Zelotii

Zelotii

Zelotii au fost membrii ai unei grupari politico-religioase iudaice aparute in timpul in care Iudeea s-a aflat sub ocupatia greaca, ulterior romana. Scopul lor era sa apare legea si viata nationala a poporului iudeu impotriva influentelor idolatre. Aceasta grupare nationalista s-a manifestat intr-un mod mai intens incepand din vremea lui Irod pana la caderea Ierusalimului si infrangerea Masadei.

Membrii acestei grupari erau numiti sicari, de la obiceiul acestora de a purta ascuns sub vesminte un cutit (sica). Iosif Flaviu noteaza ca numele zelotilor provine de la „Isus fiul lui Gamala, si Ananus, fiul lui Ananus”. Grupul initial s-a ivit sub conducerea lui Iuda Galileanul fiind o banda organizata, ai carei membri erau considerati "talhari” de catre istoricul Iosif Flaviu. Metoda lor preferata de a pune capat problemelor era asasinarea.

Cercetatori moderni au determinat ca aceasta nu reprezenta o banda de razboinici avand o strategie coerenta, ci o patura de la marginea societatii, o coalitie a grupurilor populare interesate de eliberarea de sub tutela Romei. Zelotii nu erau simpli "talhari”, cum afirma Iosif Flaviu, ci puristi religiosi ce respingeau controlul strain.

Zelotii s-au revoltat impotriva regelui Irod, mai ales pentru ca acesta era idumeu. Au pus la cale uciderea acestuia, ascunzandu-si cutitele sub mantie. Chiar daca complotul a fost descoperit, au dobandit insa sprijinul poporului.

In timpul domniei lui Irod, aceasta grupare desi a fost inabusita prin uciderea liderului Ezekia, nu a fost distrusa. In vremea razboiului civil ce a urmat ascensiunii lui Arhelau, influenta nationalistilor a crescut din nou in Galileea. Iuda, fiul lui Ezekia, a preluat controlul asupra orasului Sepphoris inarmandu-si luptatorii cu arme preluate din arsenalul regal.

Aceeasi familie galileeana a oferit mai multi lideri acestei miscari, dintre care si ultimul, Eleazar, care a murit la Masada, impreuna cu intreaga cauza nationalista.

Deoarece aceasta grupare era activa in Galileea in timpul vietii Mantuitorului, Acesta a cunoscut cativa dintre ei. Se pare ca Simon Zilotul sau Simon Canaanitul (Luca 4:15, Fapte 1:13) ar fi fost un membru al acestei grupari, precu si Iuda Iscarioteanul.

Unii comentatori biblici moderni afirma ca Iuda si-a imaginat ca Iisus era de fapt un conducator lumesc, un eliberator din jugul ocupatiei romane. Acestia vad in Predica de pe Munte (Matei 5) un ecou al replicii date de Mantuitorul zelotilor din vremea Sa. Refuzul de a plati taxele catre romani, specific zelotilor, a fost contrazis de Iisus atunci cand a spus: ”Dati dar Cezarului ce este al Cezarului”. Mantuitorul a marturisit insa clar ucenicilor ca Imparatia Sa "nu este din lumea aceasta”.

De asemenea, s-a vehiculat ipoteza potrivit careia Baraba, care a fost eliberat in locul Mantuitorului, ar fi facut parte, la randul sau, din gruparea zelotilor.

Zelotii au practicat izolarea sociala retrangandu-se impreuna cu familiile lor in pesteri si in fortarete, pentru ca mai apoi sa lupte si sa moara pentru convingerile lor si pentru libertate.

Anul 66 d.Hr., in care a avut loc prima revolte iudaica impotriva romanilor, a fost un moment important cand zelotii se pare ca au triumfat. Un mare numar de iudei condusi de Ioan din Gishala s-au rasculat impotriva romanilor ocupand atat Iersalimul, cat si fortareata Masada.

Nationalistii din Ierusalim au celebrat anul 66 ca fiind anul eliberarii lui Israel de sub jugul Romei, comemorandu-l prin monede ce purtau numele lui Eleazar preotul si Simon printul.

Situatia avea sa se schimbe in scurt timp. Anul 67 a reprezentat inceputul razboiului cu legiunile romane, intai sub Vespasian, apoi sub Titus. Rascoala s-a sfarsit cu distrugerea Templului si a orasului Ierusalim in anul 70 d.Hr.

Ultimul centru de rezintenta al zelotilor a fost fortareata Masada, unde conducatorul Eleazar ben Jair impreuna cu simpatizantii sai au trebuit sa faca fata unui asediu indelungat. La sfarsit, ultimii dintre rebeli au preferat sa se sinucida decat sa slujeasca romanilor idolatri.

Radu Alexandru
 

30 Iulie 2012

Vizualizari: 6141

Voteaza:

Zelotii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact