
Pe data de 8 noiembrie, Biserica praznuieste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si soborul ingerilor prezenti in jurul Arhanghelului Mihail dupa alungarea ingerilor cazuti. Sfantul Dionoise Areopagitul vorbeste despre ingeri ca fiind grupati in noua cete: Serafimi, Heruvimi, Scaune sau Tronuri, Domnii, Puteri, Stapanii, Incepatorii, Arhagheli, Ingeri. De aici reiese ca termenul de "ingeri" este in prezent unul generic, folosit pentru a desemna toate cerestile netrupesti puteri, insa ei sunt de fapt o ceata aparte, cea mai de jos din ierarhia cereasca si cea mai apropiata de oameni.
Din soborul ingerilor, cei mai cunoscuti sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Sfantul Arhanghel Mihail este cel care i-a scos pe Adam si pe Eva din Rai dupa caderea lor in neascultare, l-a ajutat pe Moise sa treaca prin Marea Rosie ca pe uscat, i s-a descoperit lui Iosua ca fiind "capetenia ostirii Domnului" (Iosua 5, 14), l-a ajutat pe David sa-l biruiasca pe Goliat si l-a hranit pe Ilie in pustiu. In Noul Testament este cel care il elibereaza pe Petru din inchisoare, dezleaga lanturile lui Pavel pe cand se afla in temnita, si il intareste Sfantul Constantin cel Mare in lupta cu Maxentiu. Ingerul Gavriil vesteste intruparea Domnului, lui Zaharia ca va avea un fiu, iar Sfintilor Ioachim si Ana ca vor avea o fiica, pe Fecioara Maria. El le vesteste femeilor mironosite ca Domnul a inviat.
Ii cinstim pe ingeri pentru relatia pe care o au cu Dumnezeu, dar si pentru ca ne ajuta in dobandirea mantuirii. Cuvantul inger inseamna sol, trimis sau vestitor. Deci, ingerii sunt "duhuri slujitoare, trimise in slujba celor care urmeaza sa mosteneasca mantuirea" (Evrei 1, 14). Ingerii, desi Il slujesc neincetat pe Dumnezeu, ii ajuta si pe oameni sa implineasca voia Lui. Atat de mult este pretuit omul, incat Dumnezeu face din slujitorii Lui, slujitori ai oamenilor. Ingerii nu sunt atotputernici, deoarece puterea pe care o au este de la Dumnezeu. Sunt fiinte libere,iar libertatea lor este rodul implinirii voii lui Dumnezeu. Ingerii nu sunt nici vesnici, pentru ca sunt creati.
Sfanta Scriptura nu ne ofera multe informatii despre momentul venirii lor la existenta. Singura marturie despre momentul aparitiei lor, o avem in cartea lui Iov 38, 7, unde spune ca atunci "cand s-au facut stelele, laudatu-M-au cu glas mare toti ingerii Mei". Asadar, ingerii nu sunt plasmuiri imaginative umane. Desi sunt netrupesti, Biserica nu a interzis reprezentarea lor. Sfantul Ioan al Tesalonicului afirma ca daca "ingerii au fost vazuti de profeti si de cei carora li s-au descoperit nu cu ochii trupului, ci cu ochii sufletului, cu vederea imateriala a mintii, atunci putem sa facem icoanele tuturor formelor pe care le-au vazut aceia, deci inclusiv pe ale ingerilor".
Iulian Predescu
-
Cum cunosc ingerii pe Dumnezeu
Publicat in : Editoriale -
Cum arata ingerii?
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Cum interactioneaza ingerii cu noi?
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Ingerii canta-n coruri
Publicat in : Colinde Dobrogea -
Ingerii pazitori
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.