Smerenia - temelia mantuirii noastre

Smerenia - temelia mantuirii noastre

Părintele Sofronie Saharov spunea că Dumnezeu este Smerenie, iar smerenia înseamnă „micșorarea” lui Dumnezeu și dragostea Lui.

Una este „smerenia ascetică” și alta este „smerenia lui Hristos”. Smerenia ascetică presupune luptă și are înlăuntru „elementul tulburării”, în timp ce smerenia lui Hristos este o „stare firească”, care nu are nici o tulburare, fiind leagată doar de micșorare, de chenoză.

Fără smerenie, nimeni nu se poate mântui. Smerenia, împreună cu întristarea pentru păcatele săvârșite, ține locul la toată fapta bună trupească și sufletească.

Am făcut metanii, am privegheat, am păzit fecioria, am făcut milostenie, am postit, și nu m-am mântuit (Sfântul Isaac Sirul).

Smeritu-m-am, și atunci Dumnezeu a mântuit sufletul meu, după cuvântul lui David: „Bucura-mă-voi şi mă voi veseli de mila Ta, că ai căutat spre smerenia mea, mântuit-ai din nevoi sufletul meu” (Psalmi 30, 7).

Smerenia este „moartea păcatelor și viața virtuților”, pe când mândria este „moartea virtuților și viața păcatelor” (Sfântul Ioan Hrisostom).

De aceea, cel ce vrea să sporească în virtute, trebuie să sporească în smerenie (Sfântul Vasile cel Mare).

Părintele Rafail Noica considera că smerenia este mai mare decât studiul Sfinților Părinți, deoarece „mândria împiedică dragostea”.

Să știți că Hristos Se dăruiește mai „cu plăcere” unei inimi înfrânte și smerite, decât unei inimi care postește și se roagă, dar care își cere apoi „dreptul” pentru ceea ce consideră a fi merite ascetice personale (Părintele Arsenie Papacioc).

Într-adevăr, nu pentru ostenelile noastre se arată Dumnezeu sufletului, ci pentru simplitate și smerenie (Sfântul Ioan Scărarul).

Smerenia este temelia mântuirii, urmată de milostenie. Cu aceste două virtuți se mântuiesc cel mai ușor atât mirenii, cât și călugării (Părintele Ilie Cleopa).

Smerenia este singura Cale spre izbăvirea de relele din această lume, „puterea” care poate elibera orice suflet și orice popor din sclavia patimilor și a dictaturii politice și sociale.

Pentru că smerenia adevărată deschide inima iubirii: smerenia ne duce până la Dumnezeu, iar iubirea „gustă” din Dumnezeu.

Dacă vreți să biruim în această viață, atunci să ne smerim asemenea lui Hristos și să nu judecăm pe nimeni! În felul acesta vom fi cu adevărat liberi, pentru că în sufletul celui smerit prisosește harul lui Dumnezeu (Părintele Arsenie Papacioc).

Cine se smerește înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, acela poate păstra harul pe care l-a primit (Sfântul Antonie cel Mare).

Însuși Mântuitorul Iisus S-a smerit, și astfel a biruit pentru noi păcatul și moartea, lăsându-l pe diavol cu „gura căscată”.

Iar noi nu vrem să ne smerim, ci mereu ne înălțăm și ne înfumurăm (Sfântul Macarie cel Mare). Oare atitudinea noastră nu ne aduce aminte de vorbele Sfinților Părinți, care spuneau că în vremurile din urmă, datorită mândriei și răutății, oamenii se vor asemăna dracilor?

Smerenia este cea mai „grozavă armă de apărare împotriva duhurilor rele” (Părintele Arsenie Papacioc) și împotriva oamenilor care fac voia lor.

Prin vorbirea de rău a aproapelui, ajungem să ne asemănăm cel mai mult cu vrăjmașii noștri nevăzuți: „Sunt convins că iadul e umplut mai mult de cei care vorbesc de rău. Şi dacă vorbesc, se scuză: <<Ce, numai eu vorbesc?>>. Vorbirea de rău este o crimă de care nici nu se poate pocăi, pentru că nu o recunoaşte în totalitatea ei. A vorbi de rău înseamnă a nu-i suferi pe toţi cu drag. Şi nu-i poţi suferi dacă nu eşti smerit” (Părintele Arsenie Papacioc).

Cel care vrea să dobândească adevărata smerenie, trebuie să rabde bărbătește ocările aduse de alții (Avva Serapion), precum și „învinuirile mincinoase” (Sfântul Isaac Sirul).

„Drumul smereniei” înseamnă înfrânare şi rugăciune (Avva Tithoe), dar nu e suficient să ai gândul la Dumnezeu, ci important este să te vezi mai prejos de toată făptura.
Acest lucru este mare cu adevărat, el fiind cel ce călăuzeşte spre smerenie şi osteneala trupească (Avva Sisoe).

Omul care urmăreşte neîncetat să fie nebăgat în seamă, acela împlineşte toată Scriptura (Avva Pistos). În felul acesta, smerita cugetare devine o rugăciune neîntreruptă (Sfântul Maxim Mărturisitorul).

Însă, smerita cugetare nu o are cel care se „ticăloșește pe sine”, ci acela care, fiind mustrat de altul, nu-și micșorează dragostea față de el (Sfântul Ioan Hrisostom).

Asta înseamnă că omul smerit nu poate să osândească pe alt om, chiar dacă l-ar vedea închinându-se la idoli (Avva Longhin).

Un om smerit nu se vede niciodată smerit, pentru că altfel n-ar mai fi smerit, ci se vede pe sine sub toată făptura.

El este „plin la măsura lui”, și este atât de satisfăcut, încât nu-şi mai bate capul cu faptul că altcineva ar fi mai fericit decât el (Părintele Arsenie Papacioc).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

16 Iunie 2021

Vizualizari: 1156

Voteaza:

Smerenia - temelia mantuirii noastre 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

smerenia mantuirea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact