Medicina isihasta, fiind o medicina de orientare direct crestina, incepe intotdeauna cu specificul crestin, cu rugaciunea. Cel mai adesea, medicina isihasta este pusa in legatura cu parintele Ghelasie Gheorghe de la Manastirea Frasinei, care vorbea multora despre aceasta.
Cuvintele parintelui isihast Ghelasie privind medicina isihasta au fost adunate intr-o carte, editata in mai multe randuri, dupa cum urmeaza: "Medicina isihasta" (Editura Axis Mundi, 1992, 158 pagini), "Medicina isihasta" (Editura Platytera, 2008, 342 pagini) si "Taina hranei. Retetele medicinii isihaste" (Editura Platytera, 2011, 280 pagini).
Desi limbajul folosit de medicina isihasta poate fi uneori greu accesibil, din pricina caderii limbajului nostru actual, el este de o coerenta impecabila: "Hristos a Luat Pacatele Lumii ca se le Curateasca. Eu Vreau sa Fiu un Urmator al Lui Hristos, vreau sa Fiu un Asemanator Hristic. Ca Asemanator Hristic, Eu Sunt o Viata si un Destin Sacru, care Merita cu Adevarat sa Traiasca. In Acest Destin Sacru am Datoria sa Vindec Bolile Mele, care sunt Mostenire de la Parintii mei, prin care apoi voi Mantui si pe Parintii mei. In Mine Parintii mei sunt Bolnavi si Suferinzi si in Mine Parintii mei ma Roaga sa le Vindec Bolile si Suferintele. Prin aceasta Vindecare din Iubire fata de ei, totodata ma Vindec pe mine, cel ce am Esenta lor ca Fiinta a mea." (Avva Ghelasie de la Frasinei, "Medicina isihasta")
Medicina isihasta
Pentru a intelege cu adevarat ce este medicina isihasta, se cade a citi cu intelegere cartile parintelui Ghelasie, iar nu a ne forma pareri de mana a doua, straine de realitate. Din punct de vedere teoretic, medicina isihasta este foarte simpla, ea putand fi rezumata astfel: "Roaga-te lui Dumnezeu, cu mare credinta si iubire!"
Deoarece consider ca parintele Ghelasie, ca unul ce a inteles si a trait tainele lui Dumnezeu, este cel mai in masura sa vorbeasca despre medicina isihasta, voi reda in continuare un cuvant elocvent al acestuia: "Neamule! Roaga-te la Dumnezeu, neincetat. Asta scrie Filocalia. Rugaciunea lui Iisus este medicamentul perfect pentru toate bolile timpului in care traim. Bolile noastre sunt de factura sufleteasca, in primul rand. Vine preotul sau calugarul, daca exista posibilitatea sa ai legatura directa cu un slujitor sarguincios al lui Dumnezeu, te spovedesti, este primul pas spre insanatosire!, apoi faci canonul pe care il primesti. Se numeste medicina isihasta. Isihasmul este cea mai directa metoda de linistire a sufletului. Asta si inseamnă in greceste. Linistire. Cum sa se faca omul bine de cauza profunda a bolilor sale... nimeni nu este bolnav doar de o singura boala, dar ele ies, pe rand, la suprafata, daca sufletul sau este tulburat. Ca sa fie intelese anumite profunzimi ale isihasmului, trebuie sa fie citite Filocaliile, Rugaciunea pelerinului rus si multe alte lucrari. Cine simte ca se trezeste ceva in sufletul sau, citind aceste randuri, sa mearga degraba la duhovnicul sau, iar daca nu are, sa-si caute unul, sa vorbeasca deschis despre durerile sale, care marea majoritate vin dintr-un suflet bolnav si sa caute. Sa caute si sa afle el, in mod direct, despre ce inseamna toate acestea. Pentru ca totul se reduce, in esenta, la rugaciunea lui Iisus. De acolo incepe urcusul."
Medicina isihasta nu priveste atat trupul, cat sufletul, care imbolnaveste trupul. Chiar daca parintele Ghelasie nu manca decat seminte, nuci si paine pustniceasca (necoapta, ci doar uscata), el era constient de faptul ca nici postul, nici remediile naturiste, nici orice alt fel de tratament nu ne poate ajuta, atata timp cat ne lipseste iubirea de Dumnezeu, credinta si rugaciunea. Nu numai nevointele sunt importante, caci nu ele singure sunt cele care transforma omul, ci mai cu seama rugaciunea. Pentru aceasta, el spunea adesea: "Neamule, daca tii post fara rugaciune si fapte bune, nu faci altceva decat sa albesti osul. Dar sufletul tot trist si innegurat ramane."
Medicina isihasta ca "dubla medicina"
Potrivit medicinei isihaste, boala pentru care am fost pedepsiti cu alungarea din Eden este neatentia. Este suficient sa fim atenti la noi o zi intreaga, daca putem, pentru a pricepe cat de putin suntem atenti la noi insine si cat de mult stam cu mintea plecata, ori in trecut, ori in viitor.
Medicina isihasta este o "dubla medicina", a sufletului si a trupului, fiind cu adevarat o revenire la adevarata viata, care implica insanatosirea tuturor partilor noastre componente. Cuviosul Calist Catafygiotul, in scrierile sale filocalice, vorbeste despre modelul triadic al sufletului omenesc (minte, duh ratiune, energii). Deoarece boala este de fapt o ruptura a unitatii noastre trinitare, se cade ca tratarea sa se adreseze in pricipal refacerii acestei unitati. Pentru aceasta, medicina isihasta implica o terapeutica ortodoxa integrala, inteleasa si ca recuperare a limbajului adevarat al Tainei Vietii.
Teodor Danalache
Aboneaza-te la newsletter
-
ovidiu dulumanPostat la 2011-12-09 10:42
Domnului Sandu-Gabriel Vasile-eu AM GASIT ASA CEVA IN BIBLIA CRESTIN ORTODOXA-Iesirea33-19:
"...si pe cel ce va fi de miluit il voi milui si cine VA FI VREDNIC DE INDURARE,de acela Ma voi indura".
Doamne,IIsuse Hristoase,miluieste-ne!
-
Petrisor DanPostat la 2011-12-02 17:18
Am fost, timp de 8 ani, ucenic al părintelui Ghelasie. Comunic şi acum cu sfinţia sa. E drept că mai rar, dar nu e nevoie de "desime". A trecut la Domnul în linişte şi e mulţumit că şi-a dat obolul său omenirii. Prevedea o mare schimbare spirituală venind din judeţul Alba.
-
Catalin DumitriuPostat la 2011-11-28 05:29
Buna Petrache Chibzuitu. Eu cred ca fiecare zidar, muncitor, oameni simpli au nevoie sa se intareasca si in credinta. Asa cum un nou nascut creste cu lapte si ceai si cand creste incepe sa manance mancare tare asa suntem si in cele duhovnicesti, parerea mea. Si eu sunt un om simplu si simt ca ceva imi lipseste. Am intrat in Biserica abia acum cateva saptamani, dupa o intrerupere de cativa ani. Ma simt ratacit. Nu pricep mare lucru, dar sunt constient ca am nevoie de ceva pentru sufletul meu, sa ma trezesc la viata. Asa cum fiecare din noi avem nevoie de mancare sa supravietuim fizic ma gandesc ca avem nevoie de hrana sufleteasca sa supravietuim sufleteste. Asa ca cei care nu cauta hrana sufleteasca nu au cum sa creasca si e doar vina lor ca raman blocati in starea lor materiala. Si eu sunt la inceput si de acord cu ce spui tu, ca oamenii simpli au nevoie "doar" de Dumnezeu. Dar daca ei nu-l cauta deloc nu au cum sa-l gaseasca. Poate e cineva care ma poate ajuta sa inteleg si eu mai bine toate lucrurile legate de credinta. Dupa 15 ani de munca am inteles ca viata merge cumva in gol, ca o masinarie. Am si eu nevoie sa cresc sufleteste si de asta cer ajutor si aici. Doamne' ajuta!
-
Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-11-26 21:51
Pentru domnul Coșciug: "Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur şi am milă de cine vreau să am milă." (Exodul 33.19) EU NU AM GASIT ASA CEVA IN BIBLIA CRESTIN ORTODOXA...
-
eliada nic Postat la 2011-11-25 20:58
Uneori as vrea sa fiu zidar, agricultor, sau sa desfasor orice activitate fizica ce i-ar permite mintii mele sa fie prezenta in Domnul si sa primeasca binecuvantarea linistirii, indeplinind in acelasi timp si porunca de a lucra pentru a avea ce manca.
Cred ca e foarte potrivit acest subiect despre isihasm in aceasta lume subjugata de farmecele atat de inutilului senzational.
Va multumim!
-
Xenia LuciaPostat la 2011-11-25 19:08
Dumnezeu ajuta pe cei ce fac bine aproapelui, nimik nu se compara cu bucuria unui suflet care sufera si este ajutat.
-
Desanca TismanarPostat la 2011-11-25 18:49
Fiecare e propriul sau medic,pentru ca Dumnezeu a pus in fiecare gruntele de INDUMNEZEIRE...CRED in DUMNEZEU !Nu ma idoiesc de asta ! ...FIECARE detine controlul prin credinta .DOAMNE,nu ne parasi !
-
Onea MariaPostat la 2011-11-25 15:41
Il rog sa ma ierte si va rog sa ma iertati... ma corectez!...in text ...ma rog Bunului Dumnezeu...si-I multumesc pt ca l-am cunoscut pe pr Ghelasie!
-
vlad drobPostat la 2011-11-25 15:20
Draga domnule Cosciug,as vrea concret niste tratamente
-
Onea MariaPostat la 2011-11-25 14:00
acum cred 12 ani, citind cartea pr Ghelasie, am avut o revelatie, si nu gresesc cand afirm asta!...datorita dansului, am inteles valoarea si importanta Ortodoxiei!!!...ma rog Bunului Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i asculte rugaciunile si-i multumesc pentru ca l-am cunoscut pe parintele!!!...mi-a raspuns, prin cartile dumnealui, la multe intrebari care-mi rascoleau sufletul si cum fiecare cauta un doctor pentru sufletul lui, asa si eu, prin grija Bunului Dumnezeu, l-am gasit pe pr Ghelasie!...e mult de povestit, dar datorita dumnealui eu sunt sanatoasa trupeste si sufleteste!...Felicitari pentru articol!
-
Vasa NastaPostat la 2011-11-25 11:31
Cred Doamne Iisuse Hristoase, ajuta necredintei mele ! Amin.
-
Alexandru Cosciug Postat la 2011-11-25 09:46
Având exemplul propriu al vindecării prin credinţă, adică gratis, va aduc în atenţie două citate biblice: "Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur şi am milă de cine vreau să am milă." (Exodul 33.19) şi "Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului, dintre încheieturi şi măduvă, şi destoinic este să judece simţirile şi cugetările inimii." (Pavel, Evrei 4.12)
Cuvintele scrise de Dumnezeu pe ADN-ul uman, "tablele de carne ale inimii" (Pavel 2 Corintieni 3.3) se transformă în elementele figurate ale sângelui care se produc numai în măduva sternului (bio-sabia cu două tăişuri) şi care pot contribui, prin credinţă, adică gratis, la vindecarea oricărei boli.
De asemeni vă pot spune că, tot prin credinţă (post negru timp de 24 ore înainte), eu am reuşit să induc în eroare un aparat medical de diagnostic prin rezonanţă magnetică (am proba materială a fişei diagnosticului eronat).
Cei care nu înţeleg această tehnologie de vindecare practicată de Dumnezeu, un fenomen pe care eu l-am testat pe propria piele şi pe care l-am demonstrat ştiinţific, sunt rugaţi, înainte de a o critica, să o practice pe propria piele, dar numai cu credinţă adevărată, nu cu îndoială! Tuturor cititorilor, inclusiv autorului articolului, vă doresc sănătate!
-
Petrache ChibzuituPostat la 2011-11-25 09:19
Cum ajuata aceasta Medicina isihasta, de orientare direct crestina, pe zidarul, salahorul,agricultorul, muncitorii neinstruiti, de tot felul, care traiesc zi de zi intre oameni de calibrul lor, cu aceiasi instructie, grad de cultura si care sunt nevoiti sa munceasca din greu pentru a castiga painea cea de toate zilele. Si cand ne gandim ca astfel de oameni de care pomenesc sunt o majoritate evidenta. Acest om are nevoie in primul rand sa-si satisfaca nevoile primare, nicidecum sa apeleze la tot felul de idiologii filozofice. Va fi intotdeauna bulversat si complexat ca el nu poate si nu intelege ce inseamna asta. Omul are nevoie de mangaiere, de speranta, de iubire si de indrumare. Cred eu ca trebuiesa stam cat mai departe de filozofie si cat mai aproape de Dumnezeu. Un Dumnezeu, simplu, necomplicat, adevarat si pe intelesul nostru. Un Dumnezeu care sa nu-mi creieze trac, emotii, si frica, pentru ca nu-l pot intelege din cauza cuvintelor imbrligate, care sunt straine de puterea mea de intelegere.Cred ca din cauza filozofiei si a multor alte idiologii, omul s-a indepartat de Dumnezeu. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, este o parere pur personala, nu cred 100 % in ea, insa din cauza atator ambiguitati si idei filozofice, am mereu o neliniste sufleteasca, framantari si tot felul de intrebari. Marea masa de oameni simpli are nevoie de Dumnezeu si nu de filozofie. Cred ca filozofia este buna pentru cei care au atins un anumit grad de iluminare si nu face decat rau, oamenilor simpli si lipsiti de cultura, care reprezinta cel mai mare procent.Scuze daca am gresit. Nu tin la ideile mele.I-mi place sa red ca Dumnezeul meu si Mantuitorul meu, nu sunt complicati, nu asteapta de la mine idei filozofice, ci pur si simplu sunt iubit asa cum sunt, acceptat asa cum sunt chiar daca nu sunt in stare sa emit sau sa pricep vreo ideie filozofica.
-
aaa bbbPostat la 2011-11-25 08:43
Multumesc domnului Teodor Danalache pentru acest articol.Va mai astept cu asemenea articole.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.