Cucerirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Cucerirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Mareste imaginea.

Cucerirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau despre imposibilul posibil

Adevaratii cuceritori ai Romei, capitala a lumii civilizate, simbol al "capatului pamantului", au fost Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

O singura data Europa a fost botezata: in ziua de 29 iunie, anul 57. Atat cucerirea Romei, cat si botezarea Europei, ca acte crestine ale unei realitati vii, au fost savarsite prin jertfa Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Primul este rastignit cu picioarele in sus si capul in jos, pentru a simti mai bine cerul, asa cum pruncul nou-nascut simte sanul mamei ca izvor al vietii; celui de-al doilea i se reteaza capul, pentru ca sangele lui sa adape un viitor ogor crestin. Nasul celor doi sfinti a fost Insusi Hristos, Acesta determinand noile Nume: Petru - dupa Simon, si Pavel - dupa Saul. Iata un prim semn al imposibilului devenit posibil, aceasta schimbare a ordinii in orice Alfabet.

Intoarcerea Sfintilor Petru si Pavel este un al doilea semn justificativ. Petru, de la intreita lepadare de Hristos, parcurge hotarat si repede drumul plin de suferinta pana la Crucea pierduta; Pavel, de la cumplita prigonire a lui Hristos, cu inima arzand dreptatii si cu glasul marturisind spre mantuire (Romani 10, 10), calatoreste pana la Moartea pentru Hristos.

Si unul, si celalalt au vocatia primilor creatori de comunitati crestine. Cucerirea lor este cel de-al treilea si ultimul semn al imposibilului ajuns posibil. Ei nu cuceresc un imperiu, cel roman, ci cuceresc, nascand comunitati crestine, toate egoismele nationale, implinindu-si misia de Parinti. La temelia Europei, aceasta cucerire trebuia sa fi constituit piatra cea din capul unghiului pe care ziditorii nu au luat-o-n seama; la rezidirea Europei, aceasta cucerire n-ar fi trebuit uitata. Cu o viteza de nedescris, cu o usurinta greu de exprimat si cu un curaj sfidator pentru toate timpurile, cei doi cuceresc timpul si spatiul ducand Vestea cea Buna dincolo de acestea si transformand Mediterana intr-o adevarata cristelnita a ceea ce s-ar fi dorit a fi o alta lume.

Cucerirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel reprezinta acea unica piatra a marturisirii apostolice. Pot exista mai multe Biserici, Biserica lui Hristos este una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca; pot exista mai multe feluri de marturisire, marturisirea lui Hristos este una: cea iubitoare pentru Hristos, total dezinteresata.
Am pierdut aceasta pretioasa cucerire si am pus in toate un pret.

Am pierdut aceasta minunata cucerire, in care pamantul s-a intrecut cu cerul, si am uitat c-am fost rascumparati cu scump sangele lui Dumnezeu.
Am pierdut aceasta laudata cucerire si, astfel, sansa de a transforma proverbul apa trece, pietrele raman, in apele trec, piatra ramane.
Ceea ce era posibil a devenit aproape. imposibil.

Si totusi… Sfintii Apostoli Petru si Pavel se reintalnesc in fiecare zi de 29 iunie pentru a ne cuceri sufletele.


Pr. Sever Negrescu

 

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1634

Voteaza:

Cucerirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE