
Sfantul Munte Athos este cunoscut pentru multimea icoanelor facatoare de minuni si a sfintelor moaste aflate in posesia manastirilor aflate aici. Dintre acestea, Manastirea Vatoped se bucura de o bogata comoara de moaste, a multor sfinti protectori si rugatori. Aceasta detine aproximativ o mie de sfinte moaste provenind de la 150 de sfinti ai Bisericii.
Numim sfinte moaste trupurile sfintilor, ramasitele din trupurile lor sau oasele lor, prin care Dumnezeu a aratat si arata atotputernicia Sa. Sfintii sunt purtatori de Duh nu numai in perioada existentei pamantesti, ci si dupa moarte. Harul Duhului Sfant ramane de nesters din trupurile si nu poate fi separata de sfintele lor moaste. Cinstea acordata moastelor sfintilor este cinstea adresata sfintilor insisi. Este o cinste acordata persoanei lor sau ipostasului lor. Cand un credincios se inchina la sfintele moaste cu credinta si cu inima curata, el se impartaseste de harul ce izvoraste din ele. De aceea, Sfantul Ioan Gura de Aur ne indemana sa le cinstim astfel: „Sa venim deci necontenit la ei, sa ne atingem de racla lor si sa imbratisam cu credinta moastele lor ca sa luam binecuvantare de la ele si folos sufletesc spre dobandirea imparatiei cerurilor”.
Biserica a practicat dintru inceput acest cult. Sinodul VII ecumenic (787) - tinut impotriva iconoclasmului si pentru restabilirea cultului icoanelor - a hotarat pentru totdeauna a se cinsti sfintele moaste ca si Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si sfintele icoane, sub pedepasa caterisirii clericilor si a excomunicarii mirenilor din Biserica, daca nu vor cinsti sfintele moaste, sfintele icoane si celelalte obiecte sfinte.
Dintre moastele aflate in Manastirea Vatoped, foarte cunoscute sunt degetul Sfantului Ioan Botezatorul, capul Sfantului Grigorie Teologul si cel al Sfantului Ioan Gura de Aur, cel al mucenicilor Mercurie si Iacov Persul, al dreptilor ctitori ai manastirii: Nicolae, Atanasie si Antonie, si al noului facator de minuni Evdochim, si altele; bucati din craniul Sfantului Arhidiacon Stefan, si ale Sfintilor Modest, Pelaghia, Teodosia, Haralambie, Serghie si Vah, Teodor Stratilat, Flor, Areta si altii.
In manastirea Manastirea Vatoped se gasesc mana dreapta a Sfantului Apostol Andrei si cea a Sfintei Macrina, a Sfantului Pantelimon, a Sfantului Trifon si a Sfantului Procopie, precum si o parte din mana dreapta a Sfintei Mucenite Ecaterina.
De asemenea, tot in Manastirea Vatoped se afla piciorul Sfantului Apostol Bartolomeu si cel al Sfintei Paracheva cea tanara, al Sfantului Pantelimon, al Sfintilor Teodor Tiron si Hermolae.
In rand cu sfintele moaste se cinstesc de catre crestini si alte ramasite ale sfintilor, de ex.: vesmintele sfintilor si alte obiecte ramase de la ei, prin care Dumnezeu arata in minuni atotputernicia Sa.
Astfel, cel mai cunoascut odor al Manastirii Vatoped sunt fragmentele din lemnul Sfintei Cruci precum si bucati din trestia patimirilor.
Manastirea Vatoped detine si Braul Maicii Domnului ce reprezinta una din putinele ramasite ce ne-au ramas de la Nascatoarea de Dumnezeu. Potrivit traditiei, Braul Maicii Domnului a fost facut de ea insasi din par de camila. Imparateasa Zoe, sotia lui Leon VI, ca semn de recunostinta pentru o vindecare miraculoasa, a brodat Braul cu fir de aur. Initial, Braul a fost pastrat in Ierusalim, iar mai apoi in Constantinopol, unde in sec. XII, in timpul domniei lui Manuel Comnenul (1143-1180), o sarbatoare inchinata acestuia a fost stabilita la 31 august. Ioan VI Cantacuzinul (1347-1355), care a fost legat in mod deosebit de Manastirea Vatoped, a adus Braul fratilor din aceasta manastire.
Din acea vreme, Braul Maicii Domnului a fost pastrat in Manastirea Vatoped. In prezent acesta se afla intr-o racla de argint, ce are reprezentata imaginea manastirii. Jos, in partea dreapta a raclei, se afla reprezentat chipul donatorului, Imparatului Cantacuzin, impreuna cu o inscriptie ce face referire la darul sau oferit manastirii. Nenumarate sunt minunile care s-au facut pana in prezent la Braul Maicii Domnului.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.