In Duminica Ortodoxiei se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare

In prima duminica din Postul Mare, in "Duminica Ortodoxiei", in toate Bisericile Ortodoxe se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Aceasta Liturghie, una dintre cele trei existente in cultul ortodox, se oficiaza numai de 10 ori pe an. In Postul Sfintelor Paști ea se oficiaza in primele 5 duminici ale acestuia.

Despre caracterul Liturghiei Sfantului Vasile a vorbit pentru Radio TRINITAS, conferentiarul Ciprian Streza, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna” din Sibiu care a precizat ca aceasta Sfanta Liturghie a fost, pana in secolul al X –lea, al XI -lea, Liturghia principala a Constantinopolului.

„Chiar in «Codicele Barberini», cel mai vechi manuscris cunoscut, acest text liturgic ocupa pozitia centrala, fiind considerata cea mai importanta Liturghie din Liturghiile lumii Ortodoxe. Datorita profunzimii ei teologice si bogatului ei limbaj biblic, Traditia Bisericii a stabilit ca ea sa fie oficiata in cele mai importante zile ale anului bisericesc, si anume de 10 ori pe an: in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia si Sambata Mare, in Ajunul Craciunului si al Bobotezei si in ziua sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare. Ea corespunde cel mai bine acestor sarbatori mari ale Bisericii Ortodoxe”, a explicat conf. Ciprian Streza.

Sursa:basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Martie 2014

Vizualizari: 341

Voteaza:

In Duminica Ortodoxiei se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE