Asediu misionar asupra celui mai mare cartier de blocuri din tara

Asediu misionar asupra celui mai mare cartier de blocuri din tara Mareste imaginea.


        Toamna ruginie bucuresteana. Frig, miros de frunze arse si o raza de soare pitulata printre norii ca niste valuri incremenite intr-un tablou. Glasul preotului, indemnand la cumintenie si curatenie sufleteasca, se aude la difuzoare pana hat, in departari. Pe sosea trec in goana zeci de autoturisme. Aglomeratie, claxoane, zgomot de frane, galagie.

In biserica, insa, domneste pacea. Aromeste a coliva dulce si a lemn de brad tanar, proaspat taiat. E ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, mare sarbatoare crestina. Credinciosii bat cruci mari, cu ochii umezi de emotie.

 

Scoala in turla bisericii

Cartierul Scoala din turla bisericiiTitan respira greoi cufundat in ceata diminetii. La portile bisericii isi jelesc viata amara vesnicii cersetori, cu mana intinsa pentru pomana. Primesc coliva, colaci, bani si un pahar de vin dulceag, sa fie de sufletul mortilor. In curte e lume multa, venita si de prin alte cartiere. Biserica e plina. L-am intalnit pe inimosul parinte Adrian Niculcea, cel care si-a pus sufletul la temelia bisericii din Titan cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh“, in mijlocul enoriasilor. Grijuliu si atent, preotul raspunde cu bunavointa si caldura oamenilor care vin sa-i ceara ajutorul. Biserica este durata in lemn, in stilul gratios maramuresean. Turla inalta inteapa semeata cerul cu o cruce stralucitoare. E semn ca si aici Dumnezeu a invins. Parintele e cunoscut si iubit de credinciosi. El a gasit si o formula de ajutor intelectual adresat copiilor proveniti din familii sarace, organizand chiar in turla bisericii meditatii scolare gratuite.


38 de dascali cu diferite specialitati, printre care profesorii Petru Brumariu, Georgiana Petre si Natalia Grosu (matematica), Camelia Petre (engleza ) si Andreea Zanfir (franceza), vin aici si-i lumineaza pe micutii din cartierul Titan. Copiii iau lectii de pictura si desen de la un talentat artist plastic, prof. Nicolae Trepadus. In incinta bisericii exista chiar si o pianina, unde elevii exerseaza gamele sub atenta indrumare a prof. Catalina Popescu. Dascali sufletisti, fara pretentii materiale, cu dorinta de a impartasi micutilor cate ceva din stiinta si experienta lor. Dar cel mai inedit este cursul de calculatoare la care se inghesuie zeci de copii. Bisericii i-au fost donate din partea unor persoane particulare mai multe computere. Biserica are 4 etaje pe axa turnului. La fiecare nivel se organizeaza cate un curs. In zilele de sambata, copiii cu deficiente de auz vin aici, la intalnirea cu Dumnezeu. Elena Demeter, studenta in anul III la ASE, si Cosmin Costache, absolvent al Facultatii de Teologie, sectia de comunicare si slujire prin limbaj mimico-gestual, ii ajuta pe micuti sa inteleaga si „sa auda“ cu sufletul credinta.


De la Biserica „Pogorarea Sfintului Duh“ pleaca aproape saptamanal autocare pline Titande credinciosi dornici sa viziteze manastirile si bisericile de pe cuprinsul tarii. Preturile sunt foarte mici, dar bucuria celor ce pot vizita Derventul, Pestera Sfantului Andrei, manastirile din Nordul Moldovei, din Banat sau Maramures, este imensa. „Avem nevoie de cat mai multe biserici! La o populatie de peste 150 de mii de familii, existau aici, dupa Revolutie, 4 sau 5 biserici, spune preotul. Cu mult sub nevoia de credinta a oamenilor. Constructia a inceput in 1994, cand am turnat fundatia. In 1995 a fost inaltata suprastructura din lemn. In 1996 a putut fi inaugurata provizoriu“.


O biserica in fiecare suflet

„Eu cred ca trebuie construite sute si sute de biserici in Capitala si in orasele mari din tara, continua preotul Niculcea. Totodata, trebuie dezvoltata asistenta sociala, pentru ca vad in jurul nostru foarte multi oameni bolnavi, copii ai strazii, batrani parasiti. Activitatea religioasa nu se desfasoara numai in biserica. E necesar ca oamenii sa fie cautati si acasa“.


L-am lasat pe neobositul preot sa-i impartaseasca in continuare pe credinciosii veniti la sarbatoarea Sfintilor Arhangheli. Vazandu-l asa, in aburul toamnei, ungand fruntile oamenilor cu mir, mi-am dat seama ca misiunea lui nobila este ocrotita de Dumnezeu. Parintele din Titan cladeste zilnic cate o biserica in sufletele oamenilor, care, in opinia sa, este mult mai importanta decat zidurile.

 

                                                                                              Gabriel MATEESCU
                                                                                      Lumea credintei, anul I, nr. 5

.

31 Mai 2006

Vizualizari: 4054

Voteaza:

Asediu misionar asupra celui mai mare cartier de blocuri din tara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE