
Regula de aur a religiei, desi se exprima sub diverse forme, este una si aceeasi: este regula data de Iisus, sa-ti iubesti aproapele asa cum te iubesti pe tine. Merita insa sa pui intrebarea si altfel, pentru a obtine un raspuns cu adevarat sincer: tu ti-ai iubi aproapele, chiar daca este un homosexual sau un tigan?
Daca ar fi sa ne luam dupa sondaje, care arata ca peste 90% dintre romani se declara credinciosi si spun ca merg la Biserica, am crede ca avem o societate perfecta, si ca toti ne iubim aproapele. Multi ne mandrim ca o respectam, ca o invatam copiilor nostri, insa realitatea ne contrazice brutal.
Inversunarea impotriva homosexualilor, denigrarea femeii si abuzul fizic si verbal, ura fata de persoanele de alta religie sau rasa sunt la ele acasa in Romania. Si cel mai des auzim mesaje de ura venind de la persoane tinere, care urasc cu patima, cu convingere. In mod paradoxal, ii auzim pe multi folosind Biblia pentru a-si justifica ura. Unii ar fi in stare chiar sa raspunda ca isi iubesc aproapele, cu conditia sa nu fie tigan, maghiar sau homosexual.
Cred insa ca aceasta atitudine este daunatoare nu numai pentru individ, ci pentru societate ca intreg. Voi aminti aici argumentele aduse de Karen Armstrong, autoare a numeroase carti privind religia comparata, care si-a dedicat ani de zile studiului religiilor si a regulii de aur, aceea de a te comporta cu ceilalti asa cum ai dori sa se comporte ei cu tine.
"Nici nu ti-ai putea da seama ca, in fapt, compasiunea este centrul vietii credinciosilor.Cu cateva exceptii, cand persoanele credincioase se aduna intr-un loc, se cearta pe doctrine abstracte sau dau sfaturi pline de ura, sau predica impotriva homosexualitatii sau alte lucruri de acest gen. De multe ori, oamenii nu vor sa fie altruisti. Uneori vad asta cand vorbesc in fata unei congregatii de credinciosi despre compasiune: acestia au o expresie de revolta pe fata, deoarece oamenii vor mai degraba sa aiba ei dreptate", spunea Karen Armstrong.
Aceasta subliniaza ca regula, atunci cand este urmata in fiecare zi si toata ziua, ii poate aduce pe oameni in prezenta lui Dumnezeu. Si asta pentru ca este modul in care ne putem deconecta de propriile nevoi si dorinte, concentrandu-ne asupra a ceea ce isi doresc ceilalti. Regula de aur ne face sa iesim din lumea noastra, sa traim in lumea celorlalti.
Si daca vreodata suntem tentati sa cadem in capcana celor care interpreteaza Biblia in asa fel incat sa duca la ura, sa ne amintim mereu vorbele lui Iisus:
"Dar Eu va spun: Sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Oricui vrea sa se judece cu tine, si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila deloc, mergi cu el doua. Celui ce-ti cere, da-i; si nu intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine. Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau, si sa urasti pe vrajmasul tau." Dar Eu va spun: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc, si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni, si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii? Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel? Voi fiti dar desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit" (Matei 5:39-48)
Livia Popescu
-
Despre iubirea aproapelui
Publicat in : Predici de duminica -
Iubirea aproapelui
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Iubirea aproapelui
Publicat in : Credinta -
Samarineanul milostiv sau despre iubirea aproapelui
Publicat in : Duminica a 25-a dupa Rusalii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.