Peste gatit ca in Muntele Athos

Peste gatit ca in Muntele Athos
Peste gatit ca in Muntele Athos 24 Martie 2014


Timp preparare: 1 ore 15 minute

Timp de gatit: 1 ore

Durata totala: 2 ore 15 minute

Portii: 8


Aceasta mancare cu peste este frecvent preparata si servita la mesele de hram ale manastirilor din Muntele Athos. Este o reteta gustoasa, cu specific mediteranean.

Ingrediente:
  • 2 kg epinefel proaspat (taiat file)
  • 4 cepe - taiate marunt
  • 4 cepe (pentru sosul de ceapa)
  • 6 catei de usturoi
  • 5 lamai (sau 250 g de suc de lamaie)
  • 450 g de ulei de masline
  • 50 g piper negru boabe
  • sare grunjoasa
  • o legatura de patrunjel
Instructiuni:

Pestele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fara a indeparta pielea. Se spala fileurile si se aseaza intr-o strecuratoare vreme de cateva minute. Apoi acestea se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca pestele sa fie astfel preparat din ziua precedenta. In acest caz, pastram pestele in frigider (in strecuratoare) asezand un vas dedesubt in care sa se scurga lichidul. Sucul de ceapa: se curata 4 cepe si se taie in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu apa si se fierb aproximativ o ora. Dupa racire, continutul see mixeaza folosind blenderul (sau se zdrobeste cu furculita). Acesta este sucul de ceapa. Gatirea: Se aseaza fileurile intr-o tigaie incapatoare astfel incat fundul acesteia sa fie complet acoperit. Apoi se aseaza tigaia, recomandabil, pe plita incinsa, daca nu, pe foc. Dupa ce se aseaa pestele in tigaie, se adauga deasupra sucul de ceapa, care trebuie sa fie rece, si apoi se adauga apa rece pana cand pestele este complet acoperit (dar nu foarte multa, deoarece sosul nu se va dobandi grosimea cuvenita). Dupa ce incepe sa fiarba, se adauga ceapa taiata marunt, usturoiul (intreg) si uleiul de masline. Adaugati boabe de piper si lasati pestele sa fiarba la temperatura inalta aproximativ o ora. Cand sosul scade se micsoreaza temperatura, scuturand frecvent tigaia, pentru ca pestele sa nu se lipeasca. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de a opri focul se adauga sucul de lamaie. Apoi se adauga piperul boabe si patrunjelul. Se acopera tigaia cu capacul si se lasa astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingura plata, se aseaza mai intai pestele pe platou sau in farfurii, iar sosul se adauga deasupra. Se serveste cald, deoarece atunci cand se raceste sosul se intareste.

Pe aceeaşi temă

24 Martie 2014

Vizualizari: 39718

Voteaza:

Peste gatit ca in Muntele Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Aboneaza-te la newsletter Retete de post
Atingand cerul. Cum am descoperit Ortodoxia pe insula Valaam
Atingand cerul. Cum am descoperit Ortodoxia pe insula Valaam „În adâncurile unei păduri din nordul Rusiei, în nuanțe de jad și ambră, departe de orice urmă de civilizație, mănăstirea Valaam se contopește cu anotimpurile așa cum o face de o mie de ani…” Așa începe povestea lui John Oliver, un tânăr american aflat 33.83 Lei
Scrieri in apararea Sinodului de la Niceea
Scrieri in apararea Sinodului de la Niceea Volumul de față reunește trei opuscule apologetice pro-niceene ale Sfântului Atanasie al Alexandriei, unele inedite în limba română sau disponibile doar incomplet până acum: Către Serapion, despre moartea lui Arie (Ad Serapionem, de morte Arii), Despre 60.26 Lei
Izbavitorul de frica. Prietenul nostru, Sfantul Vasile de la Ostrog
Izbavitorul de frica. Prietenul nostru, Sfantul Vasile de la Ostrog Vreau să am noroc în viață... Sper să am un destin cât mai fericit... Îmi doresc ca soarta să fie de partea mea... Astfel de afirmații auzim des în jurul nostru. De fapt, noroc și soartă nu există. Viitorul îl alegem noi, prin modul în care trăim în 28.54 Lei
Marele exterminator
Marele exterminator Părăsind Bucureștiul, unde poliția comunistă îl hăituia ca pe o fiară, Traian Roman, un tânăr seminarist, se refugiază la Paris, cu convingerea că de aici înainte se va afla la adăpost de urmăritorii săi – fără a ține seama însă de îndârjirea partidului 26.43 Lei
Tainele cartii cu sapte peceti. Cateheze la Cartea Apocalipsei - ed. 2
Tainele cartii cu sapte peceti. Cateheze la Cartea Apocalipsei - ed. 2 Arhimandritul Athanasie Mytilineos (1927‑2006), starețul Mă­năstirii Ador­mi­rea Maicii Domnului şi Sfântul Dimitrie din Larisa, Grecia, a fost un predicator lu­minat, care s‑a dedicat încă din tinerețe catehizării poporului lui Dumnezeu – slujire pentru 50.74 Lei
Ortodoxie si Catolicitate
Ortodoxie si Catolicitate John Meyendorff (1926-1992) s-a născut la Neuilly, din părinți ruși cu rădăcini germano-bal­ti­ce, emigrați în Franța. Din pricina originii și sta­tu­tu­lui său de emigrant, a resimțit pe propria piele carențele și deșertăciunea naționalismelor în 31.71 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Această carte cuprinde sfaturi despre problemele familiei ale unor importante personalităţi ale Greciei ortodoxe, cum ar fi arhim. Filothei Faros, arhim. Makarios Griniezakis (­specia­list în ­bioetică şi predicatorul oficial al arhidiocezei Cretei) 26.43 Lei
Sfintii Insulelor Britanice
Sfintii Insulelor Britanice In veacurile de inceput ale crestinismului apusean, pamanturile Britaniei și ale Irlandei au rodit o multime de sfinti, care au aprins cu ravna lor lumina Evangheliei in intreg Apusul Europei. Vietuitori ai pustiei si intemeietori de manastiri, dascali si 50.74 Lei
Ghimpele din trup. Aspecte practice ale invataturii crestine despre boala
Ghimpele din trup. Aspecte practice ale invataturii crestine despre boala De‑a lungul vieții pământești, oricine s‑a ciocnit de problema bolii, resimțind impactul negativ pe care ea îl are de obicei în viața noastră și a celor apropiați nouă. Medicul, psihologul și teologul Konstantin Zorin, binecunoscut deja cititorilor români 29.60 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact