Invierea Domnului - lucrare dumnezeiasca si eveniment istoric

Invierea Domnului - lucrare dumnezeiasca si eveniment istoric

În centrul istoriei mântuirii noastre se află lucrarea răscumpărătoare a Mântuitorului Iisus Hristos şi Jertfa Sa: Patimile, moartea pe Cruce şi Învierea din morţi.

Învierea Domnului ne descoperă sensul existenței omului prin Fiul lui Dumnezeu, prin care se împlinește această mare taină, fiind totodată, cel mai important moment din istoria mântuirii, ce stă la baza credinței noastre ortodoxe.

„Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră. Ne aflăm încă şi martori mincinoşi ai lui Dumnezeu, pentru că am mărturisit împotriva lui Dumnezeu că a înviat pe Hristos, pe Care nu L-a înviat, dacă deci morții nu înviază” (I Co. 15, 14-15).

Învierea este o sărbătoare a bucurie, aidoma celei pe care au trăit-o apostolii când Domnul Iisus li s-a arătat după ce a înviat: „Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii văzând pe Domnul” (In. 20, 20).

Bucuria învierii lui Hristos depășește, ca valoare, toate bucuriile pe care omul le poate gusta în această viață, deoarece este o bucurie deplină și veșnică.

Datorită păcatului, omul a pierdut comuniunea cu Dumnezeu. Din acest motiv, doar prin jertfa și învierea Mântuitorului, se putea împlini obiectiv atât „restaurarea” cât și mântuirea neamului omenesc.

Învierea lui Iisus nu poate fi separată de lucrarea de răscumpărare a omului înstrăinat de Dumnezeu. De asemenea, ea nu poate fi despărțită nici de răstignirea și moartea Sa pe cruce, pentru că lucrarea lui Dumnezeu este unitară și desăvârșită.

Prin învierea Domnului, moartea este „înghiţită de viaţă”. De aceea, răscumpărarea săvârșită de Hristos semnifică biruința vieţii asupra morţii.

Din punctul de vedere al rațiunii omenești, învierea Domnului este un eveniment consemnat în istoria umanității, dar care sfidează legile firii și depășește înțelegerea noastră.

Privită însă prin „ochiul credinţei”, învierea Mântuitorului este o consecinţă firească a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni.

Ea rămâne o taină despre care se poate spune doar atât: la Învierea lui Iisus Hristos, sufletul s-a unit cu trupul Lui și prin putere dumnezeiască a înviat din morți.

Dumnezeirea lui Hristos, care era unită cu trupul Său pus în mormânt (sufletul Său fiind în iad), a poruncit sufletului să se întoarcă în trupul Său, să-l învieze şi apoi să iasă din mormânt, fără să-l deschidă şi fără ca vreunul dintre soldaţii care păzeau mormântul să vadă această minune.

Învierea Domnului rămâne pentru noi o taină de nepătruns, fiind prăznuită permanent în Biserică în chip doxologic, în fiecare duminică şi în fiecare an.

De aceea, Sfinții Evangheliști prezintă învierea Mântuitorului ca un fapt împlinit, dar nu îl explică și nici nu fac aprecieri asupra acestui eveniment cu implicații cosmice, întrucât taina învierii nu se reduce doar la realitatea unor fapte istorice.

Înainte de toate, învierea este o lucrare dumnezeiască, care a însemnat biruința asupra iadului și a morții, precum și garanția învierii neamului omenesc.

Deoarece Iisus Hristos a înviat, suntem încredințați că vom învia și noi: „Dumnezeu, bogat fiind în milă, pentru multa Sa iubire cu care ne-a iubit, pe noi, cei ce eram morţi prin greşelile noastre, ne-a făcut vii împreună cu Hristos – prin har sunteţi mântuiţi! Şi împreună cu El ne-a sculat şi împreună ne-a aşezat întru ceruri, în Hristos Iisus, ca să arate în veacurile viitoare covârşitoarea bogăţie a harului Său, prin bunătatea ce a avut către noi întru Hristos Iisus” (Ef. 2, 4-7).

Învierea Domnului transfigurează și dă sens și finalitate istoriei umanității, deoarece înscrie viața noastră pe traiectul vertical al iubirii mântuitoare.

„Învierea e singurul eveniment care dovedeşte nu numai că istoria se face cu colaborarea unor puteri mai presus de puterile umane strict imanente, ci şi că istoria în generalitatea ei e destinată să fie ridicată într-un plan superior ei, în planul vieţii incoruptibile şi fără de moarte, în planul pnevmatizat, unde domnesc nu procesele uniforme ale naturii, ci libertatea spiritului uman, prin care Duhul Sfânt pnevmatizează şi face transparent şi trupul” (Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, „Teologia dogmatică ortodoxă”, vol. 2, EIBMBOR, Bucureşti, 1997, p. 77).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

29 Martie 2018

Vizualizari: 2114

Voteaza:

Invierea Domnului - lucrare dumnezeiasca si eveniment istoric 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact