Sfintul Antipa Romanul a deschis o noua punte spirituala intre romanii ortodocsi de pe cele doua maluri ale Prutului
Duminica seara dupa un pelerinaj de 3 zile in Romania, moastele Sfintului Antipa Romanul s-au intors la Chisinau impreuna cu un dar nepretuit din partea Arhiepiscopiei Tomisului - particele din moastele Sfintilor Mucenici Axion si Epictet. Moastele au fost intimpinate cu multa cinste si dragoste de catre un sobor de preoti in frunte cu PS Dorimedont.
Cinstitele moaste ale acestor trei sfinti se vor afla la Catedrala „Nasterea Domnului” pina miercuri, pentru ca mai multi credinciosii din capitala sa se poate inchina, dupa care ele se vor indrepta spre manastirea Sfintul Gheorghe din Suruceni, unde vor ramine pentru totdeauna. Aceasta actiune fara precedent in istoria relatiilor dintre credinciosii din Mitropolia Moldovei si Patriarhia Romana a fost organizata de catre ASCOR (Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani) filiala Constanta si Asociatia tinerilor ortodocsi din Republica Moldova „ICHTHYS-MOLDOVA”. Demersurile tinerilor ortodocsi au fost sustinute cu toata dragostea de maica Epistimia Goncearenco, egumena manastirii „Sfintul Gheorghe”, din Suruceni unde se afla moastele Sfintului Antipa.
Astfel de actiuni comune dintre romanii ortodocsi de pe cele doua maluri ale Prutului au fost cu neputinta pina acum, din cauza binecunoscutei situatii ce s-a creat in urma conflictelor iscate dupa aparitia Mitropoliei Basarabiei. Delegatia basarabeana a fost primita cu multa caldura de miile de credinciosi romani, traind din plin bucuria regasirii. Puteai vedea lacrimi de bucurie, mai ales pentru ca majoritatea romanilor, prada dezinfromarii, au trait pina acum cu impresia ca in Mitropolia Moldovei, care reprezinta majoritatea ecleziala din Basarabia, nici macar nu se vorbeste romaneste.
Inalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost alaturi de fratii basarabeni in toate aceste zile. Inalt Prea Sfintia Sa, citat de „Observatorul” de Constanta a mentionat: „Aducerea moastelor in ziua Canonului Sfintului Andrei Criteanul este un moment providential care a putut fi realizat cu sprijinul tinerilor din Basarabia si din Constanta pentru ca sintem o singura tara, o singura limba si o singura credinta”.
Ieromonahul basarabean Savatie Bastovoi, in cuvintul adresat credinciosilor romani din catedrala arhiepiscopala a remarcat: „Ceea ce n-au izbutit sa realizeze oarecind poetii si oamenii politici prin podurile de flori, astazi cu multa smerenie, simplitate si dragoste a savirsit Sfintul Antipa. Podul care s-a facut azi nu este unul trecator, ci este unul al rugaciunii si al dragostei pe care dintotdeauna s-a sprijinit Biserica. Caci daca este a ne uni in ceva, aceasta unire este in Hristos si in sfintenie”.
Unul din locurile pelerinajului cu moastele Sfintului Antipa a fost si manastirea Techirghiol, unde este duhovnic binecunoscutul Parinte Arsenie Papacioc, care a declarat: „Intre noi nu exista poduri, ci doar aripi!”
Evenimentul a fost mediatizat pe larg de catre Mass Media romaneasca.
Sfintul Antipa s-a nascut acum 200 de ani in satul Calapodesti din judetul Bacau. Tinar fiind a plecat de acasa intr-un pelerinaj in scopul ajutorarii oamenilor nevoiasi. Si-a petrecut viata monahala la Muntele Athos si mai apoi la Valaam si a fost cunoscut ca vindecator al celor bolnavi, raminind in amintirea tuturor drept „Sfintul Pacii”.
Aprilie 2005
Alex Osipov
http://www.mdn.md
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.