Ce este acest gand care mi-a venit?

Ce este acest gand care mi-a venit? Mareste imaginea.

Zice omul: "Mi-a venit un gand". Ce inseamna: "Mi-a venit un gand"?… De unde? Ce este acest gand care mi-a venit? Parintele Sofronie spune undeva ca fiecare gand este un duh. Cand iti vine un gand, o idee, o viziune cateodata, asta-i un duh. Daca duhul este Dumnezeu sau de la Dumnezeu, este duh de viata. Daca un gand care-ti vine te deznadajduieste sau iti provoaca necredinta, sau te zgaltaie intr-un fel sau altul din asezarea ta, intr-o panica sau o groaza fara iesire sau intr-un intuneric, gandul asta era de la un duh strain lui Dumnezeu, duh ucigas.

Si daca vreti, testul filocalic, discernamantul duhovnicesc, discernerea duhurilor pe linia asta vine: nu ce-mi propune gandul, ci ce efect are asupra sufletului meu. Noi nu suntem obisnuiti cu asta – ne vine un gand si noi suntem obisnuiti din copilaria noastra, din scolirea noastra sa macinam cu gandul nostru tot ce ne vine. Daca o sa vedem odata – si-o sa vedem odata – cate ganduri dracesti n-am macinat noi in vremea noastra, cred c-o sa ne uimim cum a reusit Dumnezeu sa ne tina in viata, pentru ca fiecare din alea pe care le-am macinat cu gandul nostru, fara sa stim originea gandului, dar macinand materia gandului - care daca este draceasca este neaparat deznadajduitoare si mortala, in multe, multe feluri. Cand o sa vedem cum ne-a pazit Dumnezeu, cred c-o sa ramanem intr-adevar uimiti.

Parte din cultura filocalica, o parte, cea mai importanta, duhovnicia, este nu analiza materiei gandurilor, ci prin rugaciune, a dibui originea gandului. Important e sa stiti originea gandului si tot ce e de la Dumnezeu. Gandul Dumnezeiesc vine intotdeauna c-o oarecare pace, chiar daca este un gand care te osandeste, iti da ori o pace, ori o nadejde, ori ceva prin care te mantuiesti. Gandurile, cele pe care trebuie sa le dispretuim zic, nu se infricoseaza de ele, sunt ganduri care ne aduc frica, intuneric, necredinta, indoielnicie din aia care te "panicheaza", te terorizeaza, toate astea daca le depistati si mai ales duhovnicii, daca prin rugaciune le depistati, nu este vorba de a discuta cu ele: le lepezi cu dispret. Lumea intunericului nu trebuie sa fie lumea care ne infricoseaza, fiindca Dumnezeu este prea atotputernic, dar trebuie sa fie o lume cu care n-avem nimic de-a face - dispret total.

Parintele Rafail Noica
 

.
Pe aceeaşi temă

13 August 2016

Vizualizari: 4670

Voteaza:

Ce este acest gand care mi-a venit? 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-08-12 15:56

    "Să alungi gândurile trecătoare, să le refuzi pe cele pătimaşe şi să le spovedeşti pe cele obsedante! " Maica Siluana

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE