Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi Mareste imaginea.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. Cuvioasa Parascheva s-a nascut la inceputul secolului al XI lea, in satul Epivata, nu departe de Constantinopol. Parintii ei au fost bogati si buni crestini. Sfanta Parascheva a mai avut un frate, pe Sfantul Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor.

Din relatarea vietii sale aflam ca nu putine au fost momentele in care ea si-a schimbat hainele stralucitoare cu cele ale saracilor din vremea ei. La varsta de zece ani, aude in Biserica cuvintele: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa urmeze Mie" (Marcu VIII, 34). Sfantul Mitropolit Varlaam al Moldovei, in Cazania sa, spune ca ea "pururea suspina si neparasit tanjea cum isi va infrumuseta sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va indulci la vederea Mirelui sau, de slava si de lumina si de bucuria cea fericita. De aceasta, ochii de lacrimi ii erau intunecati pururea".

Inainte de a implini douazeci de ani, Parascheva paraseste locurile natale si merge in Ierusalim, sa se inchine la Locurile Sfinte. De aici ajunge in pustia Iordanului, in locul in care se nevoisera Sfantul Ioan Botezatorul si Maria Egipteanca. Aici duce o viata duhovniceasca aspra pana in momentul in care un inger ii vesteste ca trebuie sa revina in patria sa: "Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului, iar sufletul tau se va duce in cer alaturi de Mirele tau pe care L-ai iubit mai mult decat pe parinti, pe rude si toate bunurile din lume". La varsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva paraseste pustia si se indreapta spre casa. Aici mai traieste in smerenie 2 ani. La varsta de 27 de ani trecere la cele vesnice.

Este inmormantata fara a se cunoaste identitatea ei. Descoperirea trupului ingropat al Sfintei Cuvioase Parascheva s-a facut intr-un mod cu totul minunat. In apropiere de locul in care se afla ingropat trupul Cuvioasei, ajunge dus de ape, trupul in putrefactie al unui marinar. Din cauza mirosului, localnicii au sapat o gropa ca sa ingroape cadavrul. Sapand, au descoperit si moastele Sfintei Parascheva. Insa, pentru ca nu stiau despre cine este vorba, le-au lasat in continuare in pamant, alaturi de trupul marinarului. Unui om evlavios din sat, pe nume Gheorghe, i s-a aratat in vis Sfanta Parascheva ca o imparateasa, inconjurata de cete de ostasi luminati, caruia i-a zis: "Luati repede moastele mele si le puneti intr-un loc de cinste, pentru ca nu pot sa suport mirosul acestui om".

Fiind scoase din mormant, Dumnezeu le-a proslavit cu faceri de minuni. Dupa trecerea sa la cele vesnice, in anul 1235, moastele Sfintei au fost luate de imparatul Ioan Asan al II-lea, al romanilor si bulgarilor (1218-1241), si au fost asezate cu cinste la Tarnovo. Mai tarziu, in anul 1393, au fost stramutate la Belgrad, si, apoi, in 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei. Sfintele moaste au fost daruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca multumire pentru darnicia domnitorului Vasile Lupu, care platise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Racla cu cinstitele moaste a fost transportata cu o corabie pe Marea Neagra, fiind insotita de trei mitropoliti greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului si Teofan al Paleopatrei). Ajungand la Galati, apoi la Iasi, pe 13 iunie 1641, au fost intampinate de Vasile Voda Lupu, de Sfantul Mitropolit Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi. Ele au fost asezate spre inchinare in Manastirea Sfintilor Trei Ierarhi din Iasi. Astazi, moastele Sfintei Parascheva se afla in Catedrala mitropolitana din Iasi.

Amintim ca in anul 1944, din cauza razboiului, moastele sfintei au fost mutate de la Iasi, la manastirea ilfoveana Samurcasesti, Ciorogarla. Au fost prezente aici in perioada 10 aprilie 1944 - 27 octombrie 1944. Pe 27 octombrie ele vor ajunge la Catedrala Patriarhala, unde vor ramane spre inchinare pana pe 13 noiembrie 1944.

Incepand cu anul 1996, a devenit o traditie ca de hramul Cuvioasei Parascheva de la Iasi, sa fie aduse moastele altor sfinti.

Adrian Cocosila

04 Octombrie 2021

Vizualizari: 11845

Voteaza:

Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE