Judecata

Judecata Mareste imaginea.

Judecata

Se foloseste din ce in ce mai des in zilele noastre cuvantul "criza" prin care se incearca a se defini starea si vremurile in care traim.

Cuvantul "criza" provine de la grecescul "krisis" care inseamna "judecata" (dupa cum spune si Pr. Rafail Noica), iar de fiecare data cand ne gandim la judecata, prima imagine care ne vine in minte este o balanta care cantareste cele bune si cele rele si devine punctul de plecare catre cele doua alternative pe care intotdeauna le are omul in fata: binele si raul.

Impartirea aceasta este necesara pentru ca ne ajuta pe fiecare din noi sa vedem in ce parte inclina inima noastra si astfel judecata devine un moment tensionat in care omul este chemat sa-si reanalizeze valorile din viata de zi cu zi, urmand sa acorde o mai mare atentie lucrurilor pe care le considera mai importante.

Daca judecata inseamna o triere prin analiza ce o poate face fiecare din noi dupa puterea lui provenita din credinta cu care paseste in viata, unitatea de masura ce va determina inclinarea balantei intr-o parte sau alta va fi iubirea pe care o avem pentru anumite lucruri, fapte, ganduri...etc

Exista insa si o alta interpretare prin care am putea spune ca prin "judecata" intelegem "gandire", gandirea pe care fiecare din noi ar trebui sa o aiba. Aici reprezentativ este cuvantul IPS Antonie de Suroj : "Nu trebuie sa cautam indreptatirea noastra in fata Domnului, adica cum sa ne aparam in fata judecatii Lui; trebuie sa invatam incet-incet prin orice mijloc sa avem "gandul Domnului",dupa cum spune Sf. Ap. Pavel "noi insa avem gandul lui Hristos" (1 Cor. 2,16).

Din pacate, nu toti avem gandul lui Hristos - sunt putini cei care il au - dar ne putem ruga toti pentru a-l avea, incercand mereu a nu judeca pe aproapele nostru oricat de "drepti" ne-am simti, oricat de cumpatati am fi, oricat de indreptatiti ne-am considera; caci judecata apartine Domnului." Amin!

Arhim. Siluan Visan

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

11 Mai 2012

Vizualizari: 3261

Voteaza:

Judecata 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • costel popescu Postat la 2012-02-20 18:05

    Multumim pentru gandurile scrise.

  • Dumitru Simion Postat la 2012-02-20 16:45

    Ce mult a spus prin câteva cuvinte! Foarte frumos.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE