Pilda intoarcerii Fiului risipitor

Pilda intoarcerii Fiului risipitor Mareste imaginea.

Pilda intoarcerii Fiului risipitor se citeste in a doua duminica din perioada Triodului. Aceasta pilda este consemnata de Evanghelia dupa Luca in capitolul 15. Din pilda aflam ca un tata avea doi fii. Fiul cel mic isi cere partea de avere, paraseste casa si cade in diferite pacate. Fiul cel mare ramane langa tatal sau, insa, in momentul in care fiul cel mic revine acasa, acesta se arata plin de invidie. Fiul cel mare este incapabil sa iubeasca precum tatal care il primeste fara retineri si fara mustrari.

Fiul cel mic greseste ca se desparte de tata si de casa, descoperindu-ne ca nu exista implinire in afara. Dar merita de luat in seama venirea sa in fire si dorinta de a fi prezent in casa tatalui, chiar si ca un slujitor.

Fiul cel mare pacatuieste ca se compara cu cel mic si ca Ii reproseaza tatalui modul in care se comporta cu fratele sau. Nu era datoria lui sa spuna cine merita si cine nu merita sa fie partas dragostei tatalui. Atmosfera de sarbatoare prilejuita de bucuria tatalui de a-si reprimi fiul pierdut, ii provoaca suparare fratelui mare. Acest lucru denota ca nu i-a folosit cu nimic prezenta in apropierea tatalui sau, atat timp cat acesta nu raspunde asa cum o face tatal.

Pilda intoarcerii Fiului risipitor ne descopera cat de mare este iubirea lui Dumnezeu fata de noi. El respecta alegerile noastre chiar si atunci cand noi dorim sa facem lucruri contrare vointei Sale. Iar cand omul decide sa iasa din pacat, Dumnezeu alearga sa-l ajute pe om in aceasta lucrare.

Pentru revenirea acasa, tatal ii daruieste fiului mic haina noua, semn al curatirii sale; inel de aur, chipul reprimirii omului; incaltaminte care simbolizeaza primirea harului de a merge pe calea mantuirii si este junghiat vitelul cel gras chipul Sfintei Euharistii.

Dupa sinaxarul lui Nichifor Calist, aceasta duminica a fost instituita de Sfintii Parinti pentru ca pacatosii sa nu cada in deznadejde „vazandu-se pe ei insisi” si dandu-si seama de indepartarea lor, ci sa dobandeasca curaj trecand la „practica” efectiva a caintei si a virtutilor legate de ea cu certitudinea ca Dumnezeu le va da milostenia Sa venind in intampinarea tuturor celor ce se pocaiesc fierbinte.

Iulian Predescu

Evanghelia intoarcerii Fiului risipitor - Luca 15, 11-32:

„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om avea doi fii. Si a zis cel mai tanar dintre ei tatalui sau: Tata, da-mi partea ce mi se cuvine din avere. Atunci el le-a impartit averea. Dar nu dupa multe zile, adunand toate, fiul cel mai tanar s-a dus intr-o tara departata si acolo si-a risipit averea traind in desfranari. Si, dupa ce a cheltuit totul, s-a facut foamete mare in tara aceea si el a inceput sa duca lipsa. Si, ducandu-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei tari si acesta l-a trimis la tarinile sale sa pasca porcii. Si dorea sa-si sature pantecele din roscovele pe care le mancau porcii, insa nimeni nu-i dadea. Dar, venindu-si in sine, a zis: Cati argati ai tatalui meu sunt indestulati de paine, iar eu pier aici de foame! Sculandu-ma, ma voi duce la tatal meu si-i voi spune: Tata, am gresit la cer si inaintea ta; nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau. Fa-ma ca pe unul din argatii tai. Si, ridicandu-se, a venit la tatal sau. Dar, inca departe fiind el, l-a vazut tatal sau si i s-a facut mila si, alergand, a cazut pe grumazul lui si l-a sarutat. Atunci i-a zis fiul: Tata, am gresit la cer si inaintea ta si nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau. Iar tatal a zis catre slugile sale: Aduceti degraba haina lui cea dintai si-l imbracati si dati inel in mana lui si incaltaminte in picioarele lui; apoi, aducand vitelul cel ingrasat, junghiati-l ca, mancand, sa ne veselim, caci acest fiu al meu mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat. Si au inceput sa se veseleasca. Iar fiul cel mare era la tarina. Cand a venit si s-a apropiat de casa, a auzit cantece si jocuri. Atunci, chemand la sine pe una dintre slugi, a intrebat ce inseamna acestea. Iar sluga i-a spus: Fratele tau a venit si tatal tau a junghiat vitelul cel ingrasat, pentru ca l-a primit sanatos. Si el s-a maniat si nu voia sa intre; dar tatal lui, iesind, il ruga. Insa el, raspunzand, a zis tatalui sau: Iata, de atatia ani iti slujesc si niciodata n-am calcat porunca ta. Si mie niciodata nu mi-ai dat un ied, ca sa ma veselesc cu prietenii mei. Dar cand a venit acest fiu al tau, care ti-a mancat averea cu desfranatele, ai junghiat pentru el vitelul cel ingrasat. Tatal insa i-a zis: Fiule, tu totdeauna esti cu mine si toate ale mele ale tale sunt. Trebuia insa sa ne veselim si sa ne bucuram, caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat”.

Pe aceeaşi temă

22 Februarie 2021

Vizualizari: 2145

Voteaza:

Pilda intoarcerii Fiului risipitor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE