Manastirea Nicula isi asteapta pelerinii

Hramul Manastirii Nicula

Manastirea “Adormirea Maicii Domnului ” de la Nicula se pregateste de hram. Pelerinajul de aici, poate cel mai mare din tara, aduna an de an zeci de mii de credinciosi din Romania, dar si de peste granite. Pelerinii vin sa participe la sfintele slujbe, dar si sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Programul slujbelor va debuta luni, 12 august, cand de la ora 8:30 va fi citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos si va fi oficiata apoi slujba Ceasurilor III si VI, urmata de Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Marti, 13 august, de la ora 15:00 va fi oficiata Taina Sfantului Maslu, iar seara de la ora 18, Ceasul IX, Vecernia si Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Miercuri, 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18 va fi savarsita Vecernia cu Litie, urmata de scoaterea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului si purtarea ei in procesiune si oficierea slujbei Prohodului. A doua zi, pe 15 august, cand Biserica Ortodoxa va praznui Adormirea Maicii Domnului, hramul manastirii de la Nicula, va fi oficiata Sfanta Liturghie Arhiereasca in sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Pelerinajul pe jos „La Nicula Colo-n deal”

Credinciosii din Mitropolia Clujului sunt invitati si in acest an sa parcurga pe jos traseul de la Gherla la Manastirea Nicula. Arhiepiscopia Clujului in colaborare cu Protopopiatul Ortodox Roman din Gherla va organiza miercuri, 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul “La Nicula Colo-n deal”, aflat la a II-a editie. Procesiunea este organizata cu ocazia hramului manastirii de la Nicula, unde an de an credinciosi din toata tara vin sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul va debuta la ora 14.00 de la Biserica “Sfantul Nicolae” din centrul Municipiului Gherla, de unde se va porni in procesiune . Pe parcursul traseului, asa cum este traditia, credinciosii impreuna cu preotii se vor ruga si vor intona pricesne si imne inchinate Maicii Domnului. Vor participa in acest an la pelerinaj, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, PS Timotei al Spaniei si PS Ignatie Muresanul, Arhiereu vicar al Episcopiei din Spania.
Manastirea Nicula, unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din tara

Manastirea cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale romanesti. Prima atestare documentara dateaza din anul 1552 si este legata de prezenta unei biserici de lemn. In anul 1973 aceasta bisericuta a ars in intregime si a fost inlocuita cu o alta, tot de lemn, datand din secolul XVII, adusa din catunul Nasal – Fanate. Pe langa manastire s-a dezvoltat si o scoala unde invatau copiii din satele dimprejur, indrumati de calugari. Din anul 1699, manastirea de la Nicula a iesit din anonimat, datorita Icoanei Maicii Domnului, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod. Aceasta icoana, potrivit marturiilor vremii, in anul 1681, a plans timp de 26 de zile. De atunci credinciosii obisnuiesc sa vina an de an in pelerinaj, pe jos, de hramul Manastirii, “Adormirea Maicii Domnului”, pe 15 august. Plangerea icoanei a dat nastere picturii pe sticla, mestesug invatat si de sateni. Manastirea Nicula a devenit astfel prima scoala de pictura pe sticla din tara noastra. Traditia este pastrata si astazi de calugari. Manastirea mai are o biserica veche din zid si o alta aflata in constructie.

Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

Pe aceeaşi temă

05 August 2013

Vizualizari: 389

Voteaza:

Manastirea Nicula isi asteapta pelerinii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE