Evanghelistul Matei a realizat genealogia Domnului nostru Iisus Hristos


Evanghelistul Matei a realizat genealogia Domnului nostru Iisus Hristos


Mesia cel Proorocit

 

La cei vechi exista obiceiul sa se redacteze tabloul genealogic al unor oameni deosebiti si a neamului din care provin pentru a li se cunoaste originea. De aceea gasim in Vechiul Testament tabloul genealogic al lui Adam, al lui Noe si al lui Sem. Sfantul Evanghelist Matei isi incepe scrierea sa cu tabloul genealogic al Domnului pentru a arata ca Iisus este Mesia proorocit si asteptat.

Sfantul Evanghelist Matei isi incepe Evanghelia cu "Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Adam", ceea ce dovedeste ca Iisus Hristos nu este un om oarecare. Numele Lui Insusi (de la evreiescul "Iesua") inseamna "Dumnezeu este Mantuitor", iar grecescul "Hristos" inseamna "Unsul", adica "Mesia cel proorocit", "Izbavitorul lumii".

Ungerea este o binecuvantare cereasca, o consfintire intr-o demnitate cu totul deosebita, aplicata regilor teocratrici, profetilor si arhiereilor.

Mesia vine din casa lui David


Iisus provine, dupa trup, din semintia lui Avraam si din familia lui David. Acest lucru are o valoare deosebita, deoarece Mesia era asteptat ca provenind din Avraam, cu care Dumnezeu a incheiat un legamant sfant, pe care l-a binecuvantat in mod deosebit atunci cand s-a asezat din porunca divina in Canaan: "Si Eu voi ridica din tine popor mare, te voi binecuvanta, voi mari numele tau si vei fi izvor de binecuvantare. Voi binecuvanta pe cei care te vor binecuvanta. Si se vor binecuvanta intru tine toate nemurile pamantului"( Facerea 12, 2-3). La fel, Mesia  va proveni din familia regelui David si se va numi "Fiul lui David", asa cum proorocise Nathan lui David: "Iata, Domnul iti vesteste ca iti vei intari casa. Voi ridica dupa tine pe urmasul tau, care va rasari din coapsele tale. Acela va zidi casa numelui Meu si eu voi intari scaunul domniei lui in veci. Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramane vesnic inaintea ta si tronul tau va sta in veci"(II Regi 7, 12-17).

De la Avraam la Iosif


In Evanghelia lui Matei, "cartea neamului lui Iisus Hristos" este prezentata pe trei unitati, in care sunt inscrise 42 de neamuri, impartite in cate 14: de la Avraam pana la David, de la David pana la robia babilonica si de la aceasta pana la Iosif. Prima perioada incepe cu Avraam, continua cu Isaac si Iacov, apoi Iuda. Acestuia, primind binecuvantarea tatalui sau, i se prevesteste ca din semintia lui se va naste Mesia: "Nu va lipsi sceptrul lui Iuda, nici toiag de carmuitor din coapsele sale, pana ce va veni Impaciuitorul caruia se vor supune popoarele" (Facerea 29,10). Cea de a doua perioada cuprinde pe Solomon, fiul lui David, apoi pe Roboam, continuandu-se cu regi, mai buni sau mai rai, care au atras mania lui Dumnezeu si poporul a fost dus in robia babilonica sub Nabucodonosor, cand Ierusalimul a fost asediat si distrus, iar templul a fost pradat. Dupa reintoarcerea in patrie, reapare idealul mesianic. Este pomenit Zorobabel, care recladeste templul din Ierusalim.


Cartea neamului lui Iisus Hristos se incheie cu "Iosif,  logodnicul Mariei, din care S-a nascut Iisus, ce se cheama Hristos". Acesta, desi nu Ii era tata natural, este mentionat deoarece randuiala timpului facea ca orice copil sa apartina aceleiasi familii, chiar daca tatal lor natural era altul.


Egali toti oamenii la mantuire


Evanghelistul mentioneaza si cateva nume de femei - Tamar, Bahab, Betseba, moabiteanca Ruth - desi genealogia se face numai amintindu-se numele barbatilor. La sfarsit este amintit numele Sfintei Fecioare Maria, al carui nume talmacit inseamna "Bineplacuta", "Binemirositoare", "Placuta", "Doamna", "Stapana". Sfantul Luca prezinta neamul lui Iisus, in forma inversa, de la Iisus la Adam. "Facand impartirea genealogiei Domnului din 14 in 14 generatii, ne gandim la faptul ca cifra 14 reprezinta dublarea cifrei 7, considerata sfanta, iar 42, dublarea inmultita cu 3, reprezinta deplinatatea sfinteniei implinite in persoana celui care o incheie, adica lui Iisus Hristos. Aparitia femeilor, unele dintre ele chiar pacatoase, in cartea neamului lui Iisus, altele de alt neam, inseamna ca la mantuire sunt chemati toti oamenii, in mod egal", precizeaza preot prof. Sorin Cosma.


D. Manolache

.

22 Decembrie 2007

Vizualizari: 2530

Voteaza:

Evanghelistul Matei a realizat genealogia Domnului nostru Iisus Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE