In Biserica Ortodoxa a fost sarbatorita duminica, 24 iunie 2012, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Cu acest prilej a fost sarbatorit si unul dintre hramurile altarului de vara din curtea interioara a Resedintei patriarhale. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, dupa cum ne informeaza Ziarul Lumina.
Altarul de vara din incinta Resedintei patriarhale are hramul principal 'Invierea Domnului', fiindca Domnul Hristos a fost inmormantat intr-o gradina si a inviat din aceeasi gradina, dupa cum Adam cel vechi a cazut in gradina Raiului, iar Noul Adam, Mantuitorul Iisus Hristos, S-a ridicat tot intr-o gradina. De asemenea, altarul de vara are hramuri inchinate si Sfantului Ioan Botezatorul, deoarece in fata altarului de vara se afla o statuie in bronz a Sfantului Ioan Botezatorul prunc, o copie a sculpturii celebrului sculptor Paul Dubois, care a realizat aceasta opera in anul 1861, la Roma.
In cadrul Sfintei Liturghii de ieri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a evidentiat semnificatiile duhovnicesti ale pericopelor evanghelice in care se face referire la grijile vietii si la modul pregatirii nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.
Sfantul Evanghelist Matei, a subliniat Preafericirea Sa, ne atrage atentia cu privire la grijile vietii, care pot deveni 'o tiranie, o preocupare exclusiva, nu doar excesiva, care este insotita de o uitare a scopului vietii omului pe pamant, si anume dobandirea mantuirii sau a vietii vesnice. De asemenea, Mantuitorul Iisus Hristos vorbeste despre purtarea de grija a lui Dumnezeu fata de lume. Astfel, grija exclusiva fata de cele materiale, care poate deveni obsesie si care poate diminua elanul vietii, este scoasa in evidenta de Mantuitorul Iisus Hristos ca fiind o piedica in calea mantuirii. De aceea, solutia acestei probleme este data la sfarsitul Evangheliei, cand Mantuitorul ne indeamna sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu. Deci grija pentru mantuirea sufletului si a dobandirii vietii vesnice trebuie sa fie cea dintai grija. Si aceasta se arata mai intai prin rugaciune, in ascultarea cuvantului lui Dumnezeu, intensificarea legaturii cu Dumnezeu ca participare la viata religioasa a comunitatii'.
Model de vietuire duhovniceasca
In cea de-a doua Evanghelie se reliefeaza pregatirea nasterii celui care va fi Inaintemergatorul Domnului, numit la profetul Maleahi 'inger', de aceea si redarea in iconografia ortodoxa a Sfantului Ioan Botezatorul cu aripi. De asemenea, in activitatea sa, Sfantul Prooroc, Inaintemergator si Botezator Ioan a profetit jertfa sangeroasa a Mantuitorului Iisus Hristos si botezul cu Duh Sfant si cu foc, referire la Pogorarea Duhului Sfant in chip de limbi de foc, moment in care a inceput botezul crestin cu adevarat, pregatit de botezul pocaintei Sfantului Ioan.
Sfantul Ioan, al carui nume inseamna 'Dumnezeu S-a indurat' sau 'Cel miluit de Dumnezeu', a preinchipuit pe monahii de mai tarziu din pustia Egiptului si din alte parti ale lumii, fiind astfel 'un mijlocitor pentru cei care se pocaiesc, dar nu au mai avut timp sa arate faptele pocaintei, un model pentru viata duhovniceasca, dar si ocrotitorul tuturor care cheama pe oameni la schimbare, la innoire duhovniceasca, cheama pe oameni sa lupte cu pacatul si sa dobandeasca virtuti, dupa cum el s-a luptat cu rautatile timpului sau intr-o societate corupta si decazuta', dupa cum a aratat Preafericirea Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Romaniei a felicitat pe toti cei care poarta numele sfantului praznuit ieri si a subliniat necesitatea dezvoltarii cinstirii cultului sfintilor daco-romani, intre care se afla si Sfantul Niceta de Remesiana, apostolul daco-romanilor din Dacia Mediteraneana, care a fost praznuit de asemenea ieri.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.