
Expozitia elevilor de la Bistrita - o incantare pentru sufletul oricarui crestin
Galeria “Sala profesorilor” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare gazduieste incepand de azi 1 iunie pana in 7 iunie o expozitie de pictura a elevilor de la Grupul Scolar Grigore Moisil din Bistrita. Elevii de la Bistrita au venit in Capitala cu o frumoasa selectie de icoane. Ei fac parte din Cercul de grafica si pictura condus de doamna Victoria Fatu Nalatiu, cunoscuta iubitorilor de arte plastice prin propriile ei creatii.
La vernisaj a fost prezent si criticul de arta Ilie Rosianu:
“Expozitia elevilor de la Bistrita nu este doar o surpriza placuta ci realmente o incantare pentru sufletul oricarui crestin. Coordonatoarea acestor copii talentati, doamna Victoria Fatu Nalatiu, ne dovedeste prin modul in care copiii au fost indrumati de domnia sa ca “aschia nu sare departe de trunchi”. In cele cateva zeci de lucrari aflate pe simeze copiii au abordat cu talent si realmente cu intelegere ceea ce inseamna mesajul sacru. Este o dovada plauzibila ca ei au inteles esenta iconografiei crestine, Fie ca e vorba de reflectarea Mantuitorului, a Sfintei Treimi, a Nasterii, sau de propovaduirea invataturii crestine in toate se vede, se simte un har care le-a venit copiilor desigur de la Cel de Sus. Insa tehnica picturala, rafinamentul cromatic, modul in care ei ne transmit prin icoane sentimentele lor religioase, este o dovada a faptului ca au fost foarte bine indrumati. Doamna Victoria Fatu Nalatiu a stiut sa sensibilzeze inima copiilor pentru a se putea integra in exigentele iconografiei crestine ortodoxe. Inca un lucru mi se pare esential. Copiii au reusit sa transpuna mesajul informational fie ca e vorba de Maica Domnului sau de Sfintii Patronimici ai Bisericii, in toate se vede ceea ce reprezinta esenta invataturii iconografice care-si trage seva de la marii nostri iconografi din Scoala de la Nicula, din Scheii Brasovului, din Fagaras si din alte locuri care au transmis din generatie in generatie, pe langa talent si faptul ca poporul roman este un popor crestin.”
Doamna Victoria Fatu Nalatiu, artist plastic:
„Am venit la Bucuresti la invitatia domnului director dr. Mircea Regneala cu o expozitie de icoane pe lemn si pe sticla a elevilor de la Grupul Scolar Grigore Moisil din Bistrita. Avem expuse in jur de 200 de lucrari. Ca sa ajungem pana aici a fost o cale lunga, de vreo douazeci si ceva de ani. Experienta am castigat-o in timp, ca sa pot ajunge la aceste performante, lucrand an de an cu elevii, obtinand an de an si premii si organizand si diverse expozitii. Avem un cerc de grafica si pictura. Ne-am axat mai mult pe pictura dar si la grafica am avut realizari frumoase. Doi elevi au terminat artele plastice.”
- Icoana reprezinta o preocupare aparte in cadrul cercului de pictura?
- Da. Am ales icoana pentru ca eu lucrez si pictura religioasa, lucrez iconostasuri miniaturizate si imi place foarte mult ceea ce este vechi. Am ales icoana care este un inceput pentru un viitor artist. Noi suntem la un grup scolar si din multimea aceea de elevi reusesc an de an sa mobilizez, sa adun elevi si sa lucrez cu grupuri mari si dintre ei totdeauna aleg cativa care urmeaza aceasta cale. Ei fac nu numai icoane dar pornind de la icoane incep sa inteleaga multe, invatam traditia poporului roman. Noi suntem dintr-un loc cu o bogata traditie. Avem aproape Maramuresul, avem Clujul cu Nicula, avem o traditie foarte bogata in iconografie si atunci reusim sa-i facem sa traiasca momente deosebite si pe urma cand trec de la icoane la alt gen de pictura, pot mult mai usor sa se exprime pentru ca invata ce este culoarea si traditia locului si devin mai imbogatiti sufleteste.
- Ati desfasurat o munca remarcabila de coordonare a activitatii acestor tineri. Dar dvs. ca artist plastic ce ne mai pregatiti?
- Eu am castigat un proiect de la Primaria Bistrita cu o expozitie care se va numi “Inocentii”. Vor fi portete de batrani si copii. Expozitia va fi deschisa in 1 Decembrie la Bistrita. Imi place foarte mult sa pictez copiii si batranii.
Alexandra Strat din clasa a X-a:
“Fac parte din Cercul de pictura al doamnei Victoria Fatu Nalatiu. Am venit aici cu icoane traditionale. Eu am patru icoane in expozitie. Pictez icoane de anul trecut si imi place foarte mult. Este o arta care necesita un talent extraordinar.”
Gabriel Herlea, clasa a IX-a:
“Am intrat in acest cerc de pictura care are o fantastica expresie a artei in general. Eu sunt si in trupa de teatru si m-a impresionat foarte mult legatura dintre poezie si pictura, legatura dintre teatru si pictura, sunt legaturi stranse.”
Diana Marcan, clasa aXI-a:
“Pictez de trei ani, am pictat diverse genuri dar acum m-am oprit la pictura traditionala. Aici in expozitie am numai trei picturi pentru ca recent s-a deschis o expozitie de pictura si la Primaria din Bistrita si acolo am 11 picturi.”
Rares Borzei, clasa aXI-a:
“Am doua lucrari aici, restul sunt la expozitia de la Bistrita. Pictez pe sticla icoane traditionale si de cateva luni incerc sa trec si la pictura de icoane pe lemn, e putin mai greu dar incerc sa fie bine. Eu am inceput sa pictez icoane doar de un an si imi place foarte mult. In aceasta pictura imi gasesc linistea. Imi place mult si imi doresc in continuare sa fiu undeva sus, sa ajung la inaltime.”
La Grupul Scolar Grigore Moisil din Bistrita se face si teatru. Trupa “EXERCITII DE TEATRU” a fost prezenta de asemenea la Bucuresti cu ocazia acestui vernisaj oferind publicului un superb recital de versuri de George Cosbuc. Tinerii de la Bistrita s-au bucurat de prezenta unui public de calitate, destul de numeros, dar si de faptul ca a venit sa-i vada si sa stea de vorba cu ei cunoscutul artist Ioan Gyuri Pascu.
Icoane frumoase, versuri de foarte buna calitate, superbe costume populare din zona Bistrita-Nasaud dar si un mic recital de muzica clasica. Iata doar cateva argumente care i-au facut pe cei prezenti la vernisaj sa nu regrete, nici o clipa, timpul petrecut aici, traind momente emotionante in aceasta zi de Sarbatoare.
A consemnat Dorina Zdroba
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.