Timotei si Mavra, poveste de iubire

Timotei si Mavra, poveste de iubire Mareste imaginea.

Timotei si Mavra, doi tineri crestini, sot si sotie. El, slujitor in Biseria; ea, urmatoare lui in credinta. O poveste adevarata de dragoste. Locul, Tebaida, in Egipt. Cei doi miri au fost rastigniti pe doua Cruci separate, asezate una in fata celeilalte. Noua zile au stat inaltati pe Cruce si s-au intarit reciproc in credinta. Au schimbat intre ei cuvinte calde, cuvinte curate de iubire. Timpul nasterii in vesnicie, 3 mai 286, imparat fiind paganul Diocletian. In definitiv, iubirea este mai tare chiar decat moartea.

Sfintii Timotei si Mavra, o poveste de iubire

Sfantul Timotei a trait in satul Petapion (Penapeon), regiunea Tebaida, Egipt. El pastra cu mare grija toate cartile Sfintei Scripturi. In acel timp, Sfanta Scriptura era greu de gasit. Pentru aceasta, noaptea, unii credinciosii se adunau in casa lui si-i cereau acestuia sa le citeasca din cartile Sfintei Scripturi.

Pentru ravna lui, episcopul din Tebaida l-a hirotesit citet (anagnost) si invatator al crestinilor din satul sau. Citetul era un membru al clerului inferior. El citea Paremiile, Apostolul si alte lecturi biblice, in cadrul sfintelor slujbe. El mai aprindea lumanarile si cadelnita, insa, in timp, aceste sarcini au fost preluate de paraclisier.

La vremea potrivita, Sfantul Timotei s-a casatorit cu o fecioara numita Mavra. Dupa nici trei saptamani de la Casatorie, insa, cei doi s-au vazut in fata unei incercari pe masura iubirii lor fata de Hristos si a unuia fata de altul.

Sfintii Timotei si Mavra

Carmuitorul tinutului, anume Arian, era inchinator la idoli. El ii ura pe crestini si ii dadea mortii pe toti cei pe care ii prindea. Invidia a intunecat mintea unor sateni, care, indemnati de diavol, i-au parat pe cei doi miri catre Arian, cum ca sunt crestini. Indata, paganul a cerut ca Sfantul Timotei sa fie adus inaintea lui.

Paganul dregator i-a cerut Sfantului Timotei sa-i aduca toate cartile din care acesta le citea crestinilor. Fara teama, sfantul a zis: "O, dregatorule Arian, sa stii ca acele carti ale crestinilor imi sunt ca niste copii, caci cu ele imi ajut fratii si, precum socotesc ca stii, nici un tata nu-si lasa copiii sa-i fie aruncati in foc. Deci, nici eu nu-mi pot lasa fii duhovnicesti in mainile tale necurate. Aceste sfinte carti ma intaresc pe mine si pe crestinii din satul meu, iar pentru ele ingerii Domnului, ce sunt intotdeauna aproape de noi, ne au in paza."

Intunecat de ura, Arian a poruncit slugilor sale sa inroseasca in foc niste fiare si sa le infiga in urechile Sfantului Timotei. In timp ce se pregateau uneltele mortii, Arian l-a intrebat pe sfant: "Nu vezi uneltele de chinuire gatite tie?" La aceasta, Sfantul Timotei a zis: "Nu vezi ingerii lui Dumnezeu, care ma intaresc?"

Din pricina chinurilor, sfantul si-a pierdut lumina ochilor. Inca multe alte chinuri a pus la cale paganul: i-a bagat prin urechi piroane de fier arse in foc; i-a vatamat lumina ochilor; l-a legat cu gleznele de o roata; i-a pus o zabala in gura; l-a spanzurat cu capul in jos; i-a legat o piatra de grumaz. In nici un chip nu a reusit sa-l faca pe Sfantul Timotei sa se lepede de credinta in Hristos.

In cele din urma, Arian a gasit viclenia de a o chema la sine pe sotia lui Timotei, Sfanta Mavra. Prefacandu-se a fi bun si milostiv, el i-a zis acesteia: "O, Mavra, am auzit ca nici douazeci de zile nu au trecut de cand te-ai maritat cu sotul tau, acel nefericit Timotei. Este rusinos ca credinta lui sa stea in calea desfatarii voastre cu o minunata viata impreuna. Deci, du-te asa cum esti impodobita si sunt incredintat ca vei avea puterea sa-l indupleci sa mi se supuna, astfel ca sa nu-ti pierzi sotul inainte de a fi gustat desfatarile casniciei."

Sfanta Mavra a primit indata sa mearga la iubitul ei sot, avand insa un alt gand. Ajunsa inaintea lui, sfanta a inceput sa-l intareasca in credinta, spre mucenicie. Apoi, indata, ea si-a marturisit credinta si dorinta de a patimi impreuna cu sotul ei.

Chinurile la care a fost supusa Sfanta Mavra s-au aratat chiar mai infricosatoare. Paganul i-a smuls parul capului si i-a taiat degetele. Apoi, a bagat-o intr-un vas cu apa clocotita. Ea, insa, a ramas nevatamata de fierbinteala. Crezand ca apa nu e indeajuns de oparita, guvernatorul a cerut sa-i fie turnata putina apa in palma. Sfanta Mavra a luat cu mana din apa si a turnat in palma lui, care s-a jupuit pe loc.

Arian a poruncit sa fie rastigniti, fiecare pe cate o Cruce separata, iar crucile sa fie asezate fata in fata, spre a le spori suferinta. Noua zile au stat Sfintii Timotei si Mavra inaltati pe Cruce. Se invatau unul pe altul cum sa rabde chinurile; se sfatuiau sa nu slabeasca in credinta si asteptau cu nadejde sa-si dea sufletele in mainile lui Dumnezeu.

Sfintii Timotei si Mavra

Diavolul, venind la Sfanta Mavra, in vedenie, i-a intins un pahar de lapte indulcit cu miere si a indemnat-o sa-l bea. Ea, insa, l-a alungat indata cu rugaciunea. Apoi, tot in vedenie, diavolul a dus-o la o apa curgatoare si a indemnat-o sa bea. Si de aceasta data, sfanta a refuzat mila diavolului: "Nu voi bea dintr-aceasta apa, ci din paharul Vietii si al nemuririi, pe care mi l-a pregatit Hristos." Atunci, vazandu-se rusinat, diavolul s-a indepartat.

Apoi, a venit la Sfanta Mavra ingerul lui Dumnezeu, care a dus-o in cer si i-a aratat un scaun, o haina luminoasa o cununa, zicandu-i: "Acestea ti s-au gatit tie!" Apoi, a dus-o intr-un loc mai inalt, unde i-a aratat un alt scaun, alta haina si alta cununa, zicandu-i: "Acestea s-au gatit spre mostenire barbatului tau, iar osebirea locului inseamna ca barbatul tau a fost pricinuitor al mantuirii tale."

*

Nici prigonirea, nici durerea, nici suferinta nu au fost in stare sa-i desparta pe Sfintii Timotei si Mavra de Domnul lor. Nu lipsea din inima lor iubirea pentru Hristos. Doar asa se explica puterea lor de a muri impreuna, pentru credinta lor. Nimeni, ca om, nu poate rezista unor asemenea chinuri. Sfintii Timotei si Mavra au rezistat chinurilor doar pentru ca Hristos era intru ei. El era Cel prigonit, care suferea chinurile, impreuna cu ei.

Iubirea curata fata de celalalt da sufletului o putere nebanuita. Grija pentru durerea celuilalt o risipeste intotdeauna pe cea proprie. Dar, doar atarnand pe Cruce putem intelege aceasta taina a lui Dumnezeu.

Tu, suflete, in clipa trecerii peste pragul mortii, cere ajutorul Mantuitorului. De pe o Cruce asemanatoare celei pe care te afli tu inaltat (crucea vietii) se revarsa o nesfarsita Iubire, o dragoste de mireasa curata. Iisus te intareste in clipele care ti-au mai ramas.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Mai 2014

Vizualizari: 3896

Voteaza:

Timotei si Mavra, poveste de iubire 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE