
Părtăşia cu Dumnezeu
Celui ce vorbeşte cu Hristos niciodată nu îi pare rău. Desigur, grăirea deşartă este patimă. Dar dacă o folosim într-un scop duhovnicesc, atunci ea poate să fie început al rugăciunii. Unii chiar prea leneşi pot să spună: „Nu, lui Hristos nu-I trebuie rugăciunea noastră". Insă noi avem nevoie de ajutorul Lui. Noi ne rugăm pentru a avea părtăşie cu Dumnezeu, Care ne-a zidit. Dacă nu vom face aceasta, vom cădea în mâinile diavolului, şi atunci va fi vai de noi.
Precum trupul ca să trăiască are nevoie de hrană, tot astfel şi sufletul, ca să trăiască, trebuie să se hrănească.
Dacă el nu se va hrăni, atunci va slăbi şi apoi vom ajunge la moartea cea duhovnicească.
Rugaţi-vă ca Dumnezeu să vă arate oameni duhovniceşti, precum Macabeii, căci e mare nevoie de astfel de oameni. A venit vremea luptei între bine şi rău, căci nelegiuirea a fost ridicată la rang de lege, iar păcatul a devenit o modă.
Patimile sunt piedici pe calea părtăşiei noastre cu Dumnezeu. Dacă piedicile nu vor fi înlăturate, cum vom avea părtăşie cu Dumnezeu?
Inainte de rugăciune, e nevoie să ne gândim la ceea ce este în neregulă cu noi şi să îndreptăm ceea ce este de îndreptat!
Nevoinţa rugăciunii
Citirea, rugăciunea, psalmodierile - acestea sunt vitaminele de care are nevoie sufletul în fiecare zi. Nu ne putem îngădui să treacă ziua fără rugăciune.
Când rugăciunea vine din inimă, ea îndepărtează oboseala, somnul, foamea, pentru că sufletul se încălzeşte, astfel încât deja nu mai vrei nici să dormi, nici să mănânci. Trăirea unei stări înalte şi hrănirea sunt diferite. Te hrăneşti atunci duhovniceşte.
Şirul de metanii - acesta este moştenirea, binecuvântarea, lăsată nouă de Sfinţii Părinţi. Adu-ţi aminte că soldatul bun, ieşind din tranşeu, întotdeauna ţine în mână automatul său. Metaniile au o mare putere, ele fiind arma monahului, iar mărgelele sunt gloanţe care îl vânează pe tangalache. Psalmodierea înmoaie inima, îi dă desfătare şi o încălzeşte. Astfel se nasc cele mai bune condiţii ca să facem rugăciunea aşa cum se cuvine.
Psalmodierea linişteşte sufletul, îmblânzeşte chiar şi fiarele sălbatice, închinăciunile sunt rugăciune, dar, în acelaşi timp, un exerciţiu, şi ele aduc un mare folos, mai mult chiar decât alte îndeletniciri duhovniceşti.
Oamenii care sunt cu adevărat evlavioşi şi cinstitori de Hristos vin înaintea Lui cu cutremur, iar către Maica Domnului se îndreaptă cu multă îndrăzneală, căci ea aparţine neamului omenesc.
Când în viaţa noastră păcătoasă dăm dreptul ispitei asupra noastră, îngerul păzitor nu este atât de dezamăgit încât să ne părăsească cu totul, însă stă într-o parte şi se uită întristat la noi.
Dacă îi desfătăm pe sfinţi cu viaţa noastră, atunci ei ne tratează cu desfătări duhovniceşti.
Pe de o parte, omul care se închină la moaşte poate să fie un mare păcătos, însă moaştele vor avea bună mireasmă pentru folosul lui: ca el să se întoarcă, să se pocăiască. Pe de altă parte, un om poate fi virtuos, iar moaştele să nu dea bună mireasmă, ca să nu se mândrească.
Rugăciunea şi trezvia
Este primejdios atunci când omul încetează să mai ia aminte la sine şi se ocupă de rugăciune ca şi cum aceasta ar fi o modă. Poate dobândi obişnuinţa către rugăciune, însă întru el va trăi mereu omul cel vechi şi există primejdia căderii în înşelare.
Mare putere are cugetarea, care se mişcă cu mai mare repeziciune decât viteza luminii. Ea trebuie folosită şi îndreptată pe de-a-ntregul către Dumnezeu Creatorul lumii.
Trezvia este luarea-aminte la gânduri, la fapte şi la mişcări. Când într-o zi vă urmăriţi şi vă analizaţi atenţia, comportarea avută, atunci a doua zi veţi fi cu luare-aminte, şi aşa mai departe. Temelia este, aşadar, vegherea asupră-ne.
Când rugăciunea însoţeşte luarea-aminte către sine, atunci vom bate în acea direcţie din care adeseori vin săgeţile vrăjmaşului.
Fragment din cartea "Părinţii din Muntele Athos despre rugăciune", Editura Sophia
Cumpara cartea "Părinţii din Muntele Athos despre rugăciune"
-
Rugaciunea inimii
Publicat in : Religie -
Rugaciunea lui Iisus
Publicat in : Religie -
Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul talcuita de Olivier Clement
Publicat in : Religie -
Rugaciunea
Publicat in : Credinta -
Rugaciunea sotilor
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.