
Sfanta Liturghie a fost intemeiata de Mantuitorul la Cina cea de Taina, cand a binecuvantat painea si vinul, zicand: "Luati, mancati, Acesta este Trupul Meu care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor... Beti dintru acesta toti, Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei 26, 26-28). Sfanta Liturghie incepe cu binecuvantarea mare, cand preotul rosteste cuvintele: "Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor!”. Aceste cuvinte sunt insotite de binecuvantarea preotului in chipul Sfintei Cruci cu Sfanta Evanghelie peste Sfantul Antimis.
In cadrul Sfintei Liturghii are loc prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Domnului. Aceasta prefacere are menirea de a le darui crestinilor "leacul nemuririi".
Sfanta Liturghie poate fi oficiata numai de arhierei si preoti, alaturi de credinciosi. Sfanta Liturghie poate fi savarsita in fiecare zi, cu exceptia zilelor aliturgice.
Sfanta Liturghie nu se oficiaza doar pentru cei vii, ci si pentru cei trecuti la cele vesnice. Sa nu pierdem din vedere, ca in cadrul proscomodiei, prima parte a Sfintei Liturghii, preotul scoate miride pentru cei adormiti, pe care-i pomeneste cu numele si le asaza pe Sfantul Disc, in fata Sfantului Agnet. Miridele sunt niste particele mici pe care preotul le asaza pe Sfantul Disc, alaturi de Sfantul Agnet, partea care Il simbolizeaza pe Hristos. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului prin invocarea Sfantului Duh. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul Lui Hristos de pe Sfantul Disc.
In cursul anului bisericesc, in Biserica Ortodoxa se savarsesc trei Sfinte Liturghii, intr-o anumita vreme din anul bisericesc: Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur si Liturghia Darurilor inainte sfintite a Sfantului Grigorie cel Mare (Dialogul), Episcopul Romei.
Credinciosul care participa la Sfanta Liturghie trebuie sa fie in pace cu toata lumea, implinind indemnul scripturistic: „Lasa darul tau acolo, inaintea altarului, si mergi intai si impaca-te cu fratele tau si apoi, venind, adu darul tau“ (Matei 5, 24). Intrand in biserica, crestinul trebuie sa lase orice grija lumeasca deoparte („toata grija cea lumeasca sa o lepadam“ - fragment din Heruvic) si sa aiba inima si gandul indreptate spre Dumnezeu: "Sus sa avem inimile!".
Randuiala Sfintei Liturghii se incheie cu indemnul preotului: "Cu pace sa iesim!" si acesta descopera nu sfarsitul ei, ci inceputul unei noi liturghii, a fiecarui credincios in lume, ca marturie vie a ceea ce am trait.
In vechime, cuvantul "Liturghie" desemna orice serviciu sau slujba publica in interes comun. El patrunde in crestinism prin Septuaginta (traducerea greceasca a Vechiului Testament), care il foloseste pentru traducerea cuvantului evreiesc "abodah", adica functia preotilor din legea veche.
Iulian Predescu
-
Pentru ce nu se face Liturghia Darurilor mai inainte sfintite si in celelalte posturi?
Publicat in : Viata liturgica -
Liturghia Darurilor mai inainte sfintite
Publicat in : Editoriale -
Liturghia Sfantului Vasile cel Mare
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.