Unicitatea Sfintei Evanghelii

Unicitatea Sfintei Evanghelii

Evanghelia lui Hristos nu se sprijină pe înţelepciunea omenească, pe „retorică” sau pe arta vorbirii, fiindcă ea însăşi cuprinde în sine o înţelepciune mult mai înaltă, care îşi are originea şi sensul în Dumnezeu, şi care poate fi înțeleasă şi primită numai în Duhul Sfânt:

„Şi eu, fraţilor, când am venit la voi şi v-am vestit taina lui Dumnezeu, n-am venit ca iscusit cuvântător sau ca înţelept. Căci am judecat să nu ştiu între voi altceva, decât pe Iisus Hristos, şi pe Acesta răstignit. Şi eu întru slăbiciune şi cu frică şi cu cutremur mare am fost la voi. Iar cuvântul meu şi propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înţelepciunii omeneşti, ci în adeverirea Duhului şi a puterii” (I Co. 2, 1-4).

În Epistola către Galateni, Apostolul Pavel atrage atenţia asupra faptului că există o singură Evanghelie, aceea pe care a propovăduit-o de la început:

„Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, să fie anatema!” (Gal. 1, 8).

Aceasta este „Evanghelia lui Hristos” (Gal. 1, 7), despre care Sf. Pavel vorbește în epistolele sale (Rm. 15, 19; I Co. 9, 12; II Co. 2, 12; 9, 13; 10, 14; I Tes. 3, 2), îndemnând pe toți creștinii de a avea un comportament demn de învățătura Domnului Iisus:

„Să vă purtaţi numai în chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentru ca, fie venind eu şi văzându-vă, fie nefiind de faţă, să aud despre voi că staţi într-un duh, nevoindu-vă împreună întru-un suflet, pentru credinţa Evangheliei, fără să vă înfricoşaţi întru nimic de cei potrivnici, ceea ce pentru ei este un semn de pierzare, iar pentru voi de mântuire, şi aceasta este de la Dumnezeu” (Filip. 1, 27-28).

Sf. Pavel ne arată că Evanghelia autentică este aceea în care este prezent şi lucrează Hristos. Iar autenticitatea Evangheliei pe care el o predică, este garantată tocmai de faptul că ea este identică cu unica Evanghelie a Mântuitorului.

Conţinutul Sf. Evanghelii s-a comunicat Apostolului neamurilor prin descoperire dumnezeiască:

„Dar vă fac cunoscut, fraţilor, că Evanghelia cea binevestită de mine nu este după om; pentru că nici eu n-am primit-o de la om, nici n-am învăţat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos” (Gal. 1, 11-12).

De aceea, o Evanghelie după om şi de la om, nu poate fi decât o Evanghelie falsă.

Tot în Epistola către Galateni, Sf. Pavel vorbeşte și despre „autoritatea” sa apostolică (Gal. 1, 1), subliniind că şi el este apostol ca şi ceilalţi, chemat de însuşi Mântuitorul Iisus, iar Evanghelia pe care o propovăduieşte nu a învăţat-o de la oameni, ci a primit-o direct de la Dumnezeu, Hristos fiind Cel care i-a descoperit conţinutul mesajului evanghelic pe care trebuia să-l vestească.

În felul acesta, el dovedeşte originea divină a apostolatului său şi a Evangheliei pe care o predică, existând o relaţie strânsă între unicitatea Evangheliei şi autenticitatea apostolatului.

Cuvintele Domnului pot părea multora, şi par de multe ori, sminteala cea mai mare. Însuşi Apostolul Pavel nu se sfieşte să vorbească despre „nebunia” lui Dumnezeu, dar adaugă că aceasta se arată „mai înţeleaptă decât înţelepciunea omului”. Chiar și ceea ce pare a fi „slăbiciune a lui Dumnezeu”, este mai puternică decât „tăria oamenilor” (I Co. 1, 25).

Înţelepciunea omului e „neputincioasă”, ca şi omul; este „stricăcioasă”, ca şi omul; dar ceea ce ne pare nouă a fi o „nebunie”, dacă este dumnezeiască, să ne împărtăşim cu această „nebunie”, şi vom vedea că asta este de fapt înţelepciunea (Pr. Rafail Noica, „Cultura Duhului”, Edit. Reîntregirea, Alba Iulia, 2002, p. 28).

Evanghelia este înţelepciune dumnezeiască, aşa după cum Domnul Iisus a predat-o apostolilor, pe care Sf. Pavel a vestit-o simplu, fără cuvinte meşteşugite, potrivit priceperii fiecăruia, punând în felul acesta temelia dreptei credinţe, care este însuși Hristos (I Co. 3, 11).

Și așa precum Mântuitorul Iisus este Unul şi Sfânta Evanghelie este una.

Mai stăm noi în același duh; ne punem sufletul unii pentru alții; mai suntem ai lui Hristos, în Duhul Iubirii, sau PATIMILE ne-au sfârtecat sufletele, ne-au dezbinat în interior și ne-au învrăjbit și în afară?

Pentru că vedem, de prea multe ori, că una simțim, alta gândim, altceva grăim, și făptuim în opoziție cu glasul conștiinței, cu îndatoririle pe care le avem și cu promisiunile făcute.

Să fii „updatat” noi, oamenii „moderni”, Cuvântul Sf. Scripturi potrivit plăcerilor și intereselor noastre lumești, inventând o „evanghelie” și o „credință” cât mai confortabile, care să justifice felul nostru de a fi și de a trăi?

Și astfel, în loc să ne schimbăm noi după Cuvântul veșnic al lui Dumnezeu, fiecare și-a creat o „evanghelie” proprie, fără Hristos, în care „crede” și în numele căreia păcătuiește cu nonșalanță și seninătate.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

19 Februarie 2019

Vizualizari: 840

Voteaza:

Unicitatea Sfintei Evanghelii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact