
De-a lungul istoriei omenirii, învățații lumii au stabilit anumite priorități ale omului. Ce i-ar fi de folos omului în această lume? Ce priorități ar avea omul? Unii au spus că prioritatea omului ar trebui să fie hrana, alții au considerat ca prioritate educația sau sănătatea, iar cei mai mulți au ales banii. În concepția folcloristică a lumii, în special în ţara noastră, există mai multe moduri de a privi prioritățile omului. Sfinții Părinți vin și ne spun că prioritatea numărul unu a omului trebuie să fie Dumnezeu, iar pe locul doi este sufletul omenesc.
Care ar fi prioritățile vieții creștine? Sfinţii Părinţi şi toţi trăitorii autentici ai Cuvântului au fost preocupaţi de această problemă a priorităţilor în viaţa creştină, căutând să dea diferite răspunsuri, mai mult sau mai puţin valoroase, cu adevărat, greu de acceptat de unii, dar mai ales greu de pus în practică, pentru că toţi aveau în vederea voinţa, stăruinţa şi osteneala personală, uneori dusă la limita suportării fiinţei umane. Este întrebarea care a marcat întreaga creştinătate, pe tot parcursul existenţei sale.
Unul dintre marii ostenitori şi rugători ai Bisericii Ortodoxe, Sfântul Serafim de Sarov, care a experimentat viaţa creştină într-un mod unic, original şi care a obţinut rezultate remarcabile, devenind purtător de Duh Sfânt a dat un răspuns categoric: scopul vieţii creştine este dobândire Duhului Sfânt. Aşa este, dar care ar putea fi priorităţile vieţii creştine?
Un alt mare ostenitor şi trăitor al rugăciunii, Sfântul Grigorie de Nyssa ne spune modalitatea prin care un creştin poate primi Duhul Sfânt. Pentru aceasta, cel ce voieşte să ducă o viaţă creştină autentică, să-şi dăruiască sufletul şi trupul lui Dumnezeu, potrivit legii dreptei credinţe, şi să-i aducă lui jertfa cea fără de sânge şi curată, trebuie să respecte poruncile dumnezeieşti, trebuie să-şi ia drept călăuză a vieţii credinţa cea dreaptă pe care ne-o grăiesc glasurile sfinţilor, prin toate scrierile lor.
Creştinul ortodox autentic ar trebui să pună pe primul loc, în priorităţile vieţii creştine pe Dumnezeu. Oriunde mergi şi orice lucru săvârşeşti, omule, gândul tău să fie la Dumnezeu. Aceasta să fie preocuparea numărul unu şi toate celelalte se vor adăuga de la sine. Iar pe locul doi este așezat sufletul. Nu e un lucru așa de simplu pe cât pare şi nici prea uşor de pus în practică.
Ca în orice activitate umană, e nevoie de perseverenţă, de voinţă şi osteneală proprie pentru a ajunge la cunoaşterea lui Dumnezeu. Iată de ce, pe locul doi în viața creștină, ortodoxul ar trebui să pună sufletul, comoara cea mai de preț a omului. „Ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde" (Matei 16, 26).
Mare lucru este sufletul. Cel mai mare din câte există. Cineva a spus: „Universul nu are nimic mai prețios decât sufletul omenesc". Mare este și valoarea sa. Pentru aceasta vă spun neîncetat: "Dacă cineva așază într-o parte a cântarului toate bogățiile pământului, tot aurul și argintul, toate rangurile și titlurile, toate bunătățile materiale, întreg Cosmosul, iar în cealaltă parte ar pune un suflet omenesc, cântarul se va înclina în partea în care se află sufletul. Infinită este valoarea sufletului. De aceea, infinită trebuie să fie și grija noastră pentru el.
Abia pe locul trei să fie familia, fiind cea care împinge viața înainte și care înfruntă greutățile vieții zilnice, apoi lobul și toate celelalte.
Unde se află sufletul? De-a lungul istoriei omenirii, unii dintre învățați l-au localizat în creierul uman, alții în inimă. Părinții Bisericii spun că sufletul omenesc nu poate fi localizat „aici” sau „acolo”, ci așa cum Dumnezeu este prezent pretutindeni și în orice timp în Univers, tot așa și sufletul este prezent în tot corpul fizic al omului. Altfel spus, Dumnezeu este prezent acolo unde este chemat numele lui. De aceea, spunem și noi: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu te chemăm să fii în mijlocul nostru. „Este și va fi, acum și în vecii vecilor. Amin.”
Doamne, ajută!
Ștefan Popa
-
Cand primim sufletul?
Publicat in : Editoriale -
Epistola lui Dumnezeu catre sufletul aflat in necazuri
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Sufletul
Publicat in : Editoriale -
Cand sufletul este ranit
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.