ și s-au înspăimântat foarte tare" (Matei 17, 2-6; Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

Atunci s-a petrecut o minune. Din lumină au apărut doi bărbaţi stând de vorba cu Iisus despre patimile şi moartea Sa în Ierusalim. Se presupune că ar fi fost Proorocii Vechiului Testament - Ilie și Moise.

Semnificația sărbătorii Schimbarea la Față

Semnificaţia acestei sărbători este arătarea lui Dumnezeu transfigurat în om și miracolul Său de a îndumnezei ființa omenească.

În credința populară se presupune că Schimbarea la Faţă este una dintre acele zile sfinte în care se deschid Cerurile. Potrivit legendei, cei aleşi de Dumnezeu, în zorii acestei zile pot vedea Porţile Raiului, dacă privesc spre cer și este senin.

Potrivit tradiției populare, Schimbarea la Față a Domnului marchează sfârșitul verii și trecerea la anotimpul rece - toamna. Odată cu Schimbarea la Față a Domnului, începe schimbarea culorilor în natură și pregătirea noului anotimp. Coroanele copacilor încep să se îngălbenească - semnul luminii.

Schimbarea la Față a Domnului este privită ca o zi de hotar între vară și toamnă: frunzele copacilor încep să cadă, temperatura aerului și apei în natură se răcesc, păsările călătoare pleacă spre țări mai calde, iar insectele și târâtoarele își pregătesc culcușul în pământ, la adăpost de iarna în care hibernează.

Datini și superstiții

O superstiție veche spune că ziua Schimbării la Față a Domnului este ultima zi din an în care se pot culege plante de leac, deoarece după această zi toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc.

Totodată, Schimbarea la Față a Domnului este prilej de a afla cum va fi vremea în perioada următoare - oracol al vremii. Dacă plouă mult în ziua de Pobrejenie, toamna va fi mohorâtă. Se prevestește o iarnă rece și plină de ninsori, iar dacă este cald și însorit, așa va fi și toamna care urmează și o iarnă uscată, săracă în ninsori.

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală pe cap în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Printre superstițiile sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului este și cea care spune că oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, vor muri până la sfârşitul anului.

Tradiții și ritualuri de Pobreajen

Schimbarea la Față a Domnului se mai numește și Pobrajen, Pobrajeni sau Pobrejenie.

În această zi, oamenii au obiceiul să meargă la biserică și să se roage alături de preot la Sfânta Liturghie.

La Schimbarea la Față a Domnului se duc la biserică fructe și legume din noua recoltă, pentru ca preotul să le sfințească, apoi se dau de pomană credincioșilor veniți la slujbă.
Tradiția spune că oamenii care se roagă în această zi, pentru a se elibera de o patimă (alcool, tutun, droguri etc.) se vor vindeca.

Schimbarea la Față a Domnului trebuie prăznuită în post și rugăciune. Fiind în Postul Maicii Domnului, această sărbătoare se bucură de dezlegare la pește.

În această zi se spune rugăciune pentru biruința asupra duhurilor întunericului, în vederea purificării creștinuluicare îi înfruntă pe demoni, precum și pentru întărirea comuniunii cu Dumnezeu. Numai prin rugăciune smerită, post și înfrânare, omul poate să învingă puterea duhului rău.

Rugăciune la Praznicului Schimbării la Față a Domnului

Doamne Iisuse Hristoase, precum Te-ai la Faţă pe muntele Tabor, arătând ucenicilor Tăi, slava și mărirea Ta, Slava Ta, acoperă-ne și pe noi, cei care ne rugăm Ție, cu Lumina purificatoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu!

Prin milostivirea Ta cea nespusă, Hristoase Dumnezeule, luminează-ne şi pe noi cu strălucirea dumnezeiescului Tău har şi ne mântuieşte de tot răul!

Facă-se voia Ta, Dătătorule de viață și lumină, slavă Ţie, acum și pururea, în veacul veacului!

Amin!

Maria Filipoiu - poet, exeget, jurnalist UZPR

 

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
149 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

08 August 2023

Vizualizari: 198

Voteaza:

Schimbarea la Fata a Domnului - Pobrejenia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE