Alegerea sotului

Alegerea sotului Mareste imaginea.

- Cum iti alegi tovarasul de viata?

- Casatoria crestina inseamna unitate si ajutor reciproc in lucrurile lumesti si duhovnicesti, in cele trecatoare si vesnice. De aceea, unitatea credintei, modul de viata si scara de valori au o insemnatate primordiala pentru soti. Poate sa existe singuratate, ca lipsa a unei familii, insa poate sa fie singuratate tragica chiar in propria familie, cand unul dintre soti devine un strain pentru celalalt. De aceea, trebuie sa ne uitam, mai inainte de toate, nu la frumusetea trupeasca, ci la cea sufleteasca. Cuvantul soti, din punct de vedere etimologic, inseamna doi boi, inhamati la un singur plug, ceea ce este un lucru semnificativ.

- Cum sa iti gasesti jumatatea si sa nu gresesti in viata alegerea?

- In una din cartile regelui Solomon se spune ca pacatosului i se da o femeie rea pentru greselile sale (v. Eccles. 7, 26). De aceea, incercati sa va abtineti de la pacate, in special de la desfrau, pentru ca Domnul sa va daruiasca o sotie buna. Trebuie nu numai sa cauti sotia potrivita, ci chiar tu sa devii un sot potrivit.

- Am acum 22 de ani, sunt in anul V de facultate, iar in cercul meu de cunostinte nu exista fete credincioase, in principiu, nu merg in locuri unde, de obicei, se aduna tinerii - duhuri, discoteci. Sprijinul de baza, momentan, este invatatul si practicarea sportului - vreau sa lucrez in politie. Sunt fete care imi acorda atentie, dar eu le ocolesc. Sunt toate necredincioase, multe fumeaza si beau, nu imi plac. Este dificil sa intemeiezi acum o familie, nici nu stiu ce sa fac. Poate ca ar trebui pur si simplu sa astept sa ma mai maturizez. insa nu se intrevede nici o luminita in departare, se pare ca va fi tot ca pana acum. Poate ca trebuie doar sa astept, iar Domnul imi va trimite persoana respectiva la timpul cuvenit? Ce credeti?

- Sunt de acord cu dumneavoastra, ca trebuie doar sa asteptati si sa va maturizati, dar sa va si rugati pentru ca Domnul sa va trimita tovarasa de viata. Este bine ca nu mergeti in discoteci si in cluburi. Cautati-va sotie in randurile credinciosilor care merg la biserica, dar nu va grabiti sa luati o hotarare. Sotia, chiar de ar fi credincioasa, daca ii lipseste bunatatea si modestia, nu va aduce fericire familiei.

- Sunt student la facultatea de teologie si de mult timp imi doresc sa ma casatoresc (am 27 de ani) pentru a primi preotia, insa nu pot sa imi gasesc jumatatea. Domnul m-a pazit - nu am avut relatii cu fete pana acum; am intalnit, dar nu am gasit nici una pe inima mea. In fiecare zi ma rog Domnului sa ma uneasca cu aceea care imi va fi spre mantuire, insa nu o gasesc pe cea dorita.

- In Evanghelie este scris: Cereti si vi se va da, cautati si veti afla. Deosebit de valoros este lucrul care se dobandeste cu truda si cu rabdare. Aveti rabdare, rugati-va si veti gasi o sotie mai buna decat va asteptati. Sa credeti ca Domnul, in Pronia Sa, v-a randuit sotia inca de la nasterea dumneavoastra!

- Putem sa incercam sa facem cunostinta cu fete prin intermediul site-urilor de socializare?

- Daca mi-ati fi adresat aceasta intrebare in urma cu zeci de ani, as fi raspuns negativ. Insa acum conditiile de viata s-au schimbat atat de mult, incat prefer sa spun sincer: nu stiu. In orice caz, trebuie sa va rugati pentru ca Domnul sa va trimita sotia potrivita. La Pilde, in Biblie, se spune ca femeia rea este pedeapsa pentru pacate, iar cea buna este binecuvantare de la Dumnezeu. Exista un proverb oriental: Atunci cand iti alegi sotie, uita-te sa vezi cum este mama sa.

- Am 32 de ani. Nu pot sa-mi intemeiez o familie. Cum pot sa stiu voia lui Dumnezeu si sa aleg drumul potrivit? Merita sa merg la parinti vazatori cu duhul, la manastiri, sa intreprind anumite activitati sau trebuie sa ma rog si sa astept?

- Nu va sfatuiesc sa mergeti la parinti vazatori cu duhul, deoarece, in timpurile noastre, parintii care au dobandit harul lui Dumnezeu prefera sa il pastreze in anonimat si in tacere, departandu-se de lume. Este bine sa vizitati manastiri si locuri sfinte. Rugaciunea din manastiri are o putere deosebita. Va sfatuiesc ca, inainte de a va alege mireasa, sa va alegeti un parinte duhovnic - nu vazator cu duhul, ci evlavios. Eu cred ca este mai bine sa va rugati si sa asteptati - Domnul stie pe cine si cand sa va trimita.

Despre dorinta de casatorie si calitatile sotiei crestine

- Se crede ca astazi alegerea mirelui este foarte limitata. Multi spun ca nu gasesti tineri normali. Ce trebuie sa faca tanara ortodoxa in aceasta situatie?

- Greu nu inseamna imposibil. Trebuie sa alegi mirele din familie credincioasa si in special din acele familii care merg la biserica; insa, din pacate, si aici se poate gresi. De aceea, sunt importante sfatul si binecuvantarea parintelui duhovnic. Tanara ortodoxa poate, intr-o oarecare masura, sa aprecieze viitorul sot, prin relatia acestuia cu rugaciunea. De exemplu, atunci cand el ii propune acesteia sa mearga la o plimbare, ea sa spuna pe neasteptate: Hai sa ne rugam! - si sa se uite la chipul sau: daca este credincios, atunci va accepta cu bucurie, iar daca nu este, atunci pe fata sa va aparea umbra nemultumirii. Desigur, acesta este doar un exemplu. Tanara ortodoxa trebuie sa se roage pentru ca Domnul sa ii descopere pe viitorul mire prin intermediul imprejurarilor de viata.

- Am 35 de ani. Imi doresc foarte mult sa imi intemeiez o familie, dar nu reusesc. stiu ca Domnul le aranjeaza pe toate in modul cel mai benefic pentru mantuirea mea, insa vreau sa inteleg: poate ca nu fac ce trebuie? Poate ca trebuie sa schimb ceva in viata mea?

- Raspundeti-va singura: de ce doriti sa intemeiati o familie? Daca pentru fericirea dumneavoastra, atunci inseamna ca veti cere de la sot si de la copii ca ei sa duca o viata dupa bunul dumneavoastra plac, iar in loc de o presupusa fericire, va veti confrunta cu necazuri. Insa, daca veti avea intentia sa aduceti bucurie celor apropiati, prin slujirea acestora, prin jertfa si rabdare, atunci inseamna ca sunteti pregatita pentru viata de familie, iar Domnul va va trimite un sot. Cand crestinul nu se gandeste la el insusi, ci slujeste celorlalti, smerindu-se pe sine, atunci fericirea insasi il va cauta pe unul ca acesta.

- Incerc sa intemeiez o familie de multa vreme, insa am parte numai de esecuri. Am deja 29 de ani si nu se intampla nimic. Imi doresc atat de mult copii, un sot ortodox...

- Dumnezeu ni Se descopera in Evanghelie ca Iubire desavarsita si Atotputernicie. Noi ne aflam in Pronia cea buna si preainteleapta a Sa. De ce nu indeplineste dorinta dumneavoastra cea buna? Oare nu are El putere, nu va vrea binele? Eu cred ca problema se afla la dumneavoastra: nu sunteti pregatita pentru casatorie din punct de vedere psihologic, iar in casnicie este nevoie de jertfa si de rabdare. Sunteti dezamagita de multi, insa, din pacate, nu sunteti dezamagita de propria persoana. Sunteti sigura ca veti aprecia binemeritatul sot si nu il veti face nefericit? Aceasta este randuiala lui Dumnezeu, care il fereste de dumneavoastra pe potentialul sot. Sunteti sigura ca veti suporta un sot cu un caracter dificil? Poate ca nu. Randuiala lui Dumnezeu va fereste de acela. In familie trebuie mai mult sa cedezi decat sa ceri.

De aceea, inainte de a cauta un sot bun, dobanditi calitatile unei sotii exemplare pentru viitoarea casatorie: sa puteti sa il respectati pe sot drept cap al familiei, sa nu il dojeniti cand sunt situatii grele in viata sau pentru cusururile caracterului, pe care le avem cu totii, sa puteti sa taceti si sa ascultati mai mult decat sa vorbiti. Ganditi-va cum trebuie sa fie sotia crestina, apropiati-va de acest ideal si atunci va aparea acel om, care va fi jumatatea dumneavoastra in viata.

- Cum sa aleg corect tovarasul de viata? Imi doresc foarte mult sa intemeiez o familie ortodoxa.

- Trebuie sa va alegeti tovarasul de viata dintre enoriasii de la biserica. Este foarte problematic sa faci din omul necredincios unul credincios sau din unul nebisericos, unul bisericos. Trebuie sa va rugati Domnului pentru intemeierea unei familii crestine.

- Inteleg ca in toate se afla voia lui Dumnezeu si ca toate se petrec la timpul lor, insa imi doresc foarte mult ca alaturi de mine sa fie un sot iubit si iubitor, vreau sa fiu o femeie si o mama fericita. Imi doresc foarte mult sa ma casatoresc.

- Va doresc din inima sa gasiti drumul in viata, insa va sfatuiesc sa va lasati cu totul in voia lui Dumnezeu. Casatoria se aseamana cu o casa, care din departare pare frumoasa, dar nu se stie ce se afla inauntrul ei. Cu cat va doriti mai mult sa va casatoriti, cu atat mai mare este posibilitatea ca mai tarziu sa traiti o dezamagire. Rugati-va ca Domnul sa va conduca viata si sa va dea ceea ce va este de folos!

- Deznadajduiesc foarte mult din cauza faptului ca nu ma casatoresc. Incerc sa ma rog si sa imi fac prieteni, insa nu reusesc nimic bun si am deja 36 de ani. Ma amagesc singura, sper in zadar ca mai este posibil sa intemeiez o familie, sa am copii?

- Trebuie ca in toate sa ne lasam in voia lui Dumnezeu. Un poet occidental scria: Mai bine sa fii singur decat sa cazi impreuna cu cineva. Daca nu ati intalnit omul binemeritat, asta inseamna ca nu puteati avea nici o casatorie pe masura. Tragedia vremurilor de astazi este fragilitatea familiei. Cate casatorii se destrama, lasand in suflet rani care se vindeca foarte greu; cati oameni isi blestema ziua in care s-au nascut! Se subintelege faptul ca si astazi exista familii crestine fericite; mai mult, casatoria crestina si familia cu multi copii reprezinta un act de curaj in zilele noastre. Cred ca trebuie sa va rugati si sa va lasati cu totul in voia lui Dumnezeu. Tot ceea ce ne da El este bun, chiar daca nu ne dam seama imediat de acest lucru. Crestinul in nici un caz nu trebuie sa cada in deznadejde.

- Am divortat de sot acum 5 ani, avem doi copii. Pana acum nu m-am recasatorit: sunt nelinistita - merita sa ma recasatoresc sau nu? Copiii isi doresc o familie si chiar alti frati si surori.

- Trebuie sa puneti altfel problema: cu cine va casatoriti. Caci casatoria singura nu rezolva problema fericirii. In sot trebuie sa cautati, mai inainte de toate, un prieten.

Crucea singuratatii

- Imi este foarte greu sa vorbesc pe aceasta tema, insa m-am hotarat sa vorbesc decat sa ma gandesc toata viata la acest lucru si sa sufar. Am aproape 40 de ani si ma chinuiesc foarte mult din cauza ca nu pot sa intalnesc un barbat iubitor si singur, care ar putea sa imi devina sot. Sufar ingrozitor din cauza singuratatii si ma aflu intr-o permanenta stare fizica si sufleteasca de chin. Nu pot gresi, pentru ca merg la biserica, la manastiri si locuri sfinte. Nu reusesc deloc sa ma impac cu situatia mea actuala, fara sot si copii. Tot timpul imi vine sa plang, e pacat, caci anii tineretii au trecut intr-o clipita. Vreau sa intemeiez o familie. Iarta-ma, Doamne, pentru ca vreau dezmierdari si dragoste la varsta mea! Nimeni nu poate intelege de ce o femeie atat de interesanta ca mine nu poate deloc sa isi intalneasca jumatatea.

- Timpul zboara fara oprire, iar anii care au trecut par o clipita, ca si cum nu ne-am trait viata. Cine stie, ati fi fost oare fericita sau nu in viata de familie? De aceea, nu va intristati in legatura cu trecutul. Casatoria este binecuvantata ca ajutor reciproc pentru oameni si ca modalitate de perpetuare a neamului omenesc. Comparati insa numarul casatoriilor fericite si al celor nefericite - care dintre ele cantareste mai mult? Ei bine, la aceasta intrebare va raspunde viata oamenilor din jurul dumneavoastra. Casatoria seamana cu un turn, frumos pe dinafara, mai ales de departe, dar atunci cand intri pe usa nu stii ce te asteapta. De aceea, lasati-va cu totul in voia lui Dumnezeu si multumiti-I Lui pentru fiecare zi traita. Straduiti-va sa vedeti frumusetea si unicitatea fiecarei zile, multumiti pentru asta lui Dumnezeu si nu deplangeti viata, ca si cum ati fi trait-o in zadar. Oricum ar trai omul, casatorit sau nu, il asteapta moartea si vesnicia, de care adeseori uitam.

Sunt multumita, in general, de viata mea sociala, am putin timp liber - lucrez, ma intalnesc cu prietenii. Dar, in mod periodic, traiesc o durere acuta, se intampla sa plang pe neasteptate, chiar fara sa ma fi gandit inainte. Astfel ma tarasc toata ziua, apoi imi trece. Parinte, rugati-va, va rog, pentru ca Domnul sa imi randuiasca viata - fie familie, fie manastire!

- Puteti sa fiti casatorita, sa aveti o familie si, in acelasi timp, sa simtiti uneori o singuratate acuta, mai ales daca in persoana sotului nu veti vedea un prieten, ci un partener, desi acesta incearca sa isi indeplineasca cu constiinciozitate obligatiile. Nu va este suficienta relatia cu prietenii dumneavoastra. Manastirea este conditie pentru relatia launtrica cu Dumnezeu, insa pentru aceasta este nevoie de chemare deosebita. Aveti aceasta chemare? Asta o hotarati doar dumneavoastra. Daca aveti chemare, atunci manastirea este o pregustare a Raiului; daca nu aveti chemare, manastirea poate sa vi se para un lagar pentru intemnitati si va veti pune intrebarea: de ce ma aflu eu aici? Daca nu simtiti nevoia pentru viata de manastire, daca rugaciunea nu va aduce sentimentul acelei bucurii adanci, pe care lumea nu o poate da, atunci trebuie sa cautati un sot ca tovaras de viata, fara sa tineti cont de infatisarea sa fizica sau de statutul in societate. Daca oscilati intre manastire si lume, trebuie sa va rugati lui Dumnezeu, ca sa va arate drumul, prin intermediul trairilor interioare si al imprejurarilor de viata.

- Am 42 de ani si nu reusesc deloc sa ma casatoresc. Am avut multe propuneri, insa nu a iesit nimic. Arat mai tanara si adeseori imi acorda atentie barbati cu 11-14 ani mai mici decat mine. Nu mi se pare un lucru ridicol. Acum a inceput sa mearga la biserica (in Moscova) un barbat cu trei ani mai mic decat mine, suntem din acelasi oras, mai demult am lucrat impreuna la aceeasi companie in orasul X, are acelasi sange dupa tata, ca si mine (familia mea este de musulmani), avem aceeasi profesie. Se pare ca ii place de mine, si mie imi place de el. Ne cunoastem de mult timp, dar relatia nu a avansat. Simt ca el a inceput sa vina tocmai la aceasta biserica din Moscova, stiind ca aici merg si eu. Cui trebuie sa ma rog pentru intemeierea unei familii ortodoxe? Eu, sa spun drept, m-am rugat la toti sfintii. Insa timpul trece, iar eu sunt tot singura. Staretul Ilie din pustia Optinei a spus, la un moment dat, ca Dumnezeu imi va trimite un sot. Poate ca trebuie doar sa am rabdare si sa astept?

- Daca parintele Ilie v-a spus ca Domnul va va trimite un sot, atunci primiti cuvantul sau ca raspuns, fara sa aveti indoieli. Credinta in cuvintele parintelui poate atrage ea insasi milostivirea lui Dumnezeu spre dumneavoastra. De aceea, rugati-va si asteptati.

- Nadajduiesc sa ma casatoresc a doua oara. Este pacat sa astept de la barbat inteligenta, bunatate, marinimie sau trebuie sa ma silesc in tacere sa iubesc pe oricare, caci eu insami nu sunt un inger? Spre deosebire de dragostea catre aproapele, aici ar fi ca si cum i se da omului dreptul de a alege - de a iubi, de a deveni a doua jumatate. Poate ca Domnul nu mi-a dat pana acum sa intalnesc pe cineva si de aceea nu mi-a dat iubire?

- Exista doua feluri de iubire: prima - iubirea patimasa, care este foarte nestatornica; ea poate trece pe neasteptate, precum se schimba vremea dintr-odata. O astfel de dragoste se transforma usor in indiferenta, iar adeseori in ura. Al doilea fel de iubire este intemeiat pe prietenie, pe asemanarea caracterelor si a intereselor, pe intelegerea dintre cei doi inca de la primele cuvinte. Aceasta iubire este mult mai trainica si capabila sa suporte ispitele care sunt atat de multe in viata. Familia este un lucru greu si responsabil. De aceea, sunt de acord cu dumneavoastra ca in casatorie trebuie sa te supui si sa incerci sa faci fericita nu atat persoana ta, cat mai ales persoana sotului.

Daca candidatul deja exista

- Binecuvantati-ne, va rugam, pe mine si pe alesul meu, pentru prietenie, in vederea intemeierii unei viitoare familii ortodoxe.

- In cazul in care casatoria voastra va fi fericita si mantuitoare, atunci Domnul o va binecuvanta; insa, daca nu va fi fericita, atunci Domnul nu va ingadui casatoria. Fie voia Sa cea sfanta! Domnul sa va ajute!

- Multi oameni m-au sfatuit ca nu este de ajuns sa te rogi, trebuie sa fii activa, caci barbatii de astazi sunt pasivi. Am intalnit un baiat pe sufletul meu care a plecat in concediu la parintii sai. Eu as vrea sa il sun, sa ii trimit mesaje, insa daca il voi plictisi sau poate el nu vrea sa continuam relatia? Cum sa fiu activa, dar sa nu ma impotrivesc voii lui Dumnezeu?

- Inteleptul Solomon scrie ca, precum nu se pot gasi urmele pasarilor pe cer, la fel este imposibil sa cunosti calea inimii barbatului spre femeie. De aceea, aici nu exista o anumita regula. Cred ca este mai bine sa va incredintati cu totul Proniei lui Dumnezeu, sa traiti si sa va comportati conform moralei crestine. Daca presupusul ales este un barbat vrednic, atunci va aprecia simplitatea dumneavoastra, iar daca nu, in orice caz, se va uita la dumneavoastra ca la un obiect.

Arhimandrit Rafail Karelin

Extras din volumul "Invataturi desprea Taina Casatoriei", Ed. Sophia

Cumpara volumul "Invataturi despre Taina Casatoriei" de pe Magazinul online CrestinOrtodox.ro

Invataturi despre Taina Casatoriei

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 11636

Voteaza:

Alegerea sotului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE