Sfanta Cruce - prefigurata in Vechiul Testament de sarpele de arama

Sfanta Cruce - prefigurata in Vechiul Testament de sarpele de arama Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe 9 septembrie 2018, Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci. Este o zi de pregatire duhovniceasca pentru sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, care se praznuieste la 14 septembrie. Mentionam ca sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este incadrata liturgic de doua duminici cu acelasi subiect: duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci si duminica dupa Inaltare.

In aceasta duminica se citeste Evanghelia de la Ioan 3, 13-17, in care ni se descopera ca Sfanta Cruce a fost prefigurata in Vechiul Testament de sarpele de arama inaltat de Moise. Amintim ca in vreme ce poporul evreu, eliberat din Egipt, traversa pustiul, multi oameni mureau pentru ca erau muscati de serpi veninosi.

Pentru a-I izbavi de moarte, Dumnezeu a poruncit sa se inalte un sarpe de arama. Si oricine privea la sarpele de arama inaltat in pustie se vindeca. Aceasta vindecare miraculoasa a oamenilor care erau muscati de serpi era o preinchipuire a crucii Domnului Hristos. Sfantul Ioan Gura de Aur vorbind de legatura intre sarpele care a fost inaltat de catre Moise in pustie si inaltarea pe cruce a Mantuitorului, spune: «Vezi legatura dintre acea inchipuire si adevar. Acolo, iudeii au scapat de moarte, de una trecatoare, aici, cei care cred scapa de moartea vesnica. Acolo, sarpele spanzurat a tamaduit muscaturile sarpelui. Aici, Hristos Cel rastignit a vindecat ranile pricinuite de sarpele inteligibil, diavolul. Acolo, a fost vindecat cel care a privit cu ochii acestia trupesti, aici, cel care priveste cu ochii mintii leapada toate pacatele. Acolo, cel spanzurat era de arama, in forma de sarpe inchipuit, aici, Trupul Stapanului pregatit de catre Domnul. Acolo, un sarpe a muscat si un sarpe a tamaduit. Tot asa si aici, o moarte a nimicit si o moarte a mantuit»”.Evanghelia ne mai spune ca Mantuitorul nu a venit sa osandeasca lumea, ci sa o mantuiasca.

SURSA: CrestinOrtodox.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

06 Septembrie 2018

Vizualizari: 275

Voteaza:

Sfanta Cruce - prefigurata in Vechiul Testament de sarpele de arama 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE