
Nu cred că există reţete pentru această problemă, dar dacă-i iubim pe tineri şi ne purtăm cu smerenie faţă de ei, cu siguranţă că-i vom atrage la Biserică. Dacă lucrurile pe care le spunem tinerilor poartă în ele adevărul cel veşnic, atunci ei vor fi mişcaţi şi ne vor asculta cu încredere.
Atunci când vrea să-i ajute pe oameni, fie ei tineri sau bătrâni, preotul trebuie să-i trateze ca pe egalii săi, nu cu autoritate, ca şi cum le-ar fi superior. Iar dacă izbuteşte să se pună pe sine chiar mai prejos de cei pe care vrea să îi ajute, atunci, cu siguranţă, ei se vor simţi cinstiţi şi-şi vor deschide inima către cuvântul lui, primind să fie ajutaţi de el. Să nu uităm că Domnul Iisus Hristos, Care este singurul nostru învăţător şi Mântuitor, a spus că cel ce slujeşte este mai mare decât cel ce şade la masă.
Aceasta este calea prin care El însuşi ni S-a descoperit nouă şi chipul în care Se poartă cu noi pururea. Hristos ne-a dat poruncă să ne iubim chiar şi vrăjmaşii şi aceasta este exact ceea ce face El în Liturghie. Noi suntem vrăjmaşii lui Dumnezeu, de vreme ce păcatul este vrăjmăşie înaintea lui Dumnezeu, iar noi toţi am păcătuit şi ne-am lipsit de slava lui Dumnezeu, după cuvântul Apostolului. In pofida acestui lucru, El ne iubeşte pe noi, vrăşmaşii Lui, şi în Sfânta Liturghie ne face părtaşi la Trupul şi Sângele Său şi la toată dragostea Lui. „Cine poate pricepe gândul lui Dumnezeu?", zice Sfântul Pavel.
Arhimandrit Zaharia Zaharou
Fragment din cartea "Cunoscute mi-ai facut mie caile vietii", Editura Episcopia Devei si Hunedoarei
Cumpara cartea "Cunoscute mi-ai facut mie caile vietii"
-
Tinerii si Biserica
Publicat in : Raspunsuri la intrebarile tinerilor - Ortodoxia si lumea
-
Constantin Dimo Kirov - Parintele trandafirilor
Publicat in : Interviuri -
Sfintenia tineretii
Publicat in : Interviuri -
Ce este credinta?
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.