Cum ucid viclenia, interesul si lasitatea

Cum ucid viclenia, interesul si lasitatea Mareste imaginea.

Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul este o sarbatoare aparte in Sinaxarul Bisericii. Ea ne invata modul in care autoritatea, interesul si lasitatea martirizeaza dreptatea, cinstea si sfintenia.

Ar trebui sa ne intristam. Si totusi, e sarbatoare.

Motivele martirizarii Sf. Ioan Botezatorul le cunoastem: deranjarea intereselor puterii, demascarea coruptiei si desfraului de la curtea regala si ravna Botezatorului pentru indreptarea oamenilor prin Adevar. Ele au fost insa doar "fitilul" care va aprinde adevarata "explozie" ucigatoare.

Intriga amantei (Irodiada, cumnata sa), placerea desfraului si ameteala vinului il vor determina pe guvernatorul Irod Antipa sa actioneze miseleste, intemnitand politic si apoi ucigand, paradoxal, chiar pe cel ce il ocrotea, socotindu-l „drept si sfant”. Iata unde poate duce viclenia si caracterul duplicitar, practicate in politica: in numele autoritatii se martirizeaza oameni si tari. De altfel, Hristos il va numi „vulpe”, la un moment dat. Aviz politicienilor de azi, care au facut ca discursul despre lumea politica sa se umple de cuvinte deloc magulitoare.

Fenomenul martirajului, indiferent de cauza nobila aflata in joc, este o constanta a istoriei, de la Cain care-si va ucide fratele Abel, pana astazi. Caci inca de la inceputuri lumea s-a impartit in doua tabere opuse: cinstiti si vicleni, drepti si ipocriti, harnici si paraziti, sinceri si uneltitori, sclavi si stapani, angajati si sefi, martiri si criminali.

Nu este domeniu care sa nu-si aiba martirii sai, oameni care au deranjat prin demnitate si verticalitate morala. Politicieni (oameni de Stat), jurnalisti, economisti, profesori, avocati si chiar si clerici, iata doar cateva categorii sociale unde vom gasi, deopotriva, Irozi si martiri.

Am spune ca traim vremuri schimbate si civilizate, in care drepturile, libertatile si responsabilitatile, tutelate de legi echilibrate, ar trebui sa fie jaloanele principale ale drumului vietii. Din pacate, constatam ca lucrurile nu functioneaza asa intotdeauna. Extremismul, lupta pentru resurse si dominatie, goana dupa faima, comoditatea lenesa a locului caldut, incompetenta vicleana sau distractia consumerista sunt tot atatea „bombe” sociale, al caror fitil se regaseste in racilele sufletesti care-l dominau si pe Irod: egoismul, avaritia, concupiscenta, dorinta de stapanire, viclenia etc.

Crima fizica a ajuns sa concureze astazi cu crima economica, politica, juridica etc., fie ca vorbim la nivel macro sau personal, la propriu sau la figurat. Prigoana moralitatii a imbracat haine de carnaval, invocand politically corect dreptul la imoralitate si interese superioare, care ajung sa legitimeze provocarea de victime colaterale. Dar ce interes poate fi mai presus de desavarsirea omului in bine? Si ce fel de bine mai poate fi acela caruia ii cad victime semeni de-ai nostri?

Sarbatoarea de azi o cinstim cu post, deoarece nu poti decat sa te smeresti, in pocainta si infranare, in fata tavalugului nedreptatii, ucigator de suflet si de trup. Dar asta doar pentru a ne hrani sufleteste in lupta ce ne asteapta pe fiecare. Caci fiecare dintre noi vom fi chemati, intr-un moment al vietii noastre, sa fim Ioan sau Irod, sfant sau pacatos.

Desi marcata de intristare, ea ramane o sarbatoare, adica o nadejde in triumfului binelui asupra raului, a unei judecati divine, drepte si eterne, care sa puna punct intunericului. O intristare care ne inalta. Este nadejdea martirilor in Inviere si, de ce nu, a strigatului de eliberare: „vom muri si vom fi liberi”. Caci Adevarul ne face liberi, pentru ca Adevarul nu poate fi ingradit sau nimicit. Aceasta este demnitate, nu nebunie, sa crezi ca lumescul decaderii poate fi invins, prin lumina virtutii.

Prin urmare, sa nu cedam compromisului, pentru a nu pati, asemenea lui Irod, nenorocirea de a subevalua in mod criminal pe semenul nostru, ucigandu-l „cu fapta, cu gandul sau cu cuvantul”.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
 

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 20 Noiembrie 2017

Pe aceeaşi temă

29 August 2014

Vizualizari: 3992

Voteaza:

Cum ucid viclenia, interesul si lasitatea 4.50 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE