Necesitatea tanguirii

Necesitatea tanguirii Mareste imaginea.

Tanguirea este partasa a neagonisirii, si tuturor ne este potrivita si de folos. Ea nu numai ca lucreaza virtutile, ci le si pazeste, si dupa mutarea de aici se face pricina de vesnica bucurie celor ce o pastreaza pana la sfarsit, si mangaiere le mijloceste, dupa cuvantul Domnului.

Asadar, mai intai de toate pe aceasta s-o cerem de la Dumnezeu, ca sa ne-o daruiasca necontenit, in toata vremea vietii noastre, caci iubitorii tanguirii, avand-o pe aceasta statornica, si in rugaciune vor starui, si vor imbraca armele luminii, si vor auzi: Si vesmantul tau e fierbinte (Iov 37, 17), pe cand vrajmasii lor se vor imbraca in haina de rusine.

Tanguirii ii urmeaza, precum am spus, bucuria cereasca, si desfatarea netalcuita, si slava nepovestita, precum ne invata si Ecclisiastul, zicand: Mai bine este a merge in casa plangerii decat a merge in casa de bautura (Eccl. 7, 3) , si: Inima inteleptilor - in casa plangerii, iar inima celor fara minte - in casa veseliei (5), si adauga: Nu lipsi de la toti cei ce plang, si cu cei care se jelesc jeleste (Sirah 7 , 3 6 ) .Si Prorocul Amos graieste: Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi trimite foamete pe pamant: nu foamete de paine, nici sete de apa, ci foamea de a auzi cuvantul Domnului, si vor plange pamantul si cele ce sunt pe el (Amos 8,11, 8; Ios. 4,3). Iar acum, in vremurile noastre prorocia aceasta s-a implinit, pentru ca toti ne-am abatut, impreuna netrebnici ne-am facut (v. Ps. 13, 4; 52, 4; Rom. 3, si Isaia: Pentru aceasta am zis: „Lasati-ma, amar voi plange pentru zdrobirea neamului meu, nu ma veti putea mangaia" (Is. 22, 4), si Ieremia: Cine va da capului meu apa si ochilor mei izvoare de lacrimi, ca sa plang ziua si noaptea?. Si graia norodului: Pogoare ochii vostri lacrimi ziua si noaptea (17). Dar nu este intre noi cine sa priceapa (v. Rom. 3, 11), ci cele mai inainte scrise s-au implinit asupra noastra. Iar Daniil: Si am dat fata mea catre Domnul Dumnezeu cu postire si sac (Dan. 9, 3). Si David: Ca si cum as fi jelit si m-as fi mahnit, asa ma smeream (Ps. 34, 17), si: Tanguitu-m-am si m-am garbovit pana in sfirsit, toata ziua mahnit mergeam, ca vintrele mele s-au umplut de ocari (Ps. 37, 6-7). Si Iov: Sagetile bantuitorilor Lui pestemine; pantecele meu s-a oparit de plangere si peste genele mele e umbra mortii (Iov 16, 9, 16).

Asadar, sa luam aminte si noi, iubitilor, si sa pricepem vietile Sfintilor, cum au savarsit vremea vietii lor in plangere, si in sac, si in suspinari, si prin stramtorarea trupului si prin tanguire s-au facut fii, si slujitori, si prieteni ai lui Dumnezeu. Iar acestea s-au scris ca pe noi sa ne umple de ravna pentru plangere, ca sa se faca noua lacrimile paine ziua si noaptea (v. Ps. 41,3), si sa udam noapte de noapte cu lacrimi asternutul nostru (v. Ps. 6, 6), si sa ne curatim de intinaciunea ce ne acopera, incat sa ne facem vrednici a ne imbraca cu haina de nunta, fiindca cel ce nu poarta haina de nunta va fi aruncat afara (v. Mt. 22,11-13). Asadar, avand un Stapan atat de Bun si Nepomenitor de rau, sa il rugam cu suspinuri si cu lacrimi ca la venirea Lui sa ne aflam cu haina luminata, fiindca El iubeste mantuirea noastra. Pentru aceasta si porunceste sa se scoata hainele murdare de pe Iisus, fiul lui Iosedec, si sa fie îmbracat cu haine pana la pamant,  ca ii zice: Iata, am luat de la tine faradelegile (Zah. 3,4). Iar catre noi graieste: Fericiti cei ce plang, ca aceia vor fi mangaiati, fericiti cei ce plangeti acum, ca veti rade (Mt. 5,4; Lc. 6,21) Lui Dumnezeu se cuvine slava in veci. Amin.

Cuviosul Gheorghe din Zadonsk

Articol preluat din volumul "Caile mantuirii", Ed. Sophia

.
Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2014

Vizualizari: 679

Voteaza:

Necesitatea tanguirii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE