Sfantul Chiril al Alexandriei


Sfantul Chiril al Alexandriei

Sfantul Chiril al Alexandriei este praznuit de Biserica Ortodoxa pe data de 18 ianuarie, impreuna cu Sfantul Atanasie cel Mare. S-a nascut in jurul anului 370, la Alexandria. Se nevoieste in pustiu, alaturi de Sf. Isidor Pelusiotul, pe care-l numeste "tata". Este hirotonit diacon si apoi preot de unchiul sau, Teofil.

Participa alaturi de acesta, la sinodul de la Stejar din 403. Iar in anul 412, la moartea lui Teofil, este ales patriarh. Semana unchiului sau - indraznet si dur. Zelul sau excesiv il facea pe acesta sa uite cateodata principiile evanghelice. Aceasta atitudine o are si fata de Sf. loan Hrisostom, a carui singura vina fata de scaunul Alexandriei a fost aceea de a fi dat gazduire, din caritate, celor patru "frati lungi", fara a intra in comuniune cu ei (Coman). Aceasta relatie a dainuit pana in anul 417, cand trece numele acestuia in dipticele Bisericii din Alexandria. Fata de iudei a mers pana la a le distruge sinagogile si a-i alunga din cetate, confiscandu-le averile. Sfantul Chiril ramane in istoria gandirii crestine datorita atitudinii sale ferme in apararea ortodoxiei, invataturii hristologice impotriva ereticului Nestorie.

 

Din 429, Sfantul Chiril e continuu amestecat in lupta contra nestorianismul. Chiril este pentru nestorianism, ceea ce Sfantul Atanasie fusese pentru arianism. Lui i se datoreaza formula antinestoriana de la Efes. Condamnarea lui Nestorie n-a adus pacea intre antiohieni. Acestia acuzau doctrina lui Chiril de confuzia celor doua firi in paguba dumnezeirii. Simbolul de unire din 433 a adus linistea intre taberele formate anterior. In martie 433, Chiril ii trimite lui Ioan al Antiohiei vestita scrisoare a 39-a, numita si "Simbolul de la Efes". Sfantul Chiril al Alexandriei moare in 444.

 

 

.

31 Mai 2008

Vizualizari: 3730

Voteaza:

Sfantul Chiril al Alexandriei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE