IPS Laurentiu: Intalnirea de la Sibiu, o marturisire a Ortodoxiei in fata Europei

 

Marti 4 septembrie, la Sibiu se vor deschide lucrarile celei de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana, care vor dura pana pe data de 9 septembrie. Evenimentul este considerat ca fiind una dintre cele mai importante manifestari ale acestui an desfasurate pe continentul nostru. Cu acest prilej, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a avut amabilitatea sa ne acorde, in exclusivitate, un interviu pe aceasta tema, pe care vi-l prezentam in randurile care urmeaza.

R: Cat de importanta este intalnirea ecumenica de la Sibiu pentru Ortodoxie in general si pentru Biserica Ortodoxa Romana in special?

- Este inca o posibilitate de a descoperi fondul de marturie comuna, crestina, in fata unei societati tot mai fragmentate in ciuda globalismelor propovaduite. Pentru Ortodoxia romaneasca ea este un moment de continuitate si de reconfirmare a nevoii de propovaduire a Evangheliei la "toate neamurile", mai ales in arealul misionar al Europei.R: Care sunt principalele momente ale evenimentului si principalii invitati care vor veni in Capitala Europeana?


- Imi este greu sa fac acum o lista a participantilor. Eu cred ca principalul invitat este Hristos, Lumina lumii. Daca vom uita de El, zadarnica va fi intalnirea. Dintre momentele importante as remarca Vecernia Ortodoxa, in ajunul Nasterii Maicii Domnului, precum si cele doua Liturghii ortodoxe care vor fi savarsite in spatii mai putin conventionale, in spatii ale agorei ecumenice de la Sibiu. Cred ca fiecare sedinta de lucru a prezentei Adunari va avea importanta ei, cata vreme va limpezi marturia comuna a crestinilor europeni.

R: Care este contributia Mitropoliei Ardealului la reusita intalnirii de la Sibiu?

- In primul rand, este o contributie de "brand", in sensul ca tocmai prin prezenta Ortodoxiei in constructia socio-culturala a Sibiului aceasta Adunare se desfasoara aici. Apoi prezenta noastra in multe dintre eforturile de organizare, prin oameni si sprijin logistic, in editarea de carte sau organizarea multora dintre segmentele acestei Adunari. Credem ca prezenta unora dintre profesorii Facultatii de teologie in comisiile de organizare, implicarea parohiilor in programul liturgic, in acordarea de ospitalitate prin gazduirea unora din invitati, crearea unui climat pozitiv si a unei mentalitati de "om european" in tratarea unor astfel de momente sunt si ele contributii ale institutiei noastre.

R: Vor fi momente-surpriza in programul intalnirii?

- Noi speram sa nu fie nici o surpriza. Programul nu a fost lucrat de noi, noi doar am gazduit ideile partenerilor care in principal sunt organizatorii Adunarii, acordand "asistenta tehnica", acolo unde ni s-a cerut sau unde am socotit ca eforturile noastre sunt necesare.


R: Credeti ca dupa acest eveniment Europa va privi altfel Romania si Biserica Ortodoxa Romana?

- Nu. Cred ca va creste cunoasterea noastra in spatiul extrem de fragil al ecumenismului. Europa imi apare prea prinsa de alte dimensiuni ale vietii pentru a reliefa pe larg toate aceste eforturi de unitate crestina. Desi am constatat deja ca parte din crestinii europeni sunt mai bine informati decat credinciosii nostri. Pentru ei, in fond, aceasta Adunare are o importanta majora. Cred insa ca pentru noi importanta nu este doar una de imagine in raport cu Europa, ci si in raport cu imaginea noastra de sine. Implicarea si participarea la astfel de momente te intaresc institutional, aduc preocupari noi in misiune si pastoratie, oferind o exceptionala posibilitate de marturisire a Ortodoxiei.

R: Cu ce ganduri veti vota noul Patriarh care va fi ales pe 12 septembrie?

Cu credinta in Dumnezeu, nadejde in Harul Duhului Sfant si cu dragoste de poporul roman binecredincios.

R: Inalt Prea Sfintia Voastra, va multumim foarte mult.

IPS Mitropolit Laurentiu Streza s-a nascut la 12 octombrie 1947, in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov, din parintii Iulian si Viorica. La 13 ani a ramas orfan de tata.

Dupa absolvirea liceului, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, obtinand diploma de licentiat in Teologie, cu teza "Mai Marele Pastor, Hristos, modelul pastorilor bisericesti in lumina Evangheliilor canonice".

In perioada 1970-1973 a urmat cursurile de doctorat, in specialitatea Liturgica Pastorala si Arta crestina.

Intre 1982-1983 a urmat cursurile Institutului Ecumenic de la Bossey-Elvetia, obtinand specializarea in domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii din Fribourg-Elvetia. In 1985 a devenit doctor in Teologie.

In anul 1969 s-a casatorit cu Eugenia Stanciu si are cinci copii. Sotia a trecut in randul celor drepti in 1992.

Dupa ce a fost hirotonit preot, in 1969, a indeplinit mai multe functii in cadrul Bisericii, in 1987 devenind profesor universitar, apoi, in 1990, consilier economic al IPS Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului.

La 20 iulie 1996 a fost tuns in monahism la Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus, primind numele de Laurentiu. La 4 iulie 1996 a devenit Episcop al Caransebesului, iar din 3 noiembrie 2005 este Mitropolit al Ardealului.

 

Dumitru Manolache

 

 

 

 

.

31 August 2007

Vizualizari: 1240

Voteaza:

IPS Laurentiu: Intalnirea de la Sibiu, o marturisire a Ortodoxiei in fata Europei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE