Semnul Sfintei Cruci - simbolul crestinismului

Semnul Sfintei Cruci - simbolul crestinismului

Semnul Sfintei Cruci - Simbolul Creștinismului

Cea mai însemnată sărbătoare a Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie, în post și rugăciune, spre cinstirea Domnului, care a fost răstignit pe Cruce pentru mântuirea noastră - Înălțarea Sfintei Cruci.

Despre taina Crucii au propovăduit mai întâi Apostolii:

„Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine și eu pentru lume.” (Sf. Ap.Pavel - Gălăteni 6,14.)

„Cuvântul Crucii pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.“(Corinteni 1,18 - Sf. Ap.Pavel)

Cu această cinstire, a tainei Sfintei Crucii, au străbătut creștinii în 300 de ani, până în vremea Împăratului Constantin cel Mare (306-337), Crucea devenind simbolul creștinismului, prin care însuși împăratul s-a creștinat, în urma minunii semnului ceresc „semnul Sfintei Cruci”, alcătuită din stele, purtând mesajul „Prin acest semn vei învinge.”

Astfel a devenit Crucea, stindardul purtat înaintea oștirilor sale, când a biruit oastea lui Maxențiu (312), după care, Împăratul Constantin a intrat triumfător în Roma, ca unic stăpânitor peste toată împărăția.

Simțind putere divină în semnul Crucii, a trimis pe mama sa, Elena, în Țara Sfântă, spre cercetarea Locurilor Sfinte și căutarea lemnului ceea ce a fost Crucea pe care fusese răntignit Fiul lui Dumnezeu - Iisus Hristos.

Altă dovadă de cinstire a Sfintei Cruci a fost descoperirea la Ierusalim a lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos, tot în acea perioadă.

În săpăturile pentru Biserica Învierii Domnului, prin minune dumnezeiască , s-au găsit, în apropierea Sfântului Mormânt, cele două cruci, pe care au fost răstigniți cei doi tâlhari. Întrebându-se împărăteasa Elena, care poate fi Crucea Domnului Hristos, tot prin putere dumnezeiască a fost identificată, la apropierea fiecărei cruci de o fecioară moartă, ce era condusă la groapă, dar a înviat la apropierea Crucii lui Hristos de sicriu, iar la celelate două nu s-a întâmplat niciun semn de minune.

Atunci s-a închinat împărăteasa Elena, Crucii lui Hristos, iar pentru a fi văzută de tot poporul roman, Crucea a fost ridicată de episcopul Ierudalimului, Macarie, când a strigat mulțimea: „Doamne miluiește!”.

Convinsă că este minune dumnezeiască, iar Hristos este Mesia, mulți fiind convertiți la dreapta credință.

Din multă evlavie creștină, lemnul Sfintei Cruci a fost împărțit în fragmente mici pentru biserici din întraga lume, spre har din „puterea lui Dumnezeu”.

De atunci a început prăznuirea Sfintei Cruci la 14 septembrie, iar la sfânta sărbătoare - Înălțarea Sfintei Cruci, în Biserica Ortodoxă Română se cântă Toparul - rugăciune la Praznicul Înălțarii Sfintei Cruci.

„Este bine să ne ne amintim de Dumnezeu, așa cum respirăm.” (Sfântul Grigorie Teologul)

„Numele lui Iisus Hristos să fie în răsuflarea ta”. (Sfântul Ioan Scărarul)

„Stăruie cu mintea și nu vei osteni în ispite”. (Isihie bătrânul)

„Dacă lipsește pomenirea lui Dumnezeu, tulburarea patimilor capătă loc în noi”. (Teodor Sinaitul)

Rugăciune - Tropar la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci

„Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.
- Cel Ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule.
- Veselește cu puterea Ta pe dreptcredincioşii creştini, dăruindu-le biruinţă asupra celui protivnic, având ajutorul Tău - armă de pace și biruinţă.
Mântuiește, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta!
- Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău!
Că a Ta este mărirea, puterea și închinăciunea - a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea, în vecii vecilor!
Amin!
(Sursa: Creștin Ortodox)

Prăznuirea Sfintei Cruci


Biserica Ortodoxă cinstește Sfânta Cruce de încă trei ori pe an: în a treia duminică din Postul Mare, la 7 mai și la 1 august.
Crucea rămâne Altarul celei mai mari Jertfe dumnezeiești pentru mântuirea omnenirii.
De aceea, simbolul credinței trebuie să dăinuie în suflet și să ne rugăm:
„Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfanta Înviere a Ta o slăvim! Amin!”

Rugăciune Sfintei Cruci

Să învieze Dumnezeu, să se risipească vrăjmașii Lui,
și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul!
Cum piere fumul și cum se topește ceara în fața focului,
așa să piară vrăjmașii din fața celor ce iubesc pe Dumnezeu,
și se însemnează cu semnul Crucii când zic cu veselie:
- Bucură-te, slăvită și de viață făcătoare Crucea Domnului,
care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine,
a Domnului nostru Iisus Hristos și S-a pogorât la iad.
A călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă,
și ne-a dăruit Sfânta Cruce a Sa, spre alungarea pizmaşului!
Prin Crucea Domnului Hristos, de viață făcătoare, ne rugăm ție,
ajută-ne, Sfânta Fecioră, Născătoare de Dumnezeu
și cu toți sfinții în vecii vecilor, spre slava și închinăciunea Tatălui,
Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea, în vecii vecilor!
Amin!
*Rugăciune învățată de la mama mea - Sofia Filipoiu

Maria Filipoiu

 

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
155 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

Pe aceeaşi temă

15 Septembrie 2022

Vizualizari: 1394

Voteaza:

Semnul Sfintei Cruci - simbolul crestinismului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact