
Pastorala la Pogorarea Sfantului Duh a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale
Preacuviosi si Preacucernici Parinti,
Preacuvioase Maici,
Iubiti frati si surori intru Domnul
Inainte de inaltarea Sa la ceruri, Domnul Hristos a fagaduit ucenicilor ca nu-i va lasa orfani (cf. In. 14, 18) si ca Se va ruga lui Dumnezeu Tatal sa le trimita alt Mangaietor, ca sa fie cu ei in veac (cf.
Astazi, intreaga suflare a ortodocsilor praznuieste, la cincizeci de zile dupa Inviere, pogorarea Sfantului Duh Cel Mangaietor peste Apostolii Domnului, asa cum le fagaduise si, prin ei, la generatii si generatii de crestini, pana la noi cei de astazi.
Iar la Vecernia praznicului se canta:
Praznuim Cincizecimea si venirea Duhului, sorocul fagaduintei si implinirea nadejdii. Cat de adanca este taina! Cat de mare si de cinstita! Pentru aceasta, graim catre Tine: Facatorule a toate, Doamne, slava Tie! (Prima Stihira, Vecernie).
Revarsarea Duhului Sfant aduce cu sine ”putere de sus” (cf. Lc. 24, 49), atat peste apostoli, cat si peste tot sufletul care crede si marturiseste ca Domnul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu intrupat. De aceea, la Botez, toti cei care in Hristos ne-am botezat am primit Pecetea Darului Sfantului Duh peste toate simturile si peste madularele trupului nostru, pentru ca toate capacitatile simtitoare, ganditoare si doritoare ale fiintei noastre sa se indrepte spre Dumnezeu si sa I se faca slujitoare Lui. Astfel Duhul Sfant se face, celui care voieste sa traiasca dupa el, calauza la tot adevarul.
Darurile pe care le revarsa Duhul Sfant peste noi sunt nenumarate. Ca unia i se da, prin Duhul Sfant, cuvant de intelepciune, iar altuia, dupa acelasi Duh, cuvantul cunostintei; si unuia i se da, intru acelasi Duh, credinta, iar altuia, darurile vindecarilor, intru acelasi Duh; unuia, faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia, deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi si altuia, talmacirea limbilor. Si toate acestea le lucreaza unul si acelasi Duh (cf. 1 Cor. 12, 8-11). Asa spune si cantarea vecerniei: Pe toate le da Duhul Sfant: izvoraste proorocii, sfinteste preoti, pe cei necarturari intelepciune i-a invatat, pe pescari teologi i-a aratat; toata randuiala Bisericii o plineste. (Stihia a 3-a, Vecernie). Iar cantarea de Laude adauga: Duhul Sfant este Lumina si Viata si Izvor viu intelegator. Duhul intelepciunii, Duhul cunostintei, bun, drept, intelegator, stapanitor, curatitor de pacate; Dumnezeu si indumnezeitor, foc din foc purcezator; graitor, lucrator, impartitor de daruri (Stihira a III-a, Laude).
Cel mai de pret dintre daruri este acela al iubirii lui Dumnezeu care s-a varsat in inimile noastre prin Duhul Sfant Cel daruit noua (cf. Rom. 6, 6; 1 Cor. 13). Caci dragostea nu cade niciodata (cf. 1 Cor. 13, 8). Iar iubirea lui Dumnezeu se face in noi izvor de iubire fata de cei din jurul nostru, fara a tine seama daca acestia sunt vrednici sau nu de aceasta.
Duhul Sfant este Cel care ne-a daruit si darul infierii de catre Dumnezeu, prin Botez, pentru ca am primit Duhul infierii, prin care strigam lui Dumnezeu: Avva!, adica Tata! Duhul Insusi marturiseste impreuna cu duhul nostru ca suntem fii ai lui Dumnezeu (cf. Rom. 8, 14-17). Aceasta ne da privilegiul de a-L numi pe Dumnezeu Tata si de a fi mostenitori ai Imparatiei Sale, caci daca suntem fii, suntem si mostenitori, asa cum ne invata Sfantul Apostol Pavel (Rom. 8, 17).
Tot Duhul Sfant este cel ce trezeste in noi si constiinta de apartenenta la acelasi Trup al lui Hristos si al Bisericii si de a fi madulare unii altora, legati unii de ceilalti in mod fiintial, pentru ca intr-un Duh ne-am botezat noi toti, ca sa fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, si toti la un Duh ne-am adapat (1 Cor. 12, 13). Astfel am devenit trupul lui Hristos si madulare fiecare in parte (1 Cor. 12, 27). Prin aceasta se adauga un alt dar, de care bine este sa devenim mereu mai constienti, in vremurile pe care le traim, si anume acela al compatimirii unii cu ceilalti. Caci daca un madular sufera, toate madularele sufera impreuna; daca un madular este cinstit, toate madularele se bucura impreuna (1 Cor. 12, 26). Numai facand lucrator in noi acest dar al Duhului Sfant, vom putea iesi din robia individualismului si al indiferentismului care caracterizeaza societatea in care traim.
Aceasta sta la temelia darului unitatii si al comuniunii pe care Duhul Sfant l-a revarsat peste ”adunarea” celor care au primit evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu. Cand Cel Preainalt, pogorandu-Se, a amestecat limbile, neamurile a despartit; iar cand a impartit limbile cele de foc, la o unire pe toti i-a chemat, ne spune Condacul praznicului. Aceasta unitate in diversitate pe care Dumnezeu a asezat-o in toata facerea Sa, se revarsa, prin Duhul Sfant, peste intregul neam omenesc, facand din el un intreg a carei diversitate devine deodata bogatie si frumusete marturisitoare a Celui care a facut-o dupa Chipul si Asemanarea Sa.
In vremurile de nenumarate boli ale sufletului si ale trupului, in care traim, este necesar sa amintim si darul vindecator al Duhului Sfant, ca unul Care cerceteaza i vindeca neputintele noastre, la care se adauga cel al iertarii pacatelor pe care ni l-a daruit, prin apostoli si acestia, prin episcopi si respectiv prin preoti, spre a ne elibera si vindeca, atat launtric cat si in cele din afara, de toate cele ce ne vatama si ne ravasesc.
Multumitori fiind pentru aceasta bogata revarsare de daruri ale Duhului Sfant, sa cerem cu totii Mangaietorului sa vina si sa Se salasluiasca intru noi, cu bunatatea Sa, si sa ne curateasca de toata intinaciunea si sa mantuiasca sufletele noastre.
In aceasta Duminica a Pogorarii Duhului Celui Mangaietor, sa ne indreptam cu totii gandul catre fratii si surorile noastre, clerici si mireni, precum si catre toti cei care se gasesc in Regiunea italiana Emilia Romagna care, in ultimele doua saptamani, a fost greu incercata de repetate cutremure care au facut 17 victime si peste 350 de raniti si priveaza de locuinta sau de serviciu peste 22.000 de persoane, printre care multi copii si varstnici. Sa ne rugam cu totii ca Domnul Hristos, Cel Ce a trimis pe Preasfantul Duh peste ucenicii Sai, sa reverse mila Sa si sa faca sa inceteze cutremurul, pentru a reda seninatate si somn linistit pruncilor si parintilor lor care au trait ultimele zile si nopti cu spaima cutremurului. Sa ii pomenim si pe toti cei care au suferit vatamaturi trupesti din cauza cutremurului si pe toti cei care sunt siliti sa petreaca noptile in masini sau in corturi, alaturi de familiile lor, rugand pe Dumnezeu sa-i intareasca si sa-i pazeasca, aducandu-i sanatosi si bucurosi, la casele lor.
Asa cum s-a obisnuit deja de mai multi ani, astazi are loc colecta anuala pentru sustinerea Mitropoliei noastre in proiectele ei pastorale, misionare si sociale. Nenumaratele nevoi legate de inceputurile parohiilor, de nevoile imediate ale celor care sufera de pe seama crizei economice care a cuprins intreaga lume sau de evenimentele nefericite si neasteptate, ca cel al cutremurului din Italia, pentru care va fi alocata o parte din aceasta colecta, constituie tot atatea motive pentru care avem nevoie de sustinerea fratiilor voastre, fiecare dupa posibilitati si, mai ales, dupa bunavoirea inimii, caci Dumnezeu iubeste pe cel ce da cu voie buna (2 Cor. 9, 7).
Ai vostri ierarhi si pastori si de tot binele cel spre mantuire doritori,
† Mitropolitul IOSIF
al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
† Episcopul SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei
† Episcopul TIMOTEI
al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei
† Episcopul Vicar MARC NEMTEANUL
al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale
† Arhiereul Vicar IGNATIE MURESANUL
al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei
Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.