Cercetatorii au descoperit scrisorile pierdute ale Apostolului Pavel


Cercetatorii au descoperit scrisorile pierdute ale Apostolului Pavel

Pentru multi cercetatori, scrisorile Apostolului Pavel catre filipeni raman un mister. Unii cred ca marele convertit la crestinism, devenit cel mai important apostol al neamurilor, ar fi scris mai multe epistole catre filipeni, in timp ce Noul Testament mentioneaza doar o singura scrisoare adresata de Pavel crestinilor din Filipi. Care este adevarul?

Pe la inceputul secolului al II-lea, unul dintre cei mai informati episcopi, care a trait aproape de perioada in care a predicat Pavel, facea referire, intr-o nota catre filipeni, la existenta "scrisorilor" pe care Apostolul le-a scris pentru ei. Este vorba de Episcopul Policarp, din orasul Smirna. Astazi, multi cercetatori cred ca celelalte epistole s-au pierdut, ca si aceea catre crestinii din Laodiceea, care este mentionata in Coloseni 4,16.O noua lectura si surprizele dezvaluite biblistilor
Unica "Epistola catre Filipeni" dezvaluie insa o mare surpriza! Unele dezarticulari stranii, schimbarile de ton neprevazute si anumite paragrafe unite rau dezvaluie faptul ca avem de-a face cu. trei scrisori distincte, trimise de Pavel in circumstante diferite, care au fost unite intr-una singura pentru a putea fi citita cu mai mare comoditate in ocaziile liturgice! Aceasta noua ipoteza lansata de biblisti, despre care vorbeste si parintele Ariel Alvarez Valdes, se bazeaza pe mai multe indicii: spre exemplu, in prima parte a scrisorii, Pavel era intr-o stare sufleteasca de bucurie, pentru ca Evanghelia se raspandeste in toata lumea, ca apoi brusc, la capitolul 3, Pavel sa devina iritat, agresiv, atitudine ce pare a face parte din alt discurs; apoi, daca in prima parte Pavel a scris din detentie, in capitolul amintit, Apostolul nu mai pare a se afla in inchisoare.

Epafrodit si cele trei epistole intr-una singura
Sintetizand, se poate spune ca "Epistola catre Filipeni" are in structura sa trei scrisori. Prima este nota scurta din Filipeni 4,10-23, in care Pavel apare prizonier in Efes. Parasit fiind de toti, comunitatea crestina din Filipi face o coleta, aduna cateva daruri pe care i le trimite prin intermediul lui Epafrodit. Pavel a raspuns gestului filipenilor cu o mica nota de multumire. Epafrodit a ramas alaturi de Pavel o vreme, dar s-a imbolnavit si era pe punctul de a muri. Dar, dupa cateva luni, se inzdraveneste si Apostolul il trimite in orasul sau cu o scrisoare, cea mai lunga, plasata actualmente la inceputul Epistolei, in care vorbeste despre situatia sa precara si despre importanta vestirii Evangheliei.

Revolta lui Pavel din cea de-a treia epistola
Conform unor ipoteze, Pavel ar fi fost eliberat pentru ca in cele din urma si-ar fi dezvaluit secretul cetateniei sale romane. Cea de-a treia scrisoare a fost scrisa, se pare, dupa eliberarea sa, pentru ca nu mai vorbeste despre detentie, ci despre unii misionari care predicau o evanghelie diferita de a lui si amenintau linistea comunitatii din Filipi. De aici si tonul lui dur. Ii numeste pe acestia "caini", "cei care fac raul", iudei falsi", pentru ca acesti predicatori cereau fidelitate fata de Legea lui Moise si fata de practicile ebraice pentru a se mantui si se laudau ca le respecta. Aceasta scrisoare a fost plasata in centrul "Epistolei catre Filipeni", pentru ca acela care a compilat a dorit ca asupra acestei teme sa cada atentia tuturor scrisorilor. Iata asadar, foarte pe scurt, istoria minunatei Epistole catre Filipeni, despre care cercetatorii spun ca este cea mai frumoasa pe care Pavel a scris-o, fiind numita "Epistola celor mai bune lucruri". Fie ca micile dezvaluiri sa ne apropie si mai mult de Apostolul Neamurilor, a carui amintire, alaturi de celalalt Apotol, Petru, o vom praznui, anul acesta, peste o saptamana.


Dumitru Manolache

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1202

Voteaza:

Cercetatorii au descoperit scrisorile pierdute ale Apostolului Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE