
Am stat de vorbă adineauri cu Părintele Mitropolit Teofan, care s-a întors recent din Georgia, unde s-a închinat la moaştele întregi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, descoperite în urmă cu câţiva ani în Georgia, în locurile unde a fost surghiunit Sfântul Maxim din Bizanţ.
II rugăm, aşadar, pe Sfântul Maxim, împreună cu toţi ceilalţi Sfinţi care L-au mărturisit pe Hristos şi care s-au dedicat slujirii Domnului şi aproapelui, să ne ajute să reuşim să avem o inimă bună şi să traversăm fără vătămări aceste încercări ale zilelor noastre, unele chiar cumplite. Insă, pe lângă mărturia mai veche a Sfântului Maxim Mărturisitorul si a altor Mărturisitori din primele secole creştine, avem atâta nor de mărturii prin vieţile noilor Martiri ai Bisericii noastre din temniţele comuniste. Toţi cei care strălucesc pe firmamentul Bisericii de la început şi până în zilele noastre sunt oameni de inimă. Mă folosesc de această veche expresie românească, „oameni de inimă”, oameni care au încălzit cu bunătatea lor şi au luminat cavernele întunecoase şi reci ale închisorilor.
A fi bun sau a avea o inimă bună înseamnă a putea trece prin încercări - unele chiar cumplite - fără vătămări. Aceşti martiri au fost sau au devenit, fundamental, oameni buni. De aceea au şi fost numiţi de cei care au trăit împreună cu ei Sfinţi ai închisorilor. Există într-o astfel de carte (Dumitru Bordeianu, Mărturisiri din mlaştina disperării) un episod care luminează mai clar cuvântul acesta. La începutul reeducării din închisorile comuniste, într-un dialog dintre deţinuţi, unul mai experimentat, mai trecut prin viaţă, le spune confraţilor săi de suferinţă mai tineri: „Dragii mei, trebuie să ştiţi că numai cel ce va avea inima bună va putea rezista şi înţelege ceea ce ne va oferi necunoscutul în care am intrat. Aceia dintre voi care vor putea înţelege ce înseamnă inima bună pentru om nu vor uita niciodată ceea ce am discutat noi în această zi.
Ca încheiere, vă spun: ca să poţi răzbi şi să fii mulţumit şi împăcat în viaţă, cu tine şi cu cei din jurul tău, trebuie să ai inima bună”. Intr-adevăr, au rezistat iadului din închisoare
doar cei care au păstrat sau au dobândit bunătatea. Cei care se opuneau comunismului doar pe baza unor motivaţii morale, principiale sau de onoare au rezistat mai puţin sau chiar au cedat complet.
+ MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord
Fragment din cartea "Curajul de a trai frumos. 5 intalniri ale inimii cu tinerii. Editia a III-a", Editura Felicitas
Cumpara cartea "Curajul de a trai frumos"
-
Ieroschimonah Stefan de la Schitul Lacu
Publicat in : Interviuri -
Omul este rezultatul grijilor sale
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.