Mii de credinciosi din Oltenia la moastele Sfantului Calinic

Cateva mii de credinciosi s-au inchinat la moastele Sfantului Ierarh Calinic, care se afla de sambata seara - 28 aprilie 2012-, la Catedrala mitropolitana Sfantul Dumitru din Craiova. Sfintele moaste au fost aduse de la Manastirea Cernica, de o delegatie condusa de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei si PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in calitate de delegat al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, ne informeaza basilica.ro.La sosire a fost savarsita o slujba de Te Deum, dupa care, moastele au fost depuse pe o esplanada special amenajata in fata Catedralei mitropolitane, alaturi de moastele Sfintilor Nifon, Tatiana, Serghie si Vah. A urmat savarsirea slujbei de Priveghere si slujba Sfintei Liturghii, incepand cu miezul noptii.

La 29 aprilie, Sfanta Liturghie a fost savarsita de un sobor format din 12 ierarhi, membri a Sfantului Sinod al BOR, dupa cum ne informeaza Gheorghe Cioiu – Biroul de presa al Arhiepiscopiei Craiovei. Au slujit: IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Laurentiu a rostit un cuvant in care a detaliat cateva invataturi reiesite din Evanghelia acestei duminici, inchinata femeilor mironosite. La randul sau, IPS Irineu a exprimat bucuria prilejuita de prezenta sfintitoare si tamaduitoare a moastelor Sfantului Calinic, pentru credinciosii din intreaga Oltenie.

Tot cu acest prilej, IPS Irineu a daruit din partea Mitropoliei Olteniei o icoana Catedralei Sfantul Dumitru din Craiova, reprezentand pe cei doi sfinti care se vor intalni la Manastirea Lainici, joi, 3 mai: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica si Sfantul Cuvios Irodion. De asemenea, PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul a daruit Mitropoliei Olteniei o icoana cu Sfantul Calinic, din partea Preafeicitului Parinte Patriarh Daniel.

Moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica vor ramane la Catedrala din Craiova pana luni dupa amiaza, dupa care vor pleca spre Arhiepiscopia Ramnicului.

Cu acest prilej acolo se va oficia un program liturgic special, dupa cum a declarat pentru Radio TRINITAS purtatorul de cuvant al Eparhiei Ramnicului, parintele Constantin Carstea: “Incepand cu orele 19:00 luni, 30 aprilie 2012, in Catedrala Arhiepiscopala se va oficia Slujba Vecerniei cu Litia si Utrenia, iar incepand cu miezul noptii preacuviosii parinti de la Manastirile Frasinei, Cozia, Turnu si Stanisoara vor oficia Sfanta Liturghie. Marti, 1 mai, incepand cu orele 08:00 se va face Acatistul Sf. Calinic si Slujba Agheasmei Mici, iar incepand cu ora 09:30 Sfanta Liturghie arhiereasca pe esplanada din fata Catedralei”.

Acestea vor ramane la Catedrala arhiepiscopala din Ramnicu Valcea pana miercuri, 2 mai, apoi vor pleca la ctitoria Sfantului Calinic, Manastirea Frasinei. Joi, 3 mai, in ziua de praznuire a Sfantului Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfantului Calinic, sfintele moaste vor fi duse la Lainici. Vineri se vor afla in Episcopia Severinului si Strehaiei, la Paraclisul episcopal din Drobeta Turnu Severin, iar de vineri seara, pana sambata, 5 mai, vor face un ultim popas in Episcopia Slatinei si Romanatilor, la Manastirea Clocociov.

Sursa: arhiram.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

30 Aprilie 2012

Vizualizari: 672

Voteaza:

Mii de credinciosi din Oltenia la moastele Sfantului Calinic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE