
La data de 1 Septembrie incepe anul bisericesc, iar la 8 Septembrie Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Maicii Domnului. Faptul ca Biserica a randuit Nasterea Maicii Domnului la inceput de an bisericesc are la baza, in primul rand o cronologie istorica logica, intai se naste Maica, apoi se naste Fiul, in al doilea rand, are legatura cu marea lucrare din istoria miscarii launtrice a omenirii: inceputul mantuirii. Apoi, aceasta asezare a Praznuirii Maicii Domnului certifica faptul ca Biserica Ortodoxa nu sustine ceva anume, un sistem filosofic sau unul teologic, nici o dogma sau o teorie, ci marturiseste pur si simplu Adevarul. Asa s-au petrecut lucrurile, acesta a fost Planul lui Dumnezeu, acesta este inceputul mantuirii.
Pe de o parte, prin Maica Domnului incepe miscarea resemnarii infinite care nu este altceva decat ultimul stadiu al prefacerii launtrice a omului care precede credinta. Resemnarea infinita este acea camasa amintita intr-o veche legenda populara. Firul e tors intr-o tacere absoluta, acesta este inalbit cu lacrimi, camasa e cusuta in lacrimi, cu deplina rigoare. Secretul acestei legende consta in faptul ca experienta este personala si ca fiecare persoana trebuie sa-si coase propria camasa. Daca miscarea resemnarii infinite e savarsita in duh si adevar se ajunge la pace, liniste, mangaiere, lumina. De aici incolo, urmeaza credinta care presupune alegere, decizie, frica si cutremur, singuratate inaintea lui Dumnezeu.
Pe de alta parte, Maica Domnului ne arata calea spre libertatea deplina a fiintei umane: acceptarea neconditionata a ascultarii de Dumnezeu, mai mult, slujirea cu dragoste deplina lui Dumnezeu. Scoala ascultarii neconditionate de Dumnezeu este Universitatea care-l hraneste pe om cu o cunoastere care este cu adevarat Viata si Libertate desavarsita. Maica Domnului este o marturie a resemnarii infinite si a libertatii depline. Mai mult, Fecioara Maria este purtatoarea adevarului dumnezeiesc si marturisitoarea iubirii hristologice.
Modelul libertatii desavarsite pe care ni-l propune Nascatoarea de Dumnezeu nu poate fi impus dictatorial, ci tine de capacitatea fiecaruia de a alege si de a da un sens existentei umane. Alegerea acestui model de viata presupune evlavie, credinta si dragoste de aproapele si de tot ce te inconjoara. Un fel de “iubeste si fa ce vrei”, o altfel de abordare a libertatii individuale, in sensul ca daca ai darul dragostei dumnezeiesti, nu prea iti permiti orice. Fie ca e vorba de o atitudine, fie ca ne aflam in fata unei actiuni hotarate ori o simpla privire, toate trebuie facute cu mare grija, de a nu deranja pe aproapele nostru, dar mai ales pe Dumnezeu.
Or, pentru ca Fecioara Maria sa ajunga sa fie "Maica Libertatii desavarsite”, a fost nevoie de o indelungata pregatire a momentului prin patriarhi si proroci, dar si prin identificarea si pregatirea parintilor celei care avea sa devina Nascatoare de Dumnezeu. Sfanta Scriptura nu ne da prea multe amanunte nici in privinta alegerii “dreptilor si dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana” si nici in legatura cu nasterea si copilaria Fecioarei Maria.
Sfintii si dreptii Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, erau coboratori din vechea si stralucita familie imparateasca a prorocului David (Ps. 131, 11 ; Matei 21, 9; Luca 1, 32; Romani 1, 3 etc.). Ana e un nume ebraic, care, talmacit pe limba noastra, inseamna placuta (gratioasa). Dar lucrul cel mai important este ca viata Sfintilor Parinti Ioachim si Ana in oraselul Nazaret din Galileea era placuta atat oamenilor, cat mai ales lui Dumnezeu. La nastere, acestia nu-i dau copilei lor un nume sofisticat, deosebit, ci unul foarte frecvent la evrei, cel de Maria (Luca 1, 27).
Maria, inainte de toate, este darul cel mare cu care Dumnezeu a invrednicit neamul omenesc, ea fiind nu numai izvorul darului celui ceresc, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, dar si Maica izbavitoare pe langa Fiul ei, pentru intreaga omenire. De aceea, Fecioara Maria, datorita ravnei si desavarsirii vietii ei, pentru ascultarea desavarsita fata de voia lui Dumnezeu (Faca-se voia Ta!) reprezinta un model si o povatuitoare celor insetati de libertate desavarsita.
Asadar, fie ca la inceput de an bisericesc, la inceputul mantuirii omenirii, sa punem si noi un inceput bun al mantuirii personale pe calea libertatii desavarsite. Amin!
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii! Amin!
Doamne, ajuta!
Stefan Popa
-
Pelerinaj - Nasterea Maicii Domnului
Publicat in : Pelerinaje -
Nasterea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mica
Publicat in : Nasterea Maicii Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.