Lansarea cartii 'Teologia Icoanei'

Prima editie completa in limba romana a lucrarii lui Leonid Uspensky, Teologia Icoanei, va fi lansata la Cluj-Napoca, luni, 21 mai 2012, de la orele 19.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului, nr. 21.

Lansarea cartii "Teologia Icoanei"

La eveniment vor participa IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei Andreicut si Pr. Prof.

Dr. Nikolai Ozolin de la Institutul Saint-Serge din Paris.

Prezentarea cartii aparuta la Editurile Renasterea/Patmos va fi facuta de Pr. Prof. Ioan Bizau de la Facultatea de Teologie Ortodoxa.

In aceeasi zi, de la ora 15.00, va avea loc Vernisajul Expozitiei de Arta Bizantina, la Atelierul de Icoane din Piata Stefan cel Mare nr. 5. Curatori: Pr. Ioan Gansca, Sorin Albu si Arh. Calin Chifar.

Dupa mai multe secole de criza iconografica, criza ce a culminat cu iconoclasmul din perioada comunista, reluarea cursului firesc al marii traditii artistice ortodoxe se face astazi in mare masura datorita monumentalei lucrari a lui Leonid Uspensky - " parintele innoirii contemporane a iconografiei ortodoxe", cum ii place parintelui Nikolai Ozolin, ucenicul sau, sa il numeasca.

Cartea lui Leonid Uspensky, publicata acum pentru prima oara intr-o editie integrala in limba romana, este, fara indoiala, cartea de temelie a cititorului care incearca astazi sa desluseasca sensul icoanei. O carte cuprinzatoare, care parcurge istoria icoanei de la aparitia ei pana in vremea noastra. Este vorba despre o coeditare, rezultat al colaborarii dintre Editurile Renasterea si Patmos din Cluj-Napoca.

Parintele Nikolai Ozolin de la Institutul Saint-Serge din Paris este, in lumea ortodoxa, cel mai de seama teolog al icoanei din vremea noastra. Format la scoala Sorbonei, ucenic si continuator al lucrarii marelui Leonid Uspensky pe taramul icoanei, parintele Nikolai Ozolin este cunoscut deja publicului din Romania prin cartile sale Chipul lui Dumnezeu, Chipul omului, aparuta la Editura Anastasia din Bucuresti in anul 1998, apoi Iconografia ortodoxa a Cincizecimii si Traditie si creativitate in arta crestina, Spovedania, o taina in criza, publicate la Editura Patmos din Cluj-Napoca in 2001, respectiv 2009.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 920

Voteaza:

Lansarea cartii 'Teologia Icoanei' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE