Zelotii

Zelotii Mareste imaginea.

Zelotii au fost membrii ai unei grupari politico-religioase iudaice aparute in timpul in care Iudeea s-a aflat sub ocupatia greaca, ulterior romana. Scopul lor era sa apare legea si viata nationala a poporului iudeu impotriva influentelor idolatre. Aceasta grupare nationalista s-a manifestat intr-un mod mai intens incepand din vremea lui Irod pana la caderea Ierusalimului si infrangerea Masadei.

Membrii acestei grupari erau numiti sicari, de la obiceiul acestora de a purta ascuns sub vesminte un cutit (sica). Iosif Flaviu noteaza ca numele zelotilor provine de la „Isus fiul lui Gamala, si Ananus, fiul lui Ananus”. Grupul initial s-a ivit sub conducerea lui Iuda Galileanul fiind o banda organizata, ai carei membri erau considerati "talhari” de catre istoricul Iosif Flaviu. Metoda lor preferata de a pune capat problemelor era asasinarea.

Cercetatori moderni au determinat ca aceasta nu reprezenta o banda de razboinici avand o strategie coerenta, ci o patura de la marginea societatii, o coalitie a grupurilor populare interesate de eliberarea de sub tutela Romei. Zelotii nu erau simpli "talhari”, cum afirma Iosif Flaviu, ci puristi religiosi ce respingeau controlul strain.

Zelotii s-au revoltat impotriva regelui Irod, mai ales pentru ca acesta era idumeu. Au pus la cale uciderea acestuia, ascunzandu-si cutitele sub mantie. Chiar daca complotul a fost descoperit, au dobandit insa sprijinul poporului.

In timpul domniei lui Irod, aceasta grupare desi a fost inabusita prin uciderea liderului Ezekia, nu a fost distrusa. In vremea razboiului civil ce a urmat ascensiunii lui Arhelau, influenta nationalistilor a crescut din nou in Galileea. Iuda, fiul lui Ezekia, a preluat controlul asupra orasului Sepphoris inarmandu-si luptatorii cu arme preluate din arsenalul regal.

Aceeasi familie galileeana a oferit mai multi lideri acestei miscari, dintre care si ultimul, Eleazar, care a murit la Masada, impreuna cu intreaga cauza nationalista.

Deoarece aceasta grupare era activa in Galileea in timpul vietii Mantuitorului, Acesta a cunoscut cativa dintre ei. Se pare ca Simon Zilotul sau Simon Canaanitul (Luca 4:15, Fapte 1:13) ar fi fost un membru al acestei grupari, precu si Iuda Iscarioteanul.

Unii comentatori biblici moderni afirma ca Iuda si-a imaginat ca Iisus era de fapt un conducator lumesc, un eliberator din jugul ocupatiei romane. Acestia vad in Predica de pe Munte (Matei 5) un ecou al replicii date de Mantuitorul zelotilor din vremea Sa. Refuzul de a plati taxele catre romani, specific zelotilor, a fost contrazis de Iisus atunci cand a spus: ”Dati dar Cezarului ce este al Cezarului”. Mantuitorul a marturisit insa clar ucenicilor ca Imparatia Sa "nu este din lumea aceasta”.

De asemenea, s-a vehiculat ipoteza potrivit careia Baraba, care a fost eliberat in locul Mantuitorului, ar fi facut parte, la randul sau, din gruparea zelotilor.

Zelotii au practicat izolarea sociala retrangandu-se impreuna cu familiile lor in pesteri si in fortarete, pentru ca mai apoi sa lupte si sa moara pentru convingerile lor si pentru libertate.

Anul 66 d.Hr., in care a avut loc prima revolte iudaica impotriva romanilor, a fost un moment important cand zelotii se pare ca au triumfat. Un mare numar de iudei condusi de Ioan din Gishala s-au rasculat impotriva romanilor ocupand atat Iersalimul, cat si fortareata Masada.

Nationalistii din Ierusalim au celebrat anul 66 ca fiind anul eliberarii lui Israel de sub jugul Romei, comemorandu-l prin monede ce purtau numele lui Eleazar preotul si Simon printul.

Situatia avea sa se schimbe in scurt timp. Anul 67 a reprezentat inceputul razboiului cu legiunile romane, intai sub Vespasian, apoi sub Titus. Rascoala s-a sfarsit cu distrugerea Templului si a orasului Ierusalim in anul 70 d.Hr.

Ultimul centru de rezintenta al zelotilor a fost fortareata Masada, unde conducatorul Eleazar ben Jair impreuna cu simpatizantii sai au trebuit sa faca fata unui asediu indelungat. La sfarsit, ultimii dintre rebeli au preferat sa se sinucida decat sa slujeasca romanilor idolatri.

Radu Alexandru
 

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 4326

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE