Manifestare cultural-religioasa in cinstea praznicului Pogorarii Duhului Sfant

Marti, 29 mai 2012, incepand cu orele 12,00, in Sala de Conferinte a Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul” – Valcea a avut loc manifestarea intitulata „Pogorarea Duhului Sfant”, program organizat de catre Sectia Periodice Legislatie din cadrul Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul” si Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Ramnicului.

La eveniment au participat elevi si profesori de la scolile care au incheiate parteneriate cu Biblioteca Judeteana: Scoala cu clasele I-VIII Mihaesti-Magura, Scoala Nr. 5 cu clasele I-VIII din Ramnicu Valcea, Scoala cu clasele I-VIII Francesti.

In deschidere, doamna Mariana Zanfir, din cadrul Sectiei Periodice Legislatie a subliniat necesitatea si importanta acestor activitati organizate pentru copii si tineri, realizate in parteneriat cu scolile din cadrul judetului.

A urmat apoi prezentarea unui film intitulat “Pogorarea Duhului Sfant”, realizat de catre Sectia Periodice Legislatie in care a fost prezentata importanta religioasa a acestei sarbatori crestine, precum si traditiile populare legate de aceasta sarbatoare.

Eleva Mojoiu Diana din clasa a VI-a de la Scoala cu clasele I-VIII Mihaesti - Magura a prezentat un material power point intitulat "Originile Calusului".

Pr. Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea tineretului in cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Ramnicului, prezent la aceasta manifestare, a precizat: “In Duminica Rusaliilor sarbatorim minunea Pogorarii Duhului Sfant peste apostolii Domnului si ziua intemeierii Bisericii crestine.Biserica ia fiinta astfel si se mentine in Hristos prin Duhul Sfant, Care Se pogoara la Rusalii si ramane in ea, dar si vine continuu in ea, cerut prin rugaciune si prin ferire de pacate. Copiii si tinerii trebuie sa cunoasca faptul ca dupa cum odinioara Duhul Sfant S-a pogorat asupra Apostolilor in chip de foc si a revarsat asupra lor darurile Sale, tot asa si la Botez, cand preotul, cu sfantul Mir, unge pe cel botezat, rostind formula „Pecetea darului Duhului Sfant, Amin”, se revarsa asupra pruncului darurile Sfantului Duh. Ei trebuie insa sa-si pastreze si sa-si inmulteasca aceste daruri primite de la Dumnezeu, prin viata lor traita, alaturi de familie si prieteni, conform principiilor morale ale Bisericii noastre crestin ortodoxe”.

In incheierea manifestarii, elevi de la Scoala cu clasele I-VIII Francesti, coordonati de Gheorghe Nenitoiu, indrumator artistic al formatiei de calusari "Calusul", au prezentat in holul Bibliotecii Judetene, traditionalul dans al calusarilor.

Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

31 Mai 2012

Vizualizari: 316

Voteaza:

Manifestare cultural-religioasa in cinstea praznicului Pogorarii Duhului Sfant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE