
Vlasios Tsotsonis este unul dintre cei mai importanti pictori iconari ai zilelor noastre. El a reusit sa gaseasca un fin echilibru intre traditie si formele moderne de expresie, formuland un stil iconografic unic, fapt care l-a ajutat sa creeze lucrari in locasuri de cult, din mari centre ale Ortodoxiei, precum Biserica Invierii din Ierusalim si Manastirile Meteore din Grecia.
In pofida pastrarii cu darzenie a canoanelor iconografice traditionale, pictorul Vlasios Tsotsonis ramane liber in creatiile sale. Plasticitatea figurilor, prospetimea culorilor, ne reamintesc de compozitii iconografice bizantine reprezentative precum cele ale lui Teofan Cretanul sau Manuil Panselinos. Calitatea chipurilor, aranjamentul spatial si combinarea conceptiilor personale cu formele traditionale, sunt evidente in lucrarile sale.
Pe langa icoanele portabile, icoanele de iconostas si picturile murale, lucrarile lui Tsotsonis includ mozaicuri remarcabile, in special, mari scene, precum cele realizate in cupola Bisericii Invierii Domnului din Ierusalim si in cea a Baptisteriului Sfanta Lidia din Filipi.
Cea de-a treia componenta a productiei artistice a lui Vlasios Tsotsonis sunt compoziitiile sale libere, ce cunt o contribute importanta la pictura elenocentrica. Continuand traditia lui Kontoglou, Engonopoulos, Tsarouchis si Vasiliou, acesta picteaza intemeindu-se pe originile clasice ale artei grecesti, redefinita prin prisma tradititiilor bizantina si post-bizantina, pentru a analiza, exprima, si interpretea lumea moderna si lupta dintre bine si rau.
Dar chiar si atunci cand nu picteaza icoane, lucrarile sale au un profund substrat spiritual. Este inspirat in special de lumea ingerilor, gasindu-si in reprezentarile artisitice ale "netrupestilor puteri” mediul sau optim de expresie.
Chipurile ingerilor si ale demonilor ii servesc lui Vlasios Tsotsonis ca subiect pentru numeroade lucrari originale, ce i-au adus acestuia supranumele de "iconarul ingerilor”.
Vlasios Tsotsonis - repere biografice
Vlasios Tsotsonis s-a nascut in Corint, Grecia, in 1951. Parintii sai, Serafim si Angelica, au fost fermieri.
A studiat artele fine - pictura si estetica spatiului - in Atena si a invatat arta iconografiei, incluzand pictura bizantina si mozaicul, la atelierul lui Georgios Koutlidis. De asemenea, a strudiat estetica mozaicului la Scuola Mosaisisti del Friuli Spilimbergo - Italia.
In timpul primilor cinci ani ai carierei sale, a colaborat cu galeriile din Washington si Berlin. Participarea in 1983 la Expozitia Internationala a Artelor din Munchen, a fost incununata de un real scces.
In 1984 a participat la Expozitia Internationala a Artelor din Berlin, obtinand si un premiu.
Intre 1985 - 1989 a realizat mozaicuri in noul catolicon al Manastirii Sfanta Irina Chrysovalantou, in Lykovrysi, Attica, precum si pictura murala din proscomidiar si iconaele iconostasului.
In 1987 Patriarhia Ierusalimului i-a acordat relaizarea unei lucrari din mozaic (Luarea de pe Cruce – Ungerea si Punerea in Mormant) situata deasupra intrarii in Biserica Invierii. In 1989, a pictat cupola Bisericii Patriarhale a Intampinarii Domnului din Amman, Iordania.
In 1991 a inceput decorarea Catoliconului Sfantului Haralambie al Manastirii Sfantul Stefan, Meteora, care fusese distrus in al Doilea Razboi Mondial. Doi ani mai tarziu, s-a ocupat de pictarea bisericii monument istoric, Sfanta Parascheva din Metsovo.
In 1995, a lucrat la mozaicul micii biserici Izvorul Tamaduirii din cadrul Manstirii Nafplio. In 1996, a pictat cupola bisericii Sfantul Dimitrie din Mellisi Korinthias iar in 1997 a realizat un mozaic in turla Baptisteriului Sfintei Lidia din Filipi (Kavala). Tot in acest an a pictat cupola bisericii Sfanta Treime din Agrinio.
In 1998, a lucrat la un amplu complex mozaical, cuprizandu-i pe Sfantul Proroc Ilie si Sfintii Neomartiri Dimitrie si Pavel, in Biserica Sfantul Ilie din Tripoli.
In acelasi timp, a lucrat la mozaicul din cupola bisericii Invierii din Ierusalim (Pantocratorul, Patriarhii si ingerii).
In aprilie 1996, Municipalitatea din Zografou a prezentat o expozitiie de studii asupra lucrarilor sale la Meteora si Ierusalim, precum si asupra creatiilor sale libere avand drept subiect lumea ingerilor.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.