Darurile Duhului Sfant

Darurile Duhului Sfant Mareste imaginea.

În conformitate cu învăţătura credinţei creştine ortodoxe, înainte de Înălţare, Domnul Iisus Hristos le spusese ucenicilor: „Voi să rămâneţi în cetate până ce vă veţi îmbraca cu putere de sus”, adică cu Duhul Sfânt. De altfel, în Faptele Apostolilor, evanghelistul Luca ne spune că, prin vuiet şi lumină, apostolii s-au umplut de Duhul Sfânt. Acesta lucrează prin har, adică prin graţia, bunătatea sau energia pe care Dumnezeu o revarsă peste noi, creştinii, atât ca Treime cât şi prin fiecare persoană în parte. El poate lucra direct prin Fiul, ca trimis al Tatălui, dar şi prin Duhul, ca trimis al Fiului.

Duhul Sfânt lucrează permanent în și prin Biserică, împărțind darurile sale fiecărui credincios, după credința, lucrarea și misiunea personală primită, pentru că noi, oamenii nu venim întâmplător în această lume, ci fiecare avem de îndeplinit o misiune, indiferent dacă conștientizăm sau nu acest lucru. Câte daruri are Sfântul Duh? O infinitate de daruri, care nu se sfârșesc niciodată. Încercăm, aici, să amintim numai câteva dintre darurile Duhului Sfânt: duhul înțelepciunii, duhul înțelegerii, duhul sfatului, duhul cunoștinței, duhul temerii de Dumnezeu, duhul bunei credinței etc. Se pune întrebarea, dacă noi, oamenii, putem simți, oarecum, prezența Duhului Sfânt. Da, dar cu condiția să avem o credință puternică, așa cum a avut-o, cândva, Prorocul Ilie, care a simțit prezența Duhului Sfânt într-o adiere subțire de vânt. Mai putem simți prezența Duhului Sfânt, atunci când facem milostenie, acea stare de mulțumire și pace sufletească.

Duhul Sfânt este acela care îl călăuzește în viață pe om, dar are și o contribuție importantă la mântuirea sufletului. Iată că la lucrarea și osteneala fiecărui creștin se adaugă lucrarea Duhului Sfânt pentru mântuirea sufletului. Oricât de mult s-ar strădui un creștin, meritul mântuirii sufletului revine Duhului Sfânt. Așadar lucrarea Duhului Sfânt în vederea mântuirii sufletului este permanentă, complexă și esențială. De aceea, ar trebui să îl chemăm, zilnic, pe Duhul Sfânt, prin rugăciunea: Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, care pretutindenea ești și toate le împlinești…

Pe de o parte, potrivit credinţei ortodoxe, harul este cantitativ, adică poate fi sporit până la îmbelşugare printr-o intensă viaţă duhovnicească, iar pe de altă parte, harul poate fi împuţinat până la inactivare sau alungare în caz că posesorul lui se încarcă de păcate foarte grele. În acest sens, este semnificativă rugăaciunea de taină pe care preotul o rosteşte, cu mâinile ridicate, la sfinţirea Darurilor: „Doamne, Cel ce pe Preasfântul Tău Duh în ceasul al treilea L-ai trimis Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-l lua de la noi, ci ni-L înnoieşte nouă, cei ce ne rugăm Ţie”.

Astfel se creează un arc peste timp, a sentimentului şi certitudinii că în acest moment al Cincizecimii, noi devenim, practic contemporani cu apostolii, aşa cum şi ei devin contemporanii noştri. Amin.

Doamne ajută!

Ştefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2020

Vizualizari: 1877

Voteaza:

Darurile Duhului Sfant 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

duhul sfant

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE