Apa cea vie a Ortodoxiei

Apa cea vie a Ortodoxiei Mareste imaginea.

Ostenit de drumul ce strabate Samaria, Iisus ajunge la poala muntelui Garizim si se asaza pe o piatra de langa fantana lui Iacob. De sus, din cetate, vine o femeie sa ia apa si-si pregateste ciutura, care nu e altceva decat un burduf de piele spanzurat de o funie lunga.

Iudeu dupa chip si imbracaminte, strainul ii cere sa bea, iar femeia se mira: Iudeii nu au nici un fel de amestec cu Samaritenii (In 4, 4-42).

Istoria celor din urma incepuse de aproape 6 secole, cand regele Asiriei a cucerit Samaria si a deportat cea mai mare parte a populatiei mozaice. In locul surghiunitilor a adus cinci triburi pagane din Asia, a caror convietuire cu bastinasii nu a putut evita incuscririle si incrucisarile. Dupa un alt secol, supravietuitorii captivitatii babilonice s-au intors acasa si, la randu-le, s’au amestecat cu ce-au gasit. A rezultat astfel un popor hibrid, pe care iudeii autentici il urau de moarte, ca pe un fruct al renegarii; in drumurile lor dintre Iudeea si Galileea ei ocoleau Samaria, iar cand graba ii silea s’o strabata, la iesire isi scuturau praful de pe sandale. Hibridarea se petrecuse nu numai in sange, ci si in religie, aceasta reprezentand un fel de aliaj instabil intre credinte si practici eterogene: pe de-o parte, locuitorii isi revendicau mostenirea lui Avraam, pe de alta continuau sa-si venereze idolii.

Pe muntele Garizim ridicasera un templu care, in mod declarat, se opunea celui din Ierusalim. Asadar, mirarea femeii in fata lui Iisus isi avea temeiurile ei, dar nici nu era lipsita de o anumita dedublare: „Tu, care esti iudeu“ si „parintele nostru Iacob“. Sa crezi ca te tragi din Iuda, dar sa nu te socotesti iudeu, iata drama celui ce se instraineaza pe dinlauntru! Sufletul femeii merge din mirare’n mirare: Strainul iudeu ii fagaduise apa vie. Ea nu cunoaste metalimbajul evanghelic, dar nici nu e o ignoranta; ea stie ceea ce multi din oamenii secolului XX inca n’au aflat - ce anume este apa vie: „Doamne, nici galeata nu ai si fantana este adanca“. Asadar, apa vie este apa de adancime, apa originara, temelia si inceputul oricarei fantani, apa pe care noi, cei de acum, o cunoastem sub numele de panza freatica, stratul profund si pur, necontaminat de infiltratiile superficiale, a carui limpezime nu e concurata decat de viata insasi.

Usor ii este acum lui Iisus sa faca un pas inainte: apa pe care i-o ofera El e nu numai o bautura in urma careia nimeni nu mai inseteaza dupa o alta, dar si o apa care, la randu-i, se va preface ea insasi in izvor de apa saltatoare spre viata vesnica. Este ceea ce tot El le va spune iudeilor, ceva mai tarziu (In 7, 37-39), vorbindu-le de trimiterea si revarsarea Duhului Sfant. Avand in fata-I o asemenea cale de acces, Iisus nu va parasi cetatea Siharului inainte ca aceasta sa fi crezut in El, iar Samaria va fi, dupa Ierusalim, intaia cucerire a apostolului crestin (FA 8, 5-25).

Filologia biblica stie ca manuscrisele cele mai vechi sunt cele adevarate, deoarece ele nu sunt contaminate de greselile involuntare ale copistilor sau de cele voluntare ale ereticilor. Sfintii Parinti stiau, de asemenea, ca adevarata credinta este cea mai veche, adica cea predata de Sfintii Apostoli. Biserica stie ca apa cea vie a unei fantani se pastreaza ca atare numai daca fantana este adanca si daca peretii ei sunt ziditi din pietre tencuite. Ei bine, cele sapte Sinoade Ecumenice nu sunt altceva decat pietrele tencuite ce apara apa cea vie de apele viiturilor. Aici, intre viu si viitura, e toata drama sfasietoare la care este supusa camasa lui Hristos. Panza freatica e una singura, fantanile pot fi mai multe, chiar foarte multe. Care este cea adevarata?: aceea care s’a ferit si se apara de viituri. O numim Ortodoxie. Acuzata de conservatorism, Ortodoxia e singura care stie ce conserva: apa cea vie a Evangheliei lui Hristos, pururea innoitoare prin Duhul Sfant. Si e de-ajuns.

IPS Bartolomeu Anania

Recomandari:

Predica la Duminica Samarinencii - IPS Antonie Plamadeala
Duminica samarinencei - Parintele Dumitru Staniloae
Samarineanca - propovaduitoare a Evangheliei Mantuitorului - PS AMBROZIE

.
Pe aceeaşi temă

29 Mai 2013

Vizualizari: 6619

Voteaza:

Apa cea vie a Ortodoxiei 5.00 / 5 din 4 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • George Romeo DiaconuPostat la 2015-05-10 13:00

  Felicitari site-ului Crestin Ortodox.ro si celor care il administreaza , care publica in fiecare an la zi de mare sarbatoare predicile celui care a fost IPS Bartolomeu Anania , Mitropolitul Ardealului si in acelasi timp marele scriitor al neamnului romanesc Valeriu Anania.

 • lucica bulgaruPostat la 2013-06-27 09:48

  Iata ca dupa ce duminica samarinencii a trecut ,dupa ce sfantul Duh s-a pogorat asupra Apostolilor,dumnezeu a facut ca si eu sa citesc despre APA VIE A ORTODOXIEI si sa-mi impregneze in suflet si-n simtire ADEVARUL : << Biserica stie ca apa cea vie a unei fantani se pastreaza ca atare numai daca fantana este adanca si daca peretii ei sunt ziditi din pietre tencuite. Ei bine, cele sapte Sinoade Ecumenice nu sunt altceva decat pietrele tencuite ce apara apa cea vie de apele viiturilor. Aici, intre viu si viitura, e toata drama sfasietoare la care este supusa camasa lui Hristos. Panza freatica e una singura, fantanile pot fi mai multe, chiar foarte multe. Care este cea adevarata?: aceea care s’a ferit si se apara de viituri. O numim Ortodoxie. Acuzata de conservatorism, Ortodoxia e singura care stie ce conserva: apa cea vie a Evangheliei lui Hristos, pururea innoitoare prin Duhul Sfant. Si e de-ajuns.>> Multumesc lui Dumnezeu ca existati ,astfel ne faceti cunoscute noua celor saraci cu duhul, CUVANTUL CARE ZIDESTE!

 • Vio Postat la 2013-06-02 23:20

  Doamne ajută! Hristos a Înviat! Vă mulţumim din suflet pt. acest minunat, articol. Prin acest articol <<Dumnezeu are o lecţie pentru fiecare>> Să ne rugă lui, Dumnezeu pentru odihna veşnică, a vrdncului de pomenire, ÎP.S. Bartolomeu Anania. Dumnezeu să-l ierte!

 • Iovanov DeianPostat la 2013-06-01 09:48

  Mulțumim pentru articol. Mulțumim IPS Bartolomeu Anania pentru aceste cuvinte minunate Domnul să vă aibă în pază. Hristos a înviat

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE