Grija care ne scapa de griji

Grija care ne scapa de griji Mareste imaginea.

"Grija omului de Dumnezeu simplifica grija omului de om. Asa, omul va avea de toate" (Parintele Arsenie Boca). Fiecare pacat aduce cu sine o noua grija, drept pentru care, cu cat va ajunge omul mai impatimit, cu atat el va fi sfasiat de mai multe griji (ingrijorari, temeri). Grija de capatai a fiecarui om trebuie sa fie mantuirea. Cu cat omul se va ingriji mai mult de mantuirea sa, cu atat grijile lumesti se vor imputina.

Cei care se lasa in seama lui Dumnezeu, sunt scapati de griji, El randuind toate cum voieste si cum este mai de folos fiecaruia. "Lasati-I Lui toata grija voastra, caci El are grija de voi" (I Petru 5, 7). Dumnezeu are grija de implinirea trebuintelor oamenilor, nu insa si a poftelor; daca trebuintele sunt cele ce tin de firea data de Dumnezeu, poftele sunt cele starnite ulterior de oameni, cautand in chip patimas cele peste trebuinta firii. "Arunca spre Domnul grija ta si El te va hrani; nu va da in veac clatinare dreptului" (Psalm 54, 25).

Grija care ne scapa de griji

Fariserii instigau multimile sa vorbeasca impotriva lui Iisus Hristos, in vreme ce El le spunea ucenicilor: "Oricine va marturisi pentru Mine, inaintea oamenilor, si Fiul Omului va marturisi pentru el, inaintea ingerilor lui Dumnezeu" (Luca 12, 8). Intr-un moment de liniste, un om din multime Il roaga pe Iisus sa il ajute in dobandirea unei mosteniri: "Invatatorule, zi fratelui meu sa imparta cu mine mostenirea." Omul acesta nu a inteles nimic din absurda lupta a oamenilor cu Dumnezeu, care se petrecea sub ochii lui. Daca ar fi inteles durerea lui Dumnezeu, marturisind dreptatea lui Iisus, ar fi incetat de la sine vrajba sa. Pentru ca nu a facut acest lucru insa, el a auzit de la Mantuitorul: "Omule, cine M-a pus pe Mine judecator sau impartitor peste voi? Vedeti si paziti-va de toata lacomia, caci viata cuiva nu sta in prisosul avutiilor sale" (Luca 12, 13-15).

Cu cat ne vom ingriji mai mult de cele ale lui Dumnezeu, cu atat Dumnezeu se va ingriji mai mult de cele ale noastre. De aceea, zice proorocul: "N-am vazut pe cel drept parasit, nici semintia lui cerand paine" (Psalm 36, 25). Traind cu nadejde in purtarea de grija a lui Dumnezeu, crestinii arata in viata lor taria credintei. Intorcand spatele lui Dumnezeu, cel necredincios ajunge zdrobit de griji, nestiind ca "in desert se tulbura tot muritorul".

Autonomia omului, cautata de tot mai multi oameni, este un mare pacat. Munca savarsita din credinta este binecuvantata, pe cand munca savarsita in sine, nadajduind gresit, ajunge zadarnica. Daca munca ar fi cea care ne tine in viata, atunci munca ar trebui sa fie dumnezeul nostru. A se stradui omul peste puteri este o nebunie. Dumnezeu este Cel care ne daruieste toate, iar nu munca in sine. Omul trebuie sa se ingrijeasca numai de ceea ce tine de el, adica sa aiba nadejde in dragostea si purtarea de grija a lui Dumnezeu, fara de care nimic nu este cu putinta.

Parintele Arsenie Boca spune: "Daca omul Il va exclude pe Dumnezeu de la conducerea lumii si a vietii, ceea ce oricum nu e posibil, va avea si atunci cele de trebuinta, insa precum un hot, iar nu precum un fiu, pana ce va ajunge sa nu mai aiba nimic. Dumnezeu nu se lasa expropriat."

Chiar nevrand, trebuie sa traim prin credinta. Cand israelitii erau condusi de Dumnezeu, prin pustie, nu le era ingaduit sa aibe grija zilei de maine, caci hrana se strica. Tot asa si acum, painea noastra noi o cerem pentru "astazi", iar nu pentru maine. Acest lucru nu implica inconstienta sau indiferenta, ci credinta vie.

Mantuitorul a spus: "Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua" (Matei 6, 31-33). Cu toate acestea, inca si astazi, oamenii cauta mai mult mancarea, hainele si bunurile cele trupesti, decat Imparatia lui Dumnezeu, trecand cu vederea faptul ca, grija de a dobandi Imparatia, aduce cu sine toate cele de trebuinta, lipsindu-ne de multimea grijillor.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2019

Vizualizari: 19488

Voteaza:

Grija care ne scapa de griji 5.00 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE