Sfantul Nicolae in Palestina

Sfantul Nicolae in Palestina Mareste imaginea.

Tripla sarbatoare: de la Sfanta Varvara la Sfantul Sava si apoi la Sfantul Nicolae

Gabriela Baddour – ghida multor grupuri de pelerini români la Bethleem, românca nostră care locuiește acolo de 21 de ani, căsătorita fiind cu un palestinian ortodox – ne dă informații inedite despre Sfântul Nicolae și peștera sa, situata in orășelului Beit Jala, de la periferia Bethleemului.

- Gabriela, mi-ai promis ca la viitorul pelerinaj în Țara Sfântă ne vei duce la Peștera Sfântului Nicolae! Nici nu știam ca există un asemenea obiectiv in inima Palestinei biblice!

- Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, este numit Tatăl Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala. Să nu uităm un lucru important : creștinii din Palestina sunt urmasii originali ai celor care L-au urmat pe Iisus Hristos, iar această mică localitate (14.500 locuitori) de linga Bethlehem este una și aceeași cu asezarea Galem menționată în Vechiul Testament ( Josua, 15,59). De altfel, în aramaica (limba vorbită în Țara Sfântă in timpul in care Iisus Hristos a viețuit pe pămant) numele de Beit Jala inseamnă „covor de iarbă”.

Așadar, avem aici o comunitate continuă de creștini de 2000 de ani, chiar dacă datorită istoriei frământate a locului, mulți dintre ei au fost nevoiți să emigreze, mare parte dintre palestinienii rezidenti in Chile si Argentina provenind din această arie geografică. Patrimoniu al spiritualitatii, monahismul a plecat din Valea Nilului și din Palestina, apoi s-a extins către Siria, Mesopotamia, Cappadocia apoi catre Europa.

A marcat și influențat Biserica în primele secole după Christos și multi au făcut efortul de a trăi după învățăturile Lui. In anul 305, călugari din Anatolia (Asia Mică) au sosit aici și au inființat o mănăstire cu câteva peșteri și case; aici a venit pe urmele Mântuitorului și Părintele Sf. Nicolae care a stralucit prin viața călugăreasca, rămânând in această mănăstire timp de patru ani, intre 312 – 315. Mar Nicola ( așa cum este numit aici) s-a nevoit intr-o mica peștera pe colina de linga Bethlehem, astazi oraselul Beit-Jala.

- Ințeleg că creștinii din Beit Jala păstrează vie memoria trecerii Sfântului Nicolae prin localitatea lor.

- O, este mult mai mult decât atât! Locuitorii îl îndragesc atât de mult pe Mar Nicola, încât a devenit patronul creștinilor din oras, sfântul protector al localității. Aproape fiecare familie creștina din Beit-Jala are un Nicola in famile! De sărbătoarea Sfântului (19 decembrie / pe rit vechi) populația sărbătorește cu mic cu mare in fața Bisericii Orthodoxe Sf. Nicolae! De altfel, în Postul Crăciunului avem aici trei zile consecutive de sărbatoare: începem de Sf Varvara ( 17 decembrie), apoi Sf Sava cel Sfințit (18 decembrie), pentru ca să ajungem in punctul culminant, de ziua Sfântului Nicolae, in 19 decembrie. Sărbătoarea incepe la ora 7,30 cu Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Ierusalimului in Biserica Sf. Nicolae, urmează procesiunea către Peștera în care a viețuit sfântul, lumea mergand cu lumânări aprinse pe străzi, apoi parada de stradă, fanfara, iar după-amiază se merge la Clubul ortodox pentru concertul dat de corurile locale. Și cum aproape în fiecare familie exista cel puțin o persoană care poartă numele sfântului, bineînțeles ca pe seară familiile se reunesc și sărbatoresc, împarțind daruri nu numai sărbatoriților ci și tuturor copiilor. Locuitorii declară că il iubesc pe Sf Nicolae, pentru că îl simt foarte aproape de inima lor și toata populația din Beit Jala așteaptă ziua sa – sărbătoarea orașului întreg!

- Presupun că și Sf Nicolae le raspunde pe măsura iubirii, a credinței lor in el!

- Da! Sf. Nicolae ajută și după trecerea sa la Domnul pe cei care au nevoie; locuitorii explică pelerinilor multe minuni noi în care Sfântul apare deasupra bisericii și apără locuitorii de rachete venite ( in 2001) din partea israeliană...sau vindecă bolnavi, apare în vis unor oameni necajiti, s.a.m.d. De altfel, în timpul celor două razboaie mondiale, nici o bomba nu a căzut peste Beit Jala. Sunt localnici care spun că l-au văzut pe sfânt cu brațele întinse deasupra localității, ferind-o de bombele care au vizat această ținta în urma declarației de independență din 1948. Unul dintre localnici a declarat :” nici o bomba nu a atins Beit Jala. Numai turnul Bisericii Sf Nicolae a fost avariat. Noi știm că Sf Nicolae a fost cel care ne-a salvat de la toate problemele”.

- Impresionant! Vorbește-ne puțin despre Biserica Sfântului Nicolae, te rog.

- Biserica este construită deasupra peșterii unde s-a nevoit și rugat Sf.Nicolae înainte de a participa la primul Sinod de la Niceea pe care l-a convocat Sf.Imparat Constantin cel Mare. Biserica actuală a fost ridicată după ultimul cutremur (1927) pe ruinele altei biserici dedicată Sfântului Gheorghe (se poate vedea altarul acelei biserici la un nivel mai jos, de asemenea sunt locuri de rugaciune retrase în niște tunele subterane). In mica peștera a Sf Nicolae se poate observa un minunat mosaic care dateaza din secolele 5-6; fragmente de pardoseli de mosaic s-au gasit și pe străduța laterală din spatele bisericii, ceea ce arată că într-adevar a mai fost o biserica înainte. O minune este icoana Sf.Nicolae care in anul 2011 a izvorât mir la intervale de citeva luni. Locuitorii vin cu evlavie să se închine la această icoana și la apa adusă de la Bari cu atestat că este de la mormântul sfântului.

Și noi românii il iubim pe Sfântul Nicolae, avem în țară peste 1000 de biserici închinate lui, iar aproximativ 800,000 de români ii poartă numele! Așa încât va aștept cu mare drag să vă conduc la acest lacaș sfânt, situat foarte aproape de Biserica Nașterii Domnului din Bethleem!

A consemnat
Maria Chirculescu
Miriam Turism

Pe aceeaşi temă

06 Decembrie 2015

Vizualizari: 6866

Voteaza:

Sfantul Nicolae in Palestina 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE