23 de ani de cand s-a mutat la Domnul Parintele Paisie Olaru

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a nascut la 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, comuna Lunca - Botosani, intr-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la parinti. Tatal sau, Ioan, era padurar, iar mama sa, Ecaterina, casnica. Din botez a primit numele de Petru.

In anul 1921 a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, luand la calugarie numele de Paisie. In anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru putin timp egumen la schitul de metanie. In toamna aceluiasi an se retrage la Manastirea Sihastria, devenind duhovnic al intregii obsti, pana la sfarsitul vietii sale. Intre anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar in ultimii cinci ani a locuit in chilia sa de la Sihastria, fiind bolnav, pana s-a mutat la Domnul, in noaptea de 18 octombrie 1990.

Desi Parintele Paisie nu a fost un om al cuvantului scris, de la Sfintia Sa au ramas o serie de ziceri, cuvinte, scrisori, care au fost publicate in mai multe volume sau in reviste ca : Parintele Paisie Duhovnicul- volum de ziceri, apoftegme si relatari editat de Parintele Ioanichie Balan aparut la Editura Trinitas in anul 1993, Parintele Paisie de la Sihla - volum aparut la Editura Bizantina, Viata imbunatatita a unor monahi necunoscuti noua- publicat in revista Scara.

Texte despre Parintele Paisie a publicat maica Gorgonia, Imi aduc cu drag aminte de minunatul meu Parinte Paisie, in revista de spiritualitate monahala Epifania, in interviul cu Horia-Roman Patapievici in "Alfa si Omega" intitulat Mireasma Ortodoxiei precum si in multe alte articole.

Sursa: Radio Reintregirea

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 235

Voteaza:

23 de ani de cand s-a mutat la Domnul Parintele Paisie Olaru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE