Visarion Puiu, contemporanul...

Visarion Puiu, contemporanul... Mareste imaginea.

Despre Vladica Visarion nu se poate nicicum vorbi la trecut ! El a marcat timpul universal prin dragostea lui intru Hristos si prin jertfa pe care a adus-o mereu pe altarul neamului, astfel ca, acum, in vitregia timpului pe care-l traim, el ESTE CU NOI, pilda si flacara vie in bezna veacului parca din ce in ce mai intunecat de rautatile oamenilor, intaritor celor slabi si luminator celor ce cauta sa-i urmeze calea.

Zilele "Mitropolit Visarion Puiu" - Editia a XV-a

La fine de faurar, cetatea musatina a Romanului freamata din nou sub zodia celui care a fost marele prelat, profesor, carturar si luptator anticomunist Visarion Puiu (1879-1964), ramas in constiinta celor care astazi ii pastreaza vie memoria drept „calugarul ostas”, asa cum bine l-a numit Nicolae Iorga pe cel care a urcat in treapta arhiereasca pana la rangul de Mitropolit al Moldovei.

Manifestarile reunite sub genericul „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, care se afla la cea de a XV-a editie, se vor derula in perioada 26 - 2 8 februarie 2011 la Roman, Pascani si Manastirearea Neamt, bucurandu-se de binecuvantarea iPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si de binecuvantarea ierarhului locului, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, care, in timpul perioadei sale pariziene, s-a numarat printre cei care si-au legat biografia de portretul celui comemorat.

Cu ocazia simpozionului din acest an va fia marcata o dubla comemorare: respectiv implirea a 132 de ani de cind Victor Puiu, viitorul mitropolit, a vazut lumina zilei, la Pascani, precum si 90 de ani de la hirotonia sa intru arhiereu (25 martie 1921), iar pentru a consemna toate aceste file de istorie actiunile gazduite de Muzeul de Istorie romascan vor reuni, ca si la ultimele editii, oaspeti din tara si din strainatate, atit reprezentanti ai clerului, orthodox si catholic, dar şi intelectuali de marca din randul celor care si-au propus sa repuna in lumina faptelor sale personalitatea celui care a slujit nu doar lui Hristos, ci si celor pe care i-a pastorit cu dragoste, pana la urcarea sa la ceruri.

Intre momentele deosebite ce tin capul de afis al acestei editii “rotunde” a simpozionului international dedicat Mitropolitului Visarion Puiu se disting dezbaterile de la Muzeul de Istorie din Roman, ocazie cu care va fi lansata cea de a II-a editie a lucrarii “Din istoria vietii monahale” (una dintre numeroasele comori mostenite de la Visarion Puiu, reeditata sub ingrijirea Pr. Dr. Florin Aurel tuscanu, Protopop al Protopopiatului Roman si Presedinte al Asociatiei “Visarion Puiu”) dar si manifestarile de la Pascani, orasul natal al celui comemorat, sau cele de la Manastirea Neamt unde, cu incepere din luna iulie a anului 1999, casa din umbra schitului Vovidenia care adapostise timp de patru decenii muzeul Mihail Sadoveanu a devenit Muzeul Visarion Puiu-Mihail Sadoveanu.

Un mesaj in numele adevarului

Pentru a intelege mai profund semnificatia acestei manifestari devenita in ultimii ani de amploare internationala, trebuie subliniat faptul ca pana in anul 1989 numele mitropolitului Visarion Puiu a fost pomenit foarte rar, chiar in manualul de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, editat in mai multe editii sun coordonarea distinsului academician Pr. Mircea Pacurariu, alocandu-i-se doar cateva randuri. Apoi, dupa patru decenii, la 25 septembrie 1990, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a anulat hotararea nedreapta din 28 februarie 1950, prin care acesta era caterisit, reabilitandu-l din punct de vedere canonic, bisericesc, abia din acest an aparand sporadic, in special in marile orase moldave, articole care vizau redescoperirea marelui ierarh peste care s-a asternut o nedreapta uitare.

Un moment important il constituie anul 1996, cand, la Pascani, Betleemul viitorului mitropolit, s-a constituit un comitet format din intelectuali ai urbei care si-a propus organizarea unor actiuni de popularizare a personalitatii ierarhului, ceea ce a facut ca, din 1997, sa se desfasoare, anual, diverse activitati cultural-religioase reunite sub genericul “Zilele Mitropolit Visarion Puiu” avand in program expozitii documentare, sesiuni de comunicari, lansari de carte, slujbe de pomenire, precum si concursuri scolare tematice desfasurate in contextul unor intilniri cu elevii din scolile romascane si din Pascani.

Incepand din anul 2006, Asociatia "Visarion Puiu” a editat si tiparit publicatia periodica intitulata sugestiv ”Valori Pascanene” care, din anul 2010, s-a transformat in “Valori Perene”, o publicatie cu aparitie semestriala al carei scop este acela de a redescoperi si de a face cunoscuta personalitatea marelui prelat.

Pentru a intra in universul aproape mitic de-acum al personalitatii Vladicai Visarion, va invitam sa vizionati Filmul TV realizat de maestrul iesean Grigore Ilisei in anul 2009, iar pentru mai multe informatii legate de viata si opera Mitropolitului martir Visarion Puiu accesati pagina web a Protopopiatului Roman, sectiunea "Activitati Spiritual-Culturale".

Vasile Danci Morosanu

Legenda Foto: Roman, august 2010
Membri sI simpatizanti ai Asociatiei “Visarion Puiu”, cu ocazia comemorararii mortii mitropolitului.

 

Despre autor

Vasile Danci Morosanu Vasile Danci Morosanu

Colaborator
7 articole postate
Publica din 10 August 2009

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 993

Voteaza:

Visarion Puiu, contemporanul... 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE